Noorderhart in Pelt moet volledige afdeling sluiten door personeelsuitval

  • 4 november 2021

Noorderhart in Pelt moet volledige afdeling sluiten door personeelsuitval
 

Het Mariaziekenhuis Noorderhart in Pelt moet een volledige afdeling sluiten omwille van personeelsuitval. “Meer dan tien procent van ons personeel ligt uit”, zegt medisch directeur dr. Rik Verroken. “We zien veel mensen uitvallen omdat ze amper nog respect krijgen terwijl het ook voor hen heel onzekere tijden zijn.”

Dinsdag raakte bekend dat het Jessa Ziekenhuis in Hasselt extra bewaking invoert omdat mensen agressie tonen als gevolg van de strengere bezoekregeling. Ook in het Mariaziekenhuis Noorderhart in Pelt merken ze dat het respect voor het personeel vaak ver zoek is. “Opgenomen patiënten, maar ook hun geliefden en kennissen hebben minder geduld en tonen zich vaak onvriendelijk tegenover het personeel”, zegt dr. Rik Verroken, medisch directeur van Noorderhart. “Voor heel wat verpleegkundigen en zorgkundigen is dat de druppel. Ze lopen al anderhalf jaar op de toppen van hun tenen en kunnen die spanningen absoluut missen. Tijdens de vorige golven hingen de mensen nog witte lakens uit en werd er voor ons geklapt, terwijl we tijdens deze vierde golf klappen krijgen. We begrijpen dat het voor iedereen een onzekere tijd is, maar dat is het net zozeer voor ons personeel. Daarom willen we een oproep doen om meer respect te tonen voor onze mensen, want ook zij gaan door een heel moeilijke periode.”


Afdeling sluiten


De oproep van de medisch directeur van Noorderhart is tegelijk een noodkreet. “Tijdens deze vierde golf worden we geconfronteerd met een personeelsuitval die hoger is dan tien procent. Tijdens de vorige golven was dat gemiddeld 3,5 procent. Die hoge personeelsuitstroom heeft tot gevolg dat we een volledige afdeling van 29 bedden moeten sluiten. Daardoor moeten we het personeel in het ziekenhuis gaan herverdelen, wat nog eens voor extra spanningen zorgt.” Ondertussen blijft het aantal covidpatiënten in Noorderhart oplopen. “Op dit moment vangen we 18 covidpatiënten op, van wie er twee intensieve zorgen nodig hebben”, zegt dr. Rik Verroken. “Voorlopig moeten we nog geen reguliere zorg terugschroeven, maar als het aantal covidpatiënten aan dit tempo blijft oplopen dan kan die reguliere zorg wel opnieuw in het gedrang komen.” Niet alleen in het ziekenhuis, ook bij de huisartsenwachtposten in Noord-Limburg voelen ze dat het lontje bij de mensen steeds korter wordt. “Medewerkers blijven wenend achter omdat een zoveelste beller brutaal is aan de lijn, bijvoorbeeld omdat de wachttijd voor een test of testresultaat te lang is. Al die medewerkers doen hun uiterste best om iedereen zo goed mogelijk te helpen. Het laatste waar ze dan op zitten te wachten is een brutale persoon aan de andere kant van de lijn.”
 

In de eerstelijnszone Noord-Limburg kregen ze al tientallen telefoontjes van mensen die niet-gevaccineerd zijn, maar nu toch plots een vaccin willen. “Elke dag bellen 70 niet-gevaccineerden naar het vaccinatiecentrum en eisen dat ze onmiddellijk ingeënt worden met hun eerste vaccinatie ”, zegt Theo Hamblok voorzitter van de eersteljinszones Noord-Limburg. “Deze mensen hebben al vier keer de kans gekregen om een vaccin te krijgen, maar nu willen ze dat wij onmiddellijk voor hen klaarstaan. “Jullie hebben toch overschotten, dus wij willen nu meteen een vaccin krijgen”, klinkt dat dan. Maar zo werkt dat natuurlijk niet. Wij doen ons best om iedereen die wil, te voorzien van een vaccin.  Dat zien we als onze plicht tov de maatschappij maar wij moeten steeds rekening houden met leveringstermijnen en afspraken die vastliggen.