Eerstelijnszone Oostkust en Logo Brugge-Oostende slaan samen met Blankenberge, Damme, Knokke-Heist en Zuienkerke de handen in elkaar om diabetes een halt toe te roepen. Het project Halt2Diabetes is een initiatief van de Diabetesliga en is gericht op het bestrijden van type 2 diabetes, een aandoening die naar schatting één op de tien volwassen Belgen treft.

Halt2Diabetes omvat een test om je risico op diabetes type 2 en hart- en vaatziektes op te sporen. Dat is nodig, want diabetes komt steeds vaker voor en verhoogt het risico op gezondheidsproblemen zoals een hartinfarct, trombose, nier- en oogproblemen. Iedereen kan de test invullen via de online tool of via een folder van het project. De folders zijn gratis beschikbaar bij de huisarts, apotheker, de stad of gemeente.

Gemiddeld hebben één op drie personen boven de 45 jaar een sterk verhoogd risico om diabetes te ontwikkelen. In Oostkust komt dit neer op meer dan elfduizend personen. Gelukkig kan je dit risico verkleinen met een gezonde levensstijl. Via het project Halt2diabetes krijgen burgers toegang tot een (gratis) leefstijlaanbod, waaronder groepssessies over gezonde voeding, beweging en ondersteuning bij het stoppen met roken.

Voor Knokke-Heist is dit geen ongekend project. Zij namen het voortouw in 2020. Diëtisten Lisa Tavernier en Katia Cornelis begeleidden sindsdien maar liefst 14 groepssessies rond gezonde voeding. Door het project open te trekken naar de volledige regio hopen we nog meer inwoners te kunnen begeleiden naar een gezonde levensstijl.

Oostkust gaat diabetes te lijf