Netwerkdag 27 november 2021

 

 

PROGRAMMA

Samen en ik
De hulpverlening van de toekomst: zelfzorg en multidisciplinair werken

Alle zorg- en hulpverleners die werken in ELZ Noord Antwerpen zijn welkom op de netwerkdag.

8u30: Ontvangst

9u00: Verwelkoming door de voorzitter 
Dominique Put, voorzitter Zorgraad ELZ Noord Antwerpen

9u15: De perfecte imperfectionist
Ann-Caroline Roymans, Neurocognitive Trainer & Coach

10u15: Pauze

10u30: Innerlijke balans en veerkracht opbouwen met hartcoherentie
Mathieu Devies Hartcoherentiecoach - Klinisch psycholoog / psychotherapeut

11u15: Multidisciplinair werken
Ann Dingemans I-mens, Expert eerste lijn en externe relaties 

11u45: Zipster
Stijn Coolbrandt, managing director van Health Endeavour

12u00: Afsluiting

12u10: Lunch en netwerkmoment

14u00: Einde

 

Bekijk hier de uitnodiging:

pdf bestandUitnodiging Netwerkdag.pdf (3.11 MB)

 

PRAKTISCHE INFORMATIE EN INSCHRIJVING

Datum: 27/11/2021

Uur: 9u00 – 14u00

Inschrijven voor 22/11/2021 via Inschrijving netwerkdag 27/11/2021

Locatie: Hof ter Delft, Laar 42, 2180 Ekeren

Accreditering en aanwezigheidsattesten aangevraagd

MEER INHOUDELIJKE INFORMATIE: DE PERFECTE IMPERFECTIONIST

Ontketen de nooit gekende mogelijkheden van jouw brein.

Een future proof brein? DAT KAN!

 

“De voorkant van jouw brein inschakelen is vandaag meer dan ooit de juiste  beslissing van je leven. Een beslissing die jouw stressmanagement in jouw toekomst zal bepalen in het nieuwe normaal.”

Ken jij de VUCA-wereld? Door de gevolgen  van Corona is deze wel heel dichtbij gekomen! Door de vele natuurgrillen de laatste weken om ons heen is het meer dan ooit VUCA. Zelden hebben we in deze wereld deze snelle opeenvolging van problemen gezien.

Nog nooit is onze wereld zo snel, zo mondiaal VUCA geworden.

Als je de  keuze hebt gemaakt om ons te volgende de komende weken dan zal je zelf ontdekken hoe jij verstandig om kan gaan met jouw brein en dus jouw persoonlijk stressmanagement (PSM).

Ik stel je voor om in de volgende 3 minuten kijken of jouw brein toekomstbestendig is en de bijgevoegde vragenlijst in te vullen.

Test : 9 vragen om erachter te komen of jij klaar bent voor deze wereld

 

1/ Als ik auto rij bel of sms ik regelmatig.    Nee/Ja

2/ Op mijn werk of thuis ben ik meestal met verschillende zaken tegelijk bezig. Ik switch van de ene taak naar de andere. Ik ben bijvoorbeeld een mail aan het beantwoorden en tegelijk check ik mijn gsm om een sms te beantwoorden.    Nee/Ja

3/ Ik slaap meestal meer dan 7 uur.    Nee/Ja

4/ Ik heb de neiging altijd eerst mijn mails, what’s app, linked in, facebook… na te kijken voor ik mijn dag start.    Nee/Ja

5/ Als ik met iets bezig ben en iemand onderbreekt mijn activiteit (thuis of op mijn werk);  stop ik vroegtijdig in plaats van mijn activiteit  af te werken.    Nee/Ja

6/ Zelfs als het rustig is in mijn omgeving is het voor mij moeilijk om mij langer dan een half uur te concentreren op een boek of artikel dat ik lees. Mijn gedachten dwalen frequent af naar andere zaken.    Nee/Ja

