Een kans op meer samenwerking!
Een interactief casusoverleg met eerstelijnswerkers over ouderenmis(be)handeling onder begeleiding van een supervisor.
De supervisor is Lily De Clercq, stafmedewerker Vlaams Ondersteuningscentrum Ouderenmis(be)handeling.
Ter voorbereiding van deze sessie neem je vooraf de gratis e-learning “Ouderenmis(be)handeling” (1u) door. De link naar de e-learning wordt bezorgd bij inschrijving.
Het casusoverleg zelf gaat fysiek door. Aan de hand van een stappenplan en enkele casussen bespreken we de procesmatige aanpak van situaties van ouderenmis(be)handeling en wordt er toegewerkt naar een gemeenschappelijke taal. We staan ook stil bij ieders rol als professional in de aanpak van zulke situaties.
Eerstelijnsprofessionals die werken met ouderen en hun netwerk.
De intervisie is volzet. Wil je graag op de wachtlijst staan? Stuur een mailtje naar: hermien.top@eerstelijnszonemiddenkust.be
Ouderenmis(be)handeling gaat over elke handeling (of het nalaten ervan) die een oudere (vanaf 60 jaar) fysiek, moreel of materieel schade berokkent. De mis(be)handeling is eenmalig of gebeurt herhaaldelijk én wordt gepleegd door een andere persoon of een groep personen die de oudere persoonlijk en/of professioneel kent en waar de oudere dus een vertrouwensrelatie mee heeft. Vaak gebeurt de mis(be)handeling onopzettelijk, zonder slechte bedoelingen en daarom spreken we ook systematisch over “ouderenmis(be)handeling”.
Meer info: www.ouderenmisbehandeling.be
De werkvorm van deze interdisciplinaire intervisies werd ontwikkeld door DOMUS MEDICA in samenwerking met VIVEL en VLOCO.
Stad Brugge en Stad Oostende organiseren in samenwerking met het CAW Noord-West-Vlaanderen een reeks gratis deskundigheidsbevorderingen over intrafamiliaal geweld.
TRAINING VOOR BETROKKENEN DIE SCHADE VEROORZAAKTEN BIJ intrafamiliaal geweld
G-FORSE is een laagdrempelige groepstraining voor personen die schade hebben veroorzaakt bij familiaal geweld. De groep bestaat uit maximaal 8 deelnemers, die deelnemen aan minimaal zes bijeenkomsten van 2,5 uur. Deelnemers bespreken hun ervaringen in de groep. Zij vinden bij elkaar een luisterend oor. De begeleider (ver)oordeelt niet en is goed bekend met hoe binnen een relatie of thuissituatie door spanningen en problemen agressie kan ontstaan.
G-FORSE staat voor Groepskracht. Het is de bedoeling om met de groep een waar klankbord te zijn voor de deelnemers onderling. G-kracht verwijst tegelijk naar de kracht die nodig is om emoties onder controle te krijgen voor deze tot escalaties leiden.
G- FORSE is bedoeld voor personen die schade hebben veroorzaakt bij huiselijk geweld. Dat kan zijn richting hun partner, ouders, broers/zussen of kinderen. "Hoe kun je huiselijk geweld in de toekomst voorkomen?" met die vraag gaan de deelnemers van G-FORSE aan de slag, dit onder begeleiding van ervaren vormingswerkers van Groep INTRO vzw.
G-FORSE is niet bedoeld voor personen:
De bijeenkomsten van G-FORSE vinden wekelijks plaats in Brugge of Oostende
Professionelen kunnen doorverwijzen naar G-FORSE in samenspraak met de potentiële deelnemer door een mail te sturen met de gegevens van deze persoon naar gforse@groepintro.be. Ook kunnen personen eventueel zichzelf aanmelden. Hierna zal de groepsbegeleider contact opnemen met de mogelijke deelnemer om meer informatie te geven en eventueel een kennismakingsgesprek vast te leggen.