Netwerkforum 11/06 - Een warme zomer voor iedereen, good practices in coronatijd als vertrekpunt

  • 26 mei 2021
Graag nodigen we je uit op het derde netwerkforum van Zuid Oost Vlaanderen. 
Deze gaat online door op 11/06 in de voormiddag.
 
Tijdens het netwerkforum brengen we allerlei organisaties uit de regio Zuid Oost Vlaanderen samen. Van welzijn tot jeugdwerk tot ... Iedereen die werkt rond alles wat het welzijn van kinderen en jongeren aanbelangt is welkom. 
 
Centrale thema van dit netwerkforum is  corona en de mogelijkheden voor kinderen en jongeren in kwetsbare situaties tijdens de zomerperiode. Vertrekkende vanuit good practices gaan we in gesprek, inspireren we elkaar en leren we elkaar beter kennen. Naast de thematafels, waar verdiepende wordt gewerkt, maken we tijd om elkaar te leren kennen tijdens de speeddates.
Zoals je hieronder kan zien, het wordt interessant!
 
Inschrijven kan vanaf vandaag, via deze link.
Programma: 

 

  • 9h - 9h15: Welkom
  • 9h15 - 10h: Kinderen en jongeren in coronatijden 
  • 10h - 11h: Thematafels (inhoudelijke input en mogelijkheid tot gesprek met de groep over een bepaald thema)
  • 11h - 11h15: Pauze
  • 11h15 - 12h15: Speeddates (kennismaking met elkaar)
  • 12h15 - 12h30: Afsluiter 

 

Verschillende thematafels: 

De keuze van je thematafel kan je doorgeven bij de inschrijving. 

1. Stoepdate: naar buiten in tijden van lockdown (Geertrui - vzw Kompas)

In 2020 kregen we met de Vlaamse subsidie ‘Generatie Veerkracht’ de kans om op stoepdate te gaan bij jongeren. Tijdens deze stoepdates ging Op Schok bij de jongere aan huis of naar een pleintje in de buurt om samen een leuke activiteit te doen. Dit alles steeds met volledige inspraak van de jongere zelf. Stoepdate zorgde voor onvergetelijke momenten en eventjes leek corona niet meer te bestaan.  

2. Veerkracht Homaar: Jongeren in hun kracht tijdens corona  (Nathalie - Vzw Villa Homaar)

Homaar begeleidt  kinderen en tieners in moeilijke (thuis)situaties. In Villa Homaar kunnen jongeren in een kwetsbare situatie tot rust komen en hun talenten ontdekken in workshops. 

3. Open Huis, Buurtspeelplein… vzw Lejo versterkt jongeren in Ronse (Zakaria - Vzw Lejo)

In ons open huis zijn jongeren vanaf 12 jaar welkom. Een afspraak hoeft niet, ze komen wanneer zij er nood aan hebben. Van hieruit krijgen activiteiten, projecten en acties vorm. Lejo vertelt tijdens deze thematafel meer over deze en andere laagdrempelige acties voor jongeren in Ronse.

4. Jeugdraad VONK zorgt voor meer mentaal welzijn voor Aalsterse jongeren  (Karen - Jeugddienst Aalst)

Op eigen initiatief hield de jeugdraad een bevraging rond mentaal welzijn tijdens corona en stapte hiermee naar het beleid. Dit zetten een keten aan acties in gang. Daarnaast organiseerden ze tal van kleine initiatieven om de jeugd te steunen (podcasts, online café…).

5. Corona Laboratorium: Hoe kunnen we zorgen voor een warme zomer voor iedereen in 2021? (Peter - RTJ De Tafels)

Tijdens dit intervisiemoment denken we samen na over de voorbereiding van de zomer, een zomer voor allen! Hoe werken we drempels weg en zorgen we dat alle kinderen terug kunnen deelnemen. Hoe overwinnen we de schrik voor corona?