knk

In Belgiƫ wonen de meeste ouderen langer zelfstandig thuis. Ook de overheid stimuleert mensen om langer in hun vertrouwde omgeving te blijven wonen.

Als kwetsbare mensen thuis wonen kunnen er steeds ongelukken gebeuren waardoor er noodsituaties ontstaan. Snelle en accurate hulp is dan vaak geboden. De Gele Doos kan hierbij het verschil maken, kan levens redden of erger voorkomen.

De Gele Doos is een doos met belangrijke informatie voor hulpdiensten: medische gegevens en andere relevante gegevens worden erin verzameld. Ze wordt bewaard in de koelkast van de inwoner omdat dit een gemakkelijke vindplaats is voor hulpdiensten.

Door een sticker te plakken op de binnenkant van de voordeur, weten hulpverleners dat er een Gele Doos in de koelkast zit. Op die manier vinden ze snel de nodige informatie om gepaste hulp te bieden in een noodsituatie.

Affiche downloaden?

Waar afhalen?

Alle thuiswonende 75-plussers ontvingen een brief om de Gele Doos af te halen. Neem deze brief mee naar uw afhaalpunt en laat deze afstempelen in ruil voor jouw Gele Doos.

Lukt het niet om zelf de doos op te halen? Geen probleem: iemand anders kan de doos ophalen met de brief.

Wat na afhalen?

  • Vul de medische fiche in of laat deze invullen door een familielid, mantelzorger of huisarts:
  • Vul eventueel de fiche vermiste personen in (vooral van belang voor personen met dwaalgedrag door bijvoorbeeld dementie.):
  • Voeg een kopie van uw identiteitskaart toe en/of een recente foto.
  • Voeg uw medicatielijst toe. Dit kunt u vragen aan uw apotheker of huisarts.
  • Eventueel kunt u ook documenten rond vroegtijdige zorgplanning of wilsverklaringen toevoegen.
  • Plaats de Gele Doos in uw koelkast.
  • Plak de bijgevoegde sticker aan de binnenkant van uw voordeur. (Ook al gebruikt u zelf de voordeur niet als hoofdingang.)
  • Vergeet niet om de informatie in uw Gele Doos regelmatig bij te werken zodat de hulpdiensten altijd de meest actuele informatie vinden.

In de pers

Enkele sfeerbeelden van het lanceermoment