Pilootproject “brede eerstelijnspraktijk groepspraktijk Merchtem”

Een groep huisartsen van Merchtem stelden volgende probleemstelling vast:

  • Mensen leven langer, met steeds meer chronische complexere aandoeningen en deze dienen allemaal in de eerste lijn opgevangen te worden. Er zijn steeds meer mensen en er is een zeer groot tekort aan huisartsen.

  • Er bestaan reeds veel verschillende instanties die parallel naast elkaar werken. Er is een versnippering van de eerstelijns zorg. Een betere samenwerking tussen verschillende instanties zou een oplossing kunnen bieden voor een paar belangrijke uitdagingen nu en in de nabije toekomst .

De doelstelling van het project:
Een toegankelijk, kwalitatief zorgnetwerk bieden aan de burgers van Merchtem. Dit wenst men te bereiken door het creëren van één groot samenwerkingsverband met zoveel mogelijk spelers van de eerste lijn van ELZ AMALO. De brede eerstelijnspraktijk wenst te fungeren als centraal infopunt en als katalysator voor verschillende samenwerkingsverbanden om te streven naar één zorgnetwerk en zo een sterkere eerste lijn in Merchtem.

Wat is een brede eerstelijnspraktijk volgens de overheid:

Brede eerstelijnspraktijken zijn samenwerkingen tussen huisartsen en lokaal bestuur, waarbij de nadruk ligt op geïntegreerde zorg. Deze samenwerking wordt bereikt door het koppelen van zorg- en welzijnsdiensten en door te focussen op toegankelijkheid en outreachend werken.

Lokale zorgraden ondersteunen deze initiatieven door advies te geven over het zorgaanbod door middel van omgevingsanalyses en manieren te zoeken om het aanbod van brede eerstelijnspraktijken toegankelijk te maken voor de hele regio.

Op basis van de ervaringen uit de pilootprojecten zal het Vlaams Infrastructuurfonds voor Persoonsgebonden Aangelegenheden onderzoeken of en hoe infrastructuursubsidies kunnen worden verduurzaamd voor toekomstige brede eerstelijnspraktijken.

Het eerste netwerkevent op 23 juni 2023 was een absoluut succes. We bereikten samen meer dan 70 zorg- en welzijnsprofessionals die in Merchtem met de inwoners/patiënten aan de slag gaan.

Meer kan je lezen in het toegevoegde nieuwsartikel.

Op 7 september gaan we vanuit de eerstelijnszone en het project Geïntegreerd Breed Onthaal ook van start met tweewekelijkse zitdagen waar we zowel de burgers als professionals graag wegwijs maken bij vragen.

In bijlage kan je de flyer met alle zitdagen terugvinden.

Dank aan iedereen om dit mogelijk te maken.