Meer dan 3.200 collega’s over heel Vlaanderen namen op dinsdagnamiddag 17 september onder een zalig zonnetje en een blauwe lucht, deel aan de tweede OOO-dag. Deze dag stond dit jaar in het teken van de bouwstenen van een Gezonde Buurt en werd georganiseerd op niveau van de eerstelijnszones. Op niet minder dan 41 locaties konden collega’s gaan wandelen, fietsen, Instagrammen, kleine gelukjes verspreiden, een spel spelen of tekenen. Ook de CM medewerkers woonachtig in eerstelijnszone Dender namen deel. Medewerkers konden in de buurt waar ze wonen kennis maken met Gezonde Buurt. Op die manier werd verbinding gecreëerd tussen medewerkers uit verschillende domeinen.

Welke activiteiten stonden op het programma?

Een wandeling

Tijdens deze wandeling kon je ontdekken hoe er in de buurt gewerkt wordt aan een gezondheidsbevorderende context. Medewerkers werden alert gemaakt over de manier waarop de missie van het gezondheidsfonds in de praktijk vorm krijgt. Iedereen kreeg de kans om mee na te denken hoe we de gezondheid en levenskwaliteit in zijn of haar buurt kunnen verbeteren of hoe we gezondheidsuitdagingen toekomst gericht kunnen aanpakken. Denk maar aan het huisartsentekort, wachtlijsten voor personen met een handicap, mentaal welzijn van jongeren, dementie, focus op thuiszorg, …

De wandeling van 7 km in Dendermonde passeerde bij diverse gezondheidsaanbieders in onze Eerstelijnszone. (o.a.: De Loft, het TEJO-huis, Plek35, een huisarts, woonzorgcentrum het Aymonshof en het Passantenhuis).

De fietstocht

Tijdens de fietstocht (via Hamme, Dendermonde, Baasrode, Lebbeke, ..) konden medewerkers de weldaad van de natuur ontdekken. Ze passeerden langs goede voorbeelden van hoe organisaties, verenigingen en overheden de toegang tot de natuur stimuleren zoals de fietsbib, een pluktuin, windmolen, Zonnepanelenveld, maatwerkbedrijf Kiemkracht, een kinderboerderij,…

Medewerkers werden zo gestimuleerd om na te denken over de impact van een gezonde leefomgeving op de gezondheid.

Andere activiteiten

Daarnaast was er ook de mogelijkheid om deel te nemen aan een spel rond kleine gelukjes, een Instagram real maken rond het thema gezondheid en welzijn of een cartoon tekenen van mensen in een woonzorgcentrum. Het maken van een Instagram real of cartoon is niet zo simpel daarom konden de deelnemers vooraf kort een filmpje bekijken over hoe te werk gaan.

Als afsluiter kreeg iedere deelnemer 6 vetplantjes mee naar huis met een QR-code. De code linkt naar een uitdaging in de eigen gemeente of buurt. De plantjes kunnen ze uitdelen aan buren, vrienden, …

Hoe kunnen andere organisaties of teams hiermee aan de slag?

In iedere gemeente zijn er initiatieven die de gezondheid verbeteren en de levenskwaliteit verhogen.

Tip: Stippel met jouw organisatie een wandeling of fietstocht uit voor medewerkers die passeert langs partnerorganisaties, verenigingen,… en denk na hoe je samen kan bijdragen tot een Gezonde Buurt. Hiermee creëer je verbinding tussen collega’s en leren de deelnemers het eerstlijnszorgaanbod kennen.

Voor tips en tricks kan je terecht bij de netwerkcoördinator Gezonde buurt Dender: Hans Van Erdeghem, hans.vanerdeghem@cm.be