Coaching&Oriëntatie is een pijler van Covias (een zorgactor die zich richt op een mobiel aanbod geestelijke gezondheidszorg, in de thuisomgeving en maatschappij). Coaching&Oriëntatie was tot voor kort beter bekend als het psychiatrisch expertiseteam. Begin dit jaar kwam CROSSLINK binnen in het GGZ-landschap waardoor onze werking ook een nieuw jasje kreeg.

Coaching&Oriëntatie ