Opleiding ‘Clever’ verbetert levenskwaliteit van chronische patiënten

  • 12 oktober 2020

Werk jij in de Eerste Lijn? Ben jij een professional die regelmatig in aanraking komt met mensen met chronische aandoeningen of multimorbiditeit? Ben je op zoek naar een andere invalshoek om mensen met een chronische aandoening te ondersteunen? Wil je als professional meer stilstaan bij wat echt belangrijk is voor personen met een chronische zorg- en ondersteuningsnood? Dan is deze driedaagse vorming van de Arteveldehogeschool iets voor jou!

Uitdagingen in de eerste lijn

De gezondheidszorg staat voor grote uitdagingen: de toename van personen met chronische aandoeningen, een stijging van het aantal mensen met multimorbiditeit én de blijvende gezondheidsongelijkheid tussen mensen op de verschillende treden van de sociale ladder. Komt daarbij nog de stijgende aandacht van de overheid voor de Eerste Lijn ...

Het antwoord op deze uitdagingen ligt in de omschakeling van een ziekte-georiënteerde zorg naar een zorg die vertrekt vanuit doelstellingen van de persoon. Een proactieve en doelgerichte zorg in de Eerste Lijn met als belangrijkste focus het verbeteren van de levenskwaliteit van het individu is het antwoord. Een aanpak die je daarbij kan helpen, is de CLEVER methodiek van de onderzoekers van de Arteveldehogeschool.

CLEVER methodiek?

Deze methodiek ondersteunt de professional in het gesprek om de persoonlijke doelen van de persoon helder te krijgen. CLEVER vertrekt vanuit betekenisvolle activiteiten van de persoon met de zorg- en ondersteuningsnood. Betekenisvolle activiteiten zijn immers cruciaal in het leven van individuen en bepalen in grote mate de kwaliteit van leven. Ze zijn bij wijze van spreken noodzakelijk voor een lang, gezond en gelukkig leven. Door het gesprek daarover aan te gaan en samen doelen te identificeren wordt de regie bij de persoon zelf gelegd.

Data

De vorming duurt drie dagen.

Dag 1 - dinsdag 20 oktober 2020 (9 - 17 uur)

Dag 2 - dinsdag 10 november 2020 (9 - 17 uur)

Dag 3 - dinsdag 15 december 2020 (13 - 16.30 uur)

Meer informatie

Lees meer over de opleiding op de website van de Arteveldehogeschool.

Vragen? Mail clever@arteveldehs.be.