"Laat u verzorgen, vandaag nog"

  • 24 november 2020

Premier Alexander De Croo, minister van Volksgezondheid en Sociale Zaken Frank Vandenbroucke en Regeringscommissaris Pedro Facon roepen in een brief op om je zorg niet uit te stellen tijdens deze pandemie.

Uit onderzoek van het Vlaams Patiëntenplatform blijkt dat heel wat ouderen angst hebben om in deze tijden hun arts of het ziekenhuis te bezoeken uit vrees om er besmet te raken met het coronavirus. Daardoor stellen zij vaak noodzakelijke medische opvolging en zorg uit. En dat kan gevaarlijk zijn. Klachten kunnen verergeren en hun gezondheid kan achteruit gaan.

Nochtans, patiënten die wel de stap zetten en hun angst overwinnen, voelden zich 100% veilig tijdens een consultatie of behandeling.

De drie heren roepen dus samen op om bij klachten, noden of zorgen meteen contact op te nemen met je huisarts of behandelende arts. Indien je dringende medische hulp nodig hebt, ga dan meteen naar de spoedafdeling van een ziekenhuis in je buurt. Ook daar verloopt alles veilig.

Door medische klachten tijdig aan te pakken, kunnen we later genieten van alle uitgestelde momenten.

Meer informatie

Lees de volledige brief hier.

Eerder berichtte de Vlaamse Ouderenraad al over de gevolgen van uitgestelde zorg. "Velen denken dat de dokters en verplegers in de ziekenhuizen hun handen vol hebben met de coronapatiënten. Of ze zijn bang om naar het ziekenhuis te gaan en kans te lopen op een besmetting. En dat is onterechte angst. De coronapatiënten worden strikt gescheiden van de rest, net zoals de behandelende zorgmedewerkers." Lees hier meer.

Ook Kom op tegen Kanker lanceerde, samen met de Belgische Cardiologische Liga en de Diabetes Liga, al een oproep over uitgestelde zorg: ‘Stel contact met je arts niet uit’. Kom hier meer te weten over deze campagne.