Nieuwe nationale campagne voor bewegen op verwijzing

  • 1 maart 2019

Gezond Leven lanceert vandaag samen met het Agentschap Zorg en Gezondheid een nationale campagne om het Beweging Op Verwijzing-project bekender te maken bij het grote publiek. De campagne geeft het woord aan mensen die al gebruik maakten van het aanbod. En dat zijn tevreden mensen.
 

Sinds 2017 kunnen artsen hun patiënten die meer willen bewegen, doorverwijzen naar een ‘Beweging Op Verwijzing’-coach. Die professionele coach helpt die persoon gezond te bewegen en maakt samen met hem of haar een persoonlijk beweegplan op. Uit een tussentijdse evaluatie blijkt dat al ruim 2.000 mensen een beroep deden op zo’n coach. Maar toch is het aanbod bij heel wat huisartsen en mensen nog onbekend. Een nieuwe campagne moet daar verandering in brengen.

Dichtbij en niet duur 

De focus van de campagne ligt op de toegankelijkheid van het project. Vlamingen vinden zo’n coach namelijk dicht bij huis en het kost ook heel weinig. Maar 5 euro per kwartier of 1 euro met verhoogde tegemoetkoming. In alle campagnematerialen getuigen huisartsen en deelnemers over het nut en de voordelen van bewegen op verwijzing. De campagne loopt via radio, Facebook en magazines. 

Echte mensen aan het woord

Wie kent het project nu beter dan zij die er al gebruik van hebben gemaakt? Net daarom laat de campagne echte mensen aan het woord. Artsen die geregeld doorverwijzen of mensen die al effectief door een coach werden geholpen. 

Zo is er huisarts Tom Jacobs die frequent gebruik maakt van het doorverwijsaanbod: “Het komt erop aan te zoeken naar wat mensen terug zin geeft in het bewegen. En dat is de sterkte van die Bewegen Op Verwijzing-coaches. Zij beschikken over een heel groot netwerk om mensen aan het bewegen te krijgen, in groep of alleen. Maar ook hebben ze de expertise om te weten welke beweging voor wie goed is en waar, wanneer of hoe ze dat kunnen uitvoeren.” 

De Vlamingen die al de stap hebben gezet, zijn er blij mee. Zoals de 42-jarige Niki Koravou: “Voor ik bij mijn coach Kristof kwam, dacht ik dat bewegen moeilijk was, veel kost of dat ik daarvoor naar een speciale sportzaal moest gaan. Kristof heeft die misvattingen meteen van de baan geveegd. Nu weet ik dat meer bewegen niet lang, duur of speciaal moet zijn. Het kan dicht bij huis en op een betaalbare manier.” 

Bewegen Op Verwijzing-coaches op tour

Om het project bij iedereen bekend te maken, en het grote publiek en huisartsen ervoor te motiveren, gaan de Beweging Op Verwijzing-coaches zelf op tour. Ze zullen zich persoonlijk presenteren aan de huisartsen in hun regio. Met een ‘doorverwijsbox’ stellen ze hun aanbod voor aan de huisarts. Onder het motto: “Bedankt huisarts om mij door te verwijzen!”