Nieuws uit Leuven omtrent COVID-19
Op deze pagina vind je een overzicht waar onze eerstelijnszone op vlak van COVID-19 mee bezig is. Het luik over vaccinatie wordt weldra aangevuld.
-
Webinars en presentaties:
-
Hieronder vind je de presentaties van de Webinars:
-
pdf bestandWebinar Vaccinatie Basiswerkers_16en17maart 2021.pdf (1.48 MB)
pdf bestandFAQ_Webinar_vaccinatie Basiswerkers_16-03-2021.pdf (1.06 MB)
pdf bestandInfo sessie vaccinatie in collectiviteiten_ELZ Leuven_1-03-2021.pdf (1.92 MB)
pdf bestandWebinar Vaccinatie Welzijn- en gezondheidswerkers 25-01-2021.pdf (1.94 MB)
pdf bestandFAQ Webinar vaccinatie Gezondheids- en Welzijnswerkers 25-01-2021.pdf (537 kB)
- Hieronder vind je de opnames van de Webinars:
-
Sensibilisering en contact- en bronopsporing
-
Samen met de stad Leuven, UZ Leuven en onze mSPOC hebben we een lokaal team dat dagelijks inzet op contact- en bronopsporing. De medisch expert (mSPOC) krijgt dagelijks gevallen binnen en deze cases worden dan opgebeld door een team van vrijwilligers, aangestuurd door een aantal coördinatoren. Indien er sprake is van een cluster of kwetsbare personen, kan er extra hulp ingeschakeld worden en kan er eventueel een huisbezoek ingepland worden. Er is bovendien een nauwe samenwerking met de KUL, UCLL, lagere en middelbare scholen, CLB-artsen, IDWE en mSPOC’s uit de andere eerstelijnszones.
-
Contactgegevens: Contacttracing@leuven.be of info@elzleuven.be
-
-
In de bijlage hieronder vind je sensibiliseringsmaterialen: de ‘ben ik besmet?’-fiche en de quarantaine/test-fiche .
-
-
Ondersteuning zorginstellingen
- Samen met ELZ Leuven Noord, Zuid en Druivenstreek hebben we aantal webinars georganiseerd. De opnames, het verslag en de presentatie zijn beschikbaar op deze website.
- Op de website is bovendien een brede range aan opleidingsmateriaal beschikbaar: cohorteren, afnemen van een wisser, handhygiëne en PBM,..
- Daarnaast kunnen de COVID-19 teams van de zorgraad ook bekijken wat er mogelijk is om voorzieningen te ondersteunen bij personeelstekorten. Zie pdf in bijage:
-
Alle residentiële voorzieningen (erkende WZC's, centra kortverblijf type 1, centra herstelverblijf, centra dagverzorging, VAPH en opgroeien, GGZ, REVA ziekenhuizen) kunnen bij een COVID-19 uitbraak beschermingsmateriaal aanvragen bij de overheid.
-
Bestelling van beschermingsmateriaal kan aangevraagd worden via dit formulier
-
Vragen hierover? Mail dan beschermingsmiddelen@vlaanderen.be
-
Meer info? alle richtlijnen voor zorgvoorzieningen met ouderen of kwetsbare mensen en meer info over persoonlijke beschermingsmiddelen vind je op de website van Zorg en Gezondheid.
-
-
Thuiszorg en cohortezorg: heropstart provinciale 0800 nummer van de cohortezorglijn vanaf 30 oktober 2020
-
De diensten gezinszorg en de thuisverpleging hebben samen met het AG Zorg en Gezondheid een kader gecreëerd voor de organisatie van cohortzorg in de thuiszorg (zie website AG Zorg&Gezondheid).
-
Ze kunnen COVID-19 patiëntenstroom opvangen in gescheiden cohortzorg teams, waarbij een vaste equipe verzorgenden en een vaste equipe thuisverpleegkundigen exclusief instaan voor de zorg en ondersteuning bij personen die besmet zijn met COVID-19 of door de huisarts al potentieel besmet beschouwd worden.
-
-
Vanaf donderdag 30/10/2020 moeten nieuwe (vermoedelijk) COVID-19 positieve patiënten die gezinszorg of thuisverpleging nodig hebben, aangemeld worden via een provinciaal 0800-nummer. Voor onze ELZ (Vlaams-Brabant) is dit het nummer: 0800 11 835. Dit nummer is 24u24 en 7 dagen op 7 bereikbaar voor zorgverleners en voorzieningen.
-
Aanmeldingen via dit nummer worden geregistreerd en doorgegeven aan de coördinatoren van de lokale cohortteams. Zij zorgen op hun beurt voor een uitgebreide intake en planning van de zorg.
-
Dit nummer wordt ook opgensteld voor zorvoorzieningen met ondersteuningsnoden. De geïtegreerde provinciale cohortzorgcoördinator zal de vraag beluisteren en aan vraagverheldering doen. Vervolgens wordt er bekeken of een team uit gezinszorg en/of thuiszorg te plaatse kan komen.
-
-
-
Het Schakelzorgcentrum (SZC) in Pellenberg dat bij de eerste corona golf opgericht was, gaat niet opnieuw gebruikt worden. Momenteel wordt er wel bekeken hoe de uitstroom van patiënten vanuit de ziekenhuizen in de eerstelijn opgevangen kan worden via andere kanalen. Zodra hier meer zicht op is, verschijnt deze info op de website.
-
Bewegen op verwijzing in Corona tijden
-
In deze tijden van crisis zijn menselijk contact en beweging extra belangrijk voor het welzijn van onze inwoners. Daarom geeft onze Leuvense Bewegen Op Verwijzing-coach Wouter telefonische begeleiding om mensen te helpen op een eenvoudige wijze meer te bewegen. Dit volledig gratis en voorlopig zonder verwijsbrief.
-
Contacteer Wouter om de begeleiding in te plannen.
-
-
-
Overzicht kinesitherapeuten die een specifieke opleiding gevolgd heben in kader van COVID-19:
- Stad Leuven: Veerle Claus, 0472/25 05 27 en Winde Ronsyn ,016/23 82 43 (beiden info@kineplusleuven.be)
- Heverlee: Rogier Denecker, 0470/64 93 65, rogier_denecker@hotmail.com (praktijk Rafaël Boon)
- Kessel-Lo: Wout Vandenbergh, 0486/54 94 04, wout.vandenbergh@hotmail.com (praktijk Adfysio)
- Wilsele: Maarten Thaens, 0498/41 24 99, maarten_thaens@hotmail.com (praktijk Multizorg De Vaart)
- Wijgmaal: Katrien Coppens en Joren Delaure, 016/ 44 64 98, info@kinewijgmaal.be