7/ s’ Ochtends als ik wakker wordt (nog in bed of tijdens mijn badkamerritueel) is het voor mij moeilijk om niet met mijn gedachten al bij de rest van de dag te zitten.    Nee/Ja

8/ Ik ervaar doorheen de dag een soort van aanhoudende stress.    Nee/Ja

9/ Ik krijg mijn gedachten, mijn hoofd nooit stil, ook niet als ik in bed lig.    Nee/Ja

  • Als je minder dan 3 keer “ja” hebt geantwoord dan ga je deze interactieve workshop (online) niet persé noodzakelijk of zelfs niet nodig vinden. Dit zegt al iets over de verbinding met je prefrontale cortex. Het betekent dat je een sterk aanpassingsvermogen hebt, open staat voor het onverwachte, klassieke paden durft loslaten en nieuwsgierig bent. Nochtans durf ik je te beloven dat het begrijpen van je brein je zal helpen om nog efficiënter in het leven te staan, nog beter je in staat zal stellen om de mensen om je heen te begrijpen dit zowel in je privé  als in je professioneel leven.
  • Als je minimum 3 keer  met “ja” hebt geantwoord is deze workshop(online) zeker iets voor jou en gaan we best snel aan de slag. Ik beloof je een nieuwe wereld van belangrijke inzichten die voor altijd jouw leven en dat van de mensen om je heen zal veranderen.

Want dat is precies waar het in de VUCA-wereld om draait. VUCA is een Engels acroniem en staat voor veranderlijk, onvoorspelbaar, complex en ambigue. En het duidt precies de wereld aan waarin we vandaag leven, en eigenlijk al vanaf 2000 en nu in 2021 meer dan ooit tevoren.  Wanneer niet alleen computervirussen in ons leven sluipen maar ook onze eigen lichamen aanvallen. En bijgevolg ons leven bedreigen.

De wereld na Corona heeft meer dan ooit mensen nodig die over 2 zeer belangrijke zaken beschikken. Een brein dat gans jouw lichaam en jouw denken goed bestuurt EN een brein dat zorgt dat jouw immuniteit optimaal blijft functioneren tegen de (nieuwe) bedreigingen van oa gemuteerde virussen.

In onze LOLA zag je dat het brein, jouw ademhaling  en jouw immuniteit ontegensprekelijk verbonden zijn.

Daar waar technologie bedacht werd om ons te dienen, maakt het ons kapot. Ons mensenbrein kan niet mee met de supersonische ontwikkeling van de bits, bytes en chips en begint te flippen. We krijgen stress, en daaruit een hele reeks andere ziekteverschijnselen. Denk maar aan jongdementie, voorbijgaande beroertes (TIA) en de ziekte van Parkinson. Doordat we continu met stress leven, en ook (onbewust) met angst, nemen we almaar minder goede beslissingen . Stressreacties waarborgen je overleving in levensbedreigende situaties, maar op de lange termijn dwarsbomen ze je levensbeslissingen én levenskwaliteit.

De vraag is dan: waarom maken wij onszelf zo kapot? In die mate zelf dat we onze eigen immuniteit dreigen te vernietigen. Waarom gaan we onderuit in een tijdperk waarin de medische wetenschap zo ver staat, waarin we het geluk op het internet kunnen kopen en er voor elk probleem een oplossing lijkt? Wat missen we? Het antwoord is eenvoudig: inzicht in je eigen brein(en), je ademhaling en de functies daarvan. Met de wetenschap dat dit het belangrijkste orgaan van gans je lichaam is en je zelf je brein(en) kan trainen en transformeren naar betere vormen.

Namelijk de verbindingsbanen met de voorkant van jouw brein, het stukje brein dat net houdt van alle onverwachte dingen die op ons afkomen en geen stressreacties ontketent bij de zoveelste onvoorziene variatie in ons levensverhaal.

“De hightech wereld van vandaag vereist ook smart brains. Geen breinen die uitblinken in feitenkennis, maar breinen die ultra verbonden zijn en snel reageren op wat op ons afkomt.”

De natuur begrijpt dus al langer dat mensen meer nodig hebben dan stukjes brein die draaien op een automatische piloot of oeroude overlevingssystemen. Jouw “breinvoorkant”, de prefrontale cortex, is wel opgewassen tegen de chaos, over stimulatie, snelheid en overdaad aan prikkels, maar we moeten dit hersendeel nog wel leren gebruiken doordat het zo nieuw is. Ons brein is dus zeer  dringend toe aan een inhaalbeweging, zodat het met de technologie en de VUCA-wereld meekan. En zodat jij, je collega’s, leidinggevenden, partner en kinderen ook morgen kunnen volgen, wanneer de wereld nog een versnelling hoger schakelt dan vandaag.

“Doordat onze wereld zo snel verandert, zal deze interactieve training nooit af zijn. Maar ik geef je wel de essentie mee, jouw persoonlijke handleiding voor het maken van de goede beslissingen.”

In dit boek geven we je 100% mee van de 10% die de wetenschap kent over het brein, maar ook wat ik heb ondervonden tijdens mijn jarenlange ervaring in de neuromotore en - psychomotore revalidatie coaching en training in de neurocognitieve gedragmatige methodologie (NGM). Vanuit  kenniscentrum -  Institute of NeuroCognitivism, en de activiteiten van ACR-Solutions, waarmee ik de link naar de bedrijfswereld en coachings heb gemaakt, weet ik dat deze aanpak werkt. Meer prefrontaal denken leert je beter reageren in de VUCA-maatschappij, waardoor je minder stress ervaart. Maar we bouwen evengoed aan je levensgeluk vanuit je interne wereld, de angsten waar jij mee worstelt en die je in deze maatschappij meer dan ooit onderuit halen. Met het oog op deze rust en sereniteit, kreeg je in de LOLA technische antwoorden voor betere beslissingen van wat wij – mijn team en ik-weten en kennen. Voor de overige 90% raadt ik je aan naar jezelf en je lichaam te luisteren. Denken, doen en voelen in een notendop! En VOORAL… STOP AF EN TOE, VERTRAAG EN ADEM JUIST!

Net zoals in de VUCA-wereld en je brein, is zijn alle delen van de verschillende workshops gelinkt. Je kunt dus gewoon beginnen met de kennis en de ervaring die jij nu reeds hebt opgedaan.

“Ben jij klaar om sereen en rustig te beslissen in de VUCA-maatschappij?”

Dan start jij vandaag aan de expeditie in je brein(en) …

MEER INHOUDELIJKE INFORMATIE: HARTCOHERENTIE

Innerlijke balans en veerkracht opbouwen met hartcoherentie

Met een efficiënte, meetbare en wetenschappelijke onderbouwde ademhalingstechniek je autonoom zenuwstelsel reguleren, je brein optimaliseren & algemene veerkracht stimuleren.

 

Ben je in staat snel te schakelen om je voortdurend aan te passen aan veranderende omstandigheden?  Of ben je in moe, gestressed en in burn-out?
Hartcoherentie is een eenvoudige techniek waarbij je door middel van je ademhaling rust en balans in je lichaam brengt. 
Een eenvoudige en dankbare manier om in het dagdagelijkse leven bij te tanken.  

Hartritmevariabiliteit

Ons hart blijkt een veel grotere rol te spelen in onze emoties, ons denken en functioneren dan tot op heden ooit voor mogelijk werd gehouden.  Er blijkt een nauwe samenwerking te bestaan tussen ons zenuwstelsel, ons hart en onze hersenwerking. In feite gaat er meer informatie van het hart naar het brein dan omgekeerd. Het hart communiceert met het brein en de rest van het lichaam via ons zenuwstelsel en hormonale stelsel.

Ons hart klopt niet zoals een metronoom.  In realiteit zijn de pauzes tussen twee hartslagen nooit gelijk.  Het hart reageert via versnelling en vertraging op allerlei processen in het lichaam én omstandigheden.  

In de medische wereld wordt dit hartritmevariabiliteit genoemd, kortweg HRV.  

Deze variabele tijden tussen twee hartslagen is een fysiologisch gegeven, een wetenschappelijk bewezen feit en een medische marker voor veerkracht. 

Hartcoherentie is een speciale toestand van hartritmevariabiliteit.

Ademhaling

We weten dat de ademhaling een invloed heeft op hartritmevariabiliteit.  Als je inademt dan versnelt je hartslag en als je uitademt vertraagt je hartslag.  

Hartcoherentie?

Als het versnellen en vertragen van je hartslag tijdens het ademen elkaar met een regelmaat afwisselen, dan spreken we van hartcoherentie.

Hartritmevariabiliteit wordt met biofeedback gemeten tot een duizendste van een seconde nauwkeurig.  
Met behulp van een eenvoudige ademhalingstechniek en biofeedback apparatuur kun je leren je eigen hartritmevariabiliteit te beïnvloeden.  

Wanneer je hartcoherent bent, geeft je hart via de nervus vagus en het hormonale stelsel signalen aan het brein dat alles ‘oké’ is en dat er geen stresshormonen moeten aangemaakt worden.  Je oeroude stresssysteem komt tot rust.

Op deze manier kan actief gewerkt worden aan (herstel van) de balans in het autonome zenuwstelsel.

Dit draagt bij tot algemene lichamelijke balans en gezondheid, gezonde emotieregulatie en stress hantering en een beter cognitief functioneren.

Door middel van hartcoherentie als zelfhulpmethode komt u tot een optimale samenwerking tussen hart, autonome zenuwstelsel en het brein. 

Op deze manier stimuleren we veerkracht.  U voelt al snel dat de stress en overprikkeling afneemt en dat u terug helder kan denken.  

Een training in hartcoherentie is wetenschappelijk onderbouwd en meetbaar.  Het wordt succesvol ingezet bij onder andere stress en burn-out, angsten, trauma en hyperventilatie – zowel preventief als curatief.

Onze noorderburen zetten de techniek onder andere in bij de politie en in Frankrijk krijgen jachtpiloten in het leger hartcoherentie training. 

Trainer

Mathieu Devies, klinisch psycholoog / psychotherapeut en hartcoherentiecoach opgeleid door Louis Van Nieuland , auteur van 'Blijven ademen'.

MEER INHOUDELIJKE INFORMATIE: MULTIDISCIPLINAIR WERKEN

If you want to go fast, go alone;

but if you want to go far, go together.

(Cory Booker)

Gedeelde zorg is ook een vorm van zelfzorg. Tijdens deze presentatie wordt er aan de hand van een casus het belang van multidisciplinair werken toegelicht, maar ook wat de valkuilen zijn en hoe je deze kan ombuigen tot een succesverhaal.

MEER INHOUDELIJKE INFORMATIE: ZIPSTER

Zipster is een digitaal doorverwijzingsplatform dat zorgverleners helpt bij het doorverwijzen van patiënten naar lokale welzijnsactoren.
Op basis van een psychosociale bevraging van de patiënt kan de zorgverlener via Zipster de ondersteuningsnoden van de patiënt detecteren én een doorverwijzing initiëren naar de juiste lokale ondersteunende welzijnsactoren.


Sinds maandag 4 oktober is een pilootproject gestart in onze ELZ. 
In het voorjaar 2022 zal Zipster in ELZ Noord Antwerpen worden uitgerold.

CONTACTEER ONS BIJ VRAGEN

Voor al jouw vragen, stuur naar ​​​​​​info@elznoord.be

Of neem rechtstreeks contact op met één van de collega's: 

Wil je op de hoogte blijven?
Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief