Vlaanderen is 12 nieuwe leesplekken rijker. Tot die plekken behoren ook IKOO vzw Dendermonde en Familiezorg Oost-Vlaanderen. Het initiatief is een samenwerking tussen Het Lezerscollectief en Expertisecentrum Dementie Vlaanderen, ondersteund door CERA. De leesbegeleiders die worden opgeleid organiseren jaarlijks minstens vijftien samenleessessies in woonzorgcentra, centra voor dagverzorging of -opvang in Vlaanderen en Brussel.

Teksten en verhalen roepen dikwijls sterke emoties en oude herinneringen op en helpen de luisteraars om in het verhaal te komen. Samen Lezen, een initiatief van Het Lezerscollectief, versterkt het leesplezier, maar ook het samenzijn en welbevinden.

Anders dan in traditionele leesgroepen, waar de deelnemers vooraf al een boek hebben gelezen, wordt bij Samen Lezen de tekst (kortverhaal, poëzie) op het moment zelf luidop voorgelezen, om tussendoor en nadien lees- en luisterervaringen met elkaar te delen. De leesgroepen zijn groepen van maximaal tien deelnemers die op een gezellige plek samenkomen met een kopje koffie en een koekje.

De leesbegeleider leest een literaire tekst hardop voor. In leespauzes staat de leesbeleving centraal: deelnemers vertellen over wat de tekst met hen doet. Zo komen deelnemers in contact met andere perspectieven en leren ze elkaar ook beter kennen.