Oudere vrouw aan het raam met rolator

Binnen Eerstelijnszone Westkust & Polder start in 2023 een onderzoek in samenwerking met Prof. Nico De Witte (VUB - Hogent - Belgian Aging Studies). Dit onderzoek wil bijdragen aan een zorgzame buurt waarbij de georganiseerde woonvormen voor ouderen en de buurt op een intersectorale en interprofessionele wijze elkaar kunnen empoweren. Het resultaat van dit onderzoek moet de poort zijn naar een positieve beeldvorming van georganiseerde woonvormen voor ouderen enerzijds en anderzijds de aanzet zijn tot een inclusieve interprofessionele en intersectorale samenwerking door en met de buurt. Coördinator Birgit Hendrikx neemt de rol van onderzoeker op samen met de collega's Aline Destoop en Lies Verbanck. Prof. Nico De Witte is de promotor.

Birgit Hendrikx: “Met mijn 20-jarige ervaring binnen het werken in ouderenzorg (interprofessionele samenwerkingen tussen Gezinszorgdiensten, Ouderenvoorzieningen, Ziekenhuizen, Psycho-Geriatrie en Ouderen binnen voorzieningen voor gehandicapten) kan ik wel stellen dat het beeld over de werken in ouderenzorg niet het meest attractieve is. Daarnaast ervaar ik in de praktijk dat de kijk op nodige competenties, vaardigheden niet overeenstemmen met hetgeen ouderen en professionele zorgverleners willen ontvangen en/bieden. Deze discussies leefden toen en op vandaag nog steeds. Kunnen werken aan een onderzoeksproject dat een wetenschappelijke en maatschappelijke relevantie kan aantonen kadert binnen onze beleidsdoelstellingen. Met dit onderzoek willen we kennis verwerven hoe we werken en wonen in de ouderenzorg positief kunnen versterken. Hoe kunnen we ouderenzorg aantrekkelijker maken. Meer inzichten genereren over hoe ouderenzorg een meerwaarde biedt binnen interprofessionele en intersectorale samenwerkingen over alle levensdomeinen heen. Wat bestaat er aan onderzoek op nationaal maar vooral internationaal vlak. Welke best practices kunnen meegenomen worden binnen

Is er een gelijkaardige trend binnen kwetsbare doelgroepen die georganiseerd wonen (gehandicaptensector, geestelijke gezondheidszorg, Jeugdzorg, chronische zorg…).

Bij de exploratiefase van deze onderzoeksvraag is er weinig wetenschappelijk onderzoek terug te vinden waarbij professionals binnen ouderenzorg bevraagd worden naar hun kijk op belangrijke competenties. Onderzoek naar imagoversterking vanouderenzorg is eveneens relatief beperkt. Dit gegeven versterkte het gevoel, de wil en de nood om voorliggend onderzoeksproject op te starten binnen Eerstelijnszone Westkust & older.”

Graag wil de eerstelijnszone een beroep doen op u als directie en uw medewerkers, mantelzorgers, vrijwilligers en bewoners binnen uw setting. Er worden 10 focusgroepen georganiseerd gedurende de maanden januari tot en met mei 2023. Om de validiteit te waarborgen zijn er minstens 6 en max 15 deelnemers nodig.

De focusgroepen/gesprektafels vinden plaats in verschillende voorzieningen binnen onze Eerstelijnszone. Locatie wordt doorgestuurd samen met de uitnodiging na inschrijving.

U en alle personen die hieraan kunnen deelnemen zijn onmiskenbaar in dit onderzoek waarvoor alvast onze welgemeende dank u wel.

Deelnemen

Maak deze oproep aub over aan uw medewerkers, collega's en verantwoordelijken van uw organisatie. En schrijf jezelf natuurlijk ook in voor één van de tien focusgroepen.