Intrafamiliaal geweld

Datum:
Toevoegen aan persoonlijke kalender

Sinds het begin van de COVID-19 pandemie zag hulplijn 1712 het aantal oproepen over kindermishandeling sterk stijgen en het aantal meldingen over partnergeweld zelfs verdubbelen.

VIVEL pleitte nav de eerst COVID golf, via haar 12 puntenplan, voor meer aandacht voor psychosociale ondersteuning en welzijn, en kreeg ook de opdracht om lessen geleerd uit deze crisis mee uit te dragen naar de eerste lijn. Intrafamiliaal geweld is een complex maatschappelijk probleem, dat een gelaagde en multidisciplinaire aanpak vergt.

Verschillende organisaties in zorg- en welzijn ontwikkelden hierrond een kwalitatief aanbod, en zetten op het thema in. In nauwe afstemming met allerlei partners willen we de kennis en competenties van de eerstelijnsprofessionals over intrafamiliaal geweld aanscherpen. Want vroegtijdige detectie en goede samenwerking tussen zorg- en welzijnsprofessionals op het terrein zijn essentieel om zoveel mogelijk slachtoffers te voorkomen of schade te beperken.

Start webinarreeks

Dit doen we via een webinarreeks met 4 praktijkgerichte sessies. Starten doen we met een algemene webinar op 8 juni 2022. Deze wordt gevolgd door 3 verdiepende sessies over kindermishandeling, partnergeweld en ouderenmisbehandeling in het najaar. Je kan alvast inschrijven voor het algemene webinar. 

>> schrijf je nu in!

 

Algemeen webinar - 8 juni 2022

Programma

  • Wat is intrafamiliaal geweld en hoe kan ik het herkennen?
  • Waar liggen de kansen en uitdagingen om multidisciplinair aan de slag te gaan
  • Hoe op een correcte manier informatie delen tussen professionals (zoals bijvoorbeeld het gedeeld beroepsgeheim) en wat zijn de mogelijkheden en uitdagingen op het terrein

Sprekers

  • Dr. Linde Tilley – Domus Medica
  • Hanne Creupelandt – Domus Medica
  • Annemie Van Looveren – SAM VZW
  • Kris Stas – SAM VZW

>> Schrijf je nu in!

 

Sessie 1: Kindermishandeling 7 november 19u30-22u00

Programma en sprekers worden later nog gecommuniceerd.

Sessie 2: Partnergeweld

Programma en sprekers worden later nog gecommuniceerd. Het webinar zal doorgaan in de week van 14/11/2022.

Sessie 3: Ouderenmisbehandeling

Programma en sprekers worden later nog gecommuniceerd. Het webina zal doorgaan in de week van 21/11/2022.