Op vakantie? Wacht best tot na je vaccinatie of plan errond!

  • 6 mei 2021

De vaccinatiecentra draaien op volle toeren om zo veel mogelijk mensen vóór het begin van de vakantie een eerste dosis van het vaccin tegen corona toe te dienen. Maar ook de tweede dosis is belangrijk voor een volledige en langdurige bescherming!

Hou bij het plannen van een vakantie dus rekening met je uitnodiging voor de vaccinaties. Best wacht je tot je volledig gevaccineerd bent voor je op vakantie vertrekt!

 

Goed en volledig gevaccineerd zijn voor de vakantie is belangrijk

  1. Voor je eigen gezondheid, om zo veel mogelijk beschermd te zijn tegen besmetting en ernstige complicaties in het geval van besmetting.
  2. Voor de gezondheid van anderen, om geen anderen te besmetten.
  3. Voor je vakantieplannen: misschien gelden er wel strenge regels in het land van je bestemming.

Kan je toch niet wachten om op vakantie te gaan? Plan je reis dan zo veel mogelijk tussen de twee dosissen in. Let er wel op dat je op tijd terug bent voor de tweede dosis. Die kan niet uitgesteld worden! 

De vaccinatiecentra in Wetteren en Wachtebeke zullen de komende maanden tienduizenden mensen ontvangen, zowel voor een eerste als een tweede dosis. De centra hebben niet de flexibiliteit om zich aan te passen aan onze individuele vakantieplannen. Neem dus geen risico en plan je vakantie rond je vaccin!

Je reis plannen en rekening houden met je vaccinatie doe je zo:

1. Kijk hier na wanneer je ongeveer uitgenodigd zal worden.

2. Mogelijkheden voor het verplaatsen van je vaccinatie:

  • Op je uitnodiging voor vaccinatie staat een voorstel van datum. Met de data van je vaccinaties kan je een beetje schuiven, afhankelijk van wat nog vrij is in je vaccinatiecentrum. Je uitnodiging is dertig dagen geldig. Plan dus zeker je afspraak binnen deze periode van 30 dagen!. 

Let op! Het vaccinatiecentrum plant geen 30 dagen op voorhand. Het centrum plant pas wanneer ze weten hoeveel vaccins geleverd worden in een bepaalde week. Als er in de eerste periode niets is dat je past, zal je dus wat moeten wachten en na een paar dagen de agenda opnieuw nakijken. Het vaccinatiecentrum zal telkens nieuwe data inplannen naarmate ze nieuwe leveringen van vaccins krijgen. 

Let op! De vaccinatiecentra vullen nieuwe dagen ook meteen met uitnodigingen. Nieuwe openingsuren betekent dus niet allemaal vrije plaatsen. Wanneer je niet meteen ingaat op de uitnodiging, loop je dus een risico dat je geen vrije plaats meer vindt. 

Het blijft het beste om zo snel mogelijk in te gaan op de uitnodiging.

  • Wil je liever niet ingaan op de voorgestelde data, maar kan je nog geen nieuwe data boeken?

Bel dan naar het lokale callcenter om de afspraken te annuleren en na te gaan hoe lang je uitnodiging nog geldig is. 

Kijk op regelmatige tijdstippen na of er plaatsen zijn vrijgekomen in de agenda. Dit kan je door op https://covidvaccin.doclr.be/ je vaccinatiecode in te geven. Hou er wel rekening mee dat je uitnodiging maar 30 dagen geldig is!

  • Maak of verplaats je afspraak zo veel mogelijk online. Bekijk hier hoe. Duizenden mensen maken nu afspraken voor de vaccinatie. Wie het online kan doen en ons callcenter kan ontlasten, helpt er anderen mee die digitaal misschien minder handig zijn. 

3. De datum van je eerste dosis bepaalt de datum voor de tweede

De datum voor je tweede dosis wordt bepaald door de datum van je eerste dosis. De tijdspanne tussen de twee vaccinaties hangt af van het type vaccin. 

  • Bij Pfizer zijn dat 35 dagen
  • Bij AstraZeneca zijn dat (vanaf donderdag 12 mei) 56 dagen

Probeer je reis dus zo veel mogelijk na je tweede dosis of tussen de 2 dosissen in te plannen. 

Als je je tweede dosis mist, kan je die niet meteen inhalen. Na de zomer zal bekeken worden of mensen die niet of onvolledig gevaccineerd zijn, bijkomend gevaccineerd worden. We vragen wel om de afspraak dan te annuleren.  

4. Kan ik geen ander type vaccin krijgen?

Om iedereen zo snel mogelijk te beschermen, moeten we alle vaccins inzetten die beschikbaar zijn. Bovendien moet voor iedere eerste vaccinatie van Pfizer en AstraZeneca een tweede vaccinatie gereserveerd kunnen worden van hetzelfde type. Van het vaccin van Johnson & Johnson, waarbij één vaccinatie volstaat, zijn er momenteel nog niet voldoende beschikbaar. De ruimte om keuze te bieden is er dus niet.  

Meer weten?

Klik hier voor meer informatie.