Papierloos voorschrijven

  • 21 september 2021

Sinds 15 september kan je als burger ervoor kiezen om met of zonder papieren voorschrift naar de apotheek te gaan om geneesmiddelen af te halen.

Verschillende voorschrijvers (artsen, tandartsen, vroedvrouwen) kunnen op een elektronische en beveiligde manier voorschriften versturen naar de server van Recip-e. Ze worden er vercijferd en bewaard tot ze worden opgehaald in een apotheek.

Wanneer de arts/tandarts of vroedvrouw medicatie voorschrijft, dienen ze de verschillende voorschrift vormen te overlopen: papieren voorschrift, digitaal bewijs via app op smartphone of eID/rijksregisternummer. De burger mag hier zelf de keuze maken.

Bij de apotheek kan je de geneesmiddelen ophalen op drie manieren: met papieren voorschrift, met een digitaal bewijs via app op smartphone of met je eID/rijksregisternummer. 

Als burger kan je jouw openstaande voorschriften terugvinden en opvolgen via het gezondheidsportaal MijnGezondheid.be, dit in de tegel ‘Mijn Geneesmiddelen’. Je kan je voorschrift ook zelf thuis afprinten.

Film: patiënt gaat naar de huisarts: papierloos voorschrijven

Film: patiënt gaat naar de apotheker: papierloos voorschrijven