Deze inhoud is van toepassing op de zones Antwerpen Oost en Eerstelijnszones Antwerpen
Eerstelijnszone Antwerpen Oost bestaat uit:
De eerstelijnszone is niet zo groot: 30km² met 138.681 inwoners.
Ook tussen en binnen de districten en gemeente tonen de beschikbare cijfers in deze omgevingsanalyse een bijzonder grote diversiteit. Aanvullend staan daarom in de toekomst meer diepgaande analyses gepland op wijkniveau, om bepaalde wijkgerichte uitdagingen en noden uitgebreider te kunnen onderzoeken.
De zone heeft gemiddeld een relatief jonge bevolking met:
Bij heel wat gezondheidsindicatoren valt op dat Eerstelijnszone Antwerpen Oost beter scoort dan het Vlaams gemiddelde, net zoals de andere Antwerpse Eerstelijnszones:
Vermoedelijk heeft deze betere score voor de vier Antwerpse Eerstelijnszones te maken met onderdetectie en onderrapportering voor verschillende indicatoren, vooral in de meer grootstedelijke gebieden.
Voor diabetes valt specifiek in Eerstelijnszone Antwerpen Oost op dat Deurne (58 per 1000 inwoners) en vooral Borgerhout (62 per 1000 inwoners) minder goed scoren dan het Vlaamse gemiddelde (56 per 1000 inwoners), terwijl Wommelgem aanzienlijk beter scoort (46 per 1000 inwoners).
Daarom volgen de vier Antwerpse Eerstelijnszones samen het aanbod van lotgenotenwerkingen op via de website van Het Helpt.
Door de COVID-crisis is de digitale kloof aanzienlijk groter geworden. Uit Belgisch onderzoek blijkt dat de helft van de burgers digitaal kwetsbaar is. De belangrijkste risicogroepen zijn personen met:
Daarom worden de technologische ontwikkelingen op de voet opgevolgd. In het zorg- en welzijnslandschap wil de eerstelijnszone bijdragen aan de sensibilisering rond de problematiek en bestaande initiatieven ter ondersteuning van digitaal kwetsbaren mee blijven bekendmaken.
Zoals iedere eerstelijnszone is het belangrijk dat ook Eerstelijnszone Antwerpen Oost het beleid van verschillende lokale besturen en van de Vlaamse en federale overheden opvolgt. Vooral de politieke ontwikkelingen rond gezondheid en welzijn zijn belangrijk. Specifiek voor Eerstelijnszone Antwerpen Oost is dit de aanwezigheid van het lokaal stadsbestuur van Antwerpen, de districtsraden van Borgerhout en Deurne en het lokale gemeentebestuur van Wommelgem in het bestuur van de eerstelijnszone.
Gezien de relevantie van deze omgevingsanalyse is het essentieel om de data up-to-date te houden. Daarnaast is het belangrijk om de kwantitatieve data aan te vullen met kwalitatieve data uit het netwerk. Samen met het bestuur en het netwerk zal de omgevingsanalyse worden gebruikt om nieuwe actiepunten te concretiseren voor de volgende jaren.
Dit proces zal blijvend opgevolgd worden door de werkgroep omgevingsanalyse, de overkoepelende werkgroep van de vier Antwerpse eerstelijnszones onder leiding van populatiemanagement.
Duik je graag helemaal in de cijfers? Dan kan je hier de volledige omgevingsanalyse voor ELZ Antwerpen Centrum downloaden.
Gebruik je onze cijfers en inzichten voor je organisatie of doelgroep? Vermeld dan zeker altijd dat je de informatie hebt gehaald uit de omgevingsanalyse van de 4 Antwerpse eerstelijnszones en verwijs naar deze webpagina.