In onze eerstelijnszone bedraagt de totale dekkingsgraad voor het Bevolkingsonderzoek Baarmoederhalskanker 60,6 %. Dit is ruim onder de Vlaamse gezondheidsdoelstelling (65 %) en het Vlaams gemiddelde (63,6 %).

Binnen ELZOH behaalt enkel Boutersem de Vlaamse gezondheidsdoelstelling, Kortenaken zit pal op het Vlaams gemiddelde. Overal zijn er wel sterke schommelingen per leeftijd. Zo scoort de groep 30-34-jarigen in Zuidoost Hageland met een totale dekkingsgraad van 68,1 % quasi even goed dan hun leeftijdsgenoten in Vlaanderen (68,4 %). In Kortenaken en Glabbeek laat meer dan drie vierde van deze groep een uitstrijkje nemen.

Waarom een Bevolkingsonderzoek Baarmoederhalskanker?

Elk jaar krijgen ongeveer 360 Vlaamse vrouwen baarmoederhalskanker. Het is de achtste meest voorkomende kanker bij vrouwen. Met het bevolkingsonderzoek kan baarmoederhalskanker vroegtijdig worden opgespoord. Vrouwen van 25 tot en met 64 jaar kunnen daarom om de 3 jaar gratis een uitstrijkje laten nemen.

Op baarmoederhalskanker.bevolkingsonderzoek.be vind je meer informatie over het bevolkingsonderzoek. Er is ook een sectie met informatie voor professionals.

Bezoek de site van het bevolkingsonderzoek Baarmoederhalskanker

Actiebeeld baarmoederhalskanker

Zet jij het Bevolkingsonderzoek Baarmoederhalskanker mee in de kijker?

Wil je ook aandacht te besteden aan het Bevolkingsonderzoek Baarmoederhalskanker? Of heb je nood aan inspiratie, informatie en gratis campagnemateriaal? Bekijk dan de suggesties van Logo Oost-Brabant!

Totale dekkingsgraad per gemeente (2021)

Boutersem

67,5 %

Geetbets

58,5 %

Glabbeek

63,4 %

Hoegaarden

62,4 %

Kortenaken

63,6 %

Landen

59,1 %

Linter

60,3 %

Tienen

59,4 %

Zoutleeuw

57,7 %

Bron: Centrum voor Kankeropsporing vzw, Stichting Kankerregister