Kalender

Waar?
from 
minder dan 
West-Meetjesland, Oost-Meetjesland, Geestelijke gezondheidszorg
Organisatie: Het Pakt
- - -
Streekhuis Heldenpark Oostveldstraat 91, 9900 Eeklo
gratis

Gaat u dagelijks om met cliënten of patiënten? Wordt u daarbij geconfronteerd met vragen, grenzen, machteloosheid, … t.a.v. situaties m.b.t. geestelijke gezondheidszorg? Heeft u vragen hoe hier best mee om te gaan? Leert u graag het aanbod van de diensten kennen voor deze specifieke doelgroep? En werkt u in de regio Meetjesland?

  • Netwerking event
West-Meetjesland
-
PZ Sint-Jan Oostveldstraat 1, 9900 Eeklo
gratis

Om de samenwerking tussen hulpverleners te stimuleren, organiseren de conventie eerstelijnspsychologische zorg en de Plek een hulpverlenerscafé op 28 september van 16u tot 19u in Eeklo.

Op deze avond staat het kennismaken met andere hulpverleners/initiatieven uit de buurt centraal. Daarom starten we met een grote speeddate en sluiten we af met een receptie waarop jullie op het gemak verder kunnen babbelen.

Werk je als hulpverlener in de regio Meetjesland? Wil je graag linken leggen met collega’s uit andere organisaties? Of gewoon een toffe babbel hebben met collega’s die hetzelfde soort werk doen als jij? Kom dan zeker af!

Deelname is gratis, inschrijven kan via deze link.

West-Meetjesland
- -
WZC Brembloem Patrijzenstraat 122, 9940 Evergem
gratis

Het Praatcafé Dementie is een gratis tweemaandelijkse bijeenkomst voor familieleden en vrienden van personen met dementie, waarbij telkens een thema wordt toegelicht door een deskundige.

Door een ongedwongen sfeer wordt de mogelijkheid gecreëerd om ervaringen uit te wisselen en contacten te leggen met lotgenoten.

Het Praatcafé Dementie wil een plaats zijn waar mensen met hun vragen en twijfels terecht kunnen.

  • Webinar
West-Meetjesland, Preventie
-
Online training

Webinar over roken en nicotine voor professionals

Werk jij in de zorg of welzijn, in een bedrijf of gemeente, in de horeca, vrijetijdssector .... en kom je in contact met mensen die roken? Dan is deze webinar voor jou. Hoe zorgt roken voor gezondheidsongelijkheid in onze samenleving? Hoe kan je in een kort gesprek iemand doorverwijzen naar kwaliteitsvolle rookstophulp? Naar wélke rookstopmethoden kan je mensen doorverwijzen? En hoe zit dat nu met die e-sigaret? Het nieuwe roken door jongeren of een hulpmiddel om te stoppen? Waarom moet je een onderscheid maken tussen tabak en nicotine? Kom het op 10 oktober tussen 12 u en 13 u te weten in deze gratis webinar. Schrijf je vandaag nog in via de Gezond Leven Academie. Om te kunnen inschrijven moet je eerst een account aanmaken. Klik daarvoor rechts op de knop ‘registreren’: https://www.gezondlevenacademie.be/login/index.php

  • Vorming
West-Meetjesland, Preventie
Organisatie: CGG Adentro
- -
Cultuurcentrum Lokeren Kerkplein 5, 9160 Lokeren
100

Suïcide vormt in België een ernstig geestelijk gezondheidsprobleem. Elke dag overlijden gemiddeld zeven mensen door zelfmoord en er gebeuren meer dan tien keer zoveel zelfmoordpogingen. Deskundigheidsbevordering bij hulpverleners vormt één van de meest succesvolle preventiestrategieën. Daarom biedt de suïcidepreventiewerking van de Centra Geestelijke Gezondheidszorg een 2-daagse vorming aan voor hulpverleners uit de volwassenenhulpverlening.

In deze vorming wordt stil gestaan bij de problematiek en worden handvatten aangereikt om met suïcidale personen om te gaan.

Tijdens de vorming gaan we interactief aan de slag. Er is ruimte voor het inoefenen van vaardigheden en uitwisseling van ervaring.

  • Lezing
West-Meetjesland, Geestelijke gezondheidszorg
Organisatie: Regionale Psychologenkring Meetjesland
-
AZ Alma Ringlaan 15, 9900 Eeklo
10 euro

Wat als patiënten te kampen krijgen met langdurige pijn- en vermoeidheidsklachten waarop de medische wereld niet onmiddellijk een antwoord weet of oplossing kan bieden? Vaak krijgen patiënten de boodschap ‘ermee te leren leven’. Maar wat betekent dat? Hoe geven ze invulling aan een leven met chronische lichamelijke klachten, die soms een ernstige beperkende invloed hebben op hun dagdagelijkse leven. Binnen de multidisciplinaire revalidatie wordt er vanuit diverse invalshoeken ondersteuning geboden aan deze patiënten om hun weg te zoeken naar een kwaliteitsvol leven met de chronische lichamelijke klachten.

  • Symposium
West-Meetjesland, Oost-Meetjesland, Preventie, Geestelijke gezondheidszorg, Persoon met een Zorg- en Ondersteuningsnood (PZON)
Organisatie: Suïcidepreventiewerking van de Centra Geestelijke Gezondheidszorg
110 euro

Op donderdag 19 oktober 2023 en 8 februari 2024 organiseert de Suïcidepreventiewerking van de Centra Geestelijke Gezondheidszorg (CGG-SP) haar tweejaarlijkse studiedag voor hulpverleners. Voor het eerst gaat de studiedag tweemaal door met Kortrijk en Leuven als gaststeden. We willen u hiervoor dan ook van harte uitnodigen.

Suïcidaliteit: Een uitdaging?! wil een antwoord bieden op de huidige uitdagingen die gepaard gaan bij het omgaan met suïcidale cliënten. Maar liefst 13 verschillende onderwerpen komen aan bod in lezingen en interactieve workshops voor verscheidene doelgroepen. Hetzelfde programma wordt twee keer gegeven op verschillende locaties.

Oost-Meetjesland, West-Meetjesland
-
Domein Menas Blekkervijverstraat 20, 9880 Aalter
Gratis

Net zoals vorig jaar organiseren de eerstelijnszones Oost- en West-Meetjesland opnieuw een groot forum in de herfstperiode. Ben jij een eerstelijnswerker in het Meetjesland en heb je zin om je netwerk te verbreden, naar inspirerende sprekers te luisteren of een workshop te komen meevolgen die ligt in de lijn van je interesses? Kom dan zeker langs op ons netwerkevenement! De plaatsen zijn beperkt, dus schrijf je reeds in bij de voorinschrijving om je plaats te verzekeren. Om al een tipje van de sluier op te lichten, volgende onderwerpen zullen zeker de revue passeren: mantelzorg, lokaal sociaal beleid, toegankelijkheid & drempels verlagen, participatief werken met kwetsbare personen..en nog zoveel meer. Niet twijfelen dus! :)

  • Vorming
West-Meetjesland, Preventie
Organisatie: CGG Adentro
- -
De Punt kerkstraat 108, 9050 Gentbrugge
100

Depressie en/of suïcidaliteit is een zwaar onderschat probleem bij ouderen. Het risico op suïcide stijgt nochtans naargelang de leeftijd.

In 2023 organiseren de suïcidepreventiewerking en de ouderenteams van de Oost-Vlaamse Centra Geestelijke Gezondheid opnieuw een vorming suïcidepreventie voor hulpverleners die werken met ouderen.

Naast de basisvorming suïcidepreventie (epidemiologie, signalen, risico- en beschermende factoren, risicoformulering, gesprekstechnieken, doorverwijzing en nabestaanden), gaan we ook aan de slag met het thema depressie (aandachtspunten, risicofactoren, gevolgen, do's en dont's).

Deze vorming wordt gegeven door suïcidepreventiewerkers en ouderentherapeuten van de Centra Geestelijke Gezondheidszorg.

Tijdens de vorming gaan we interactief aan de slag. Er is ruimte voor het inoefenen van vaardigheden en uitwisseling van ervaring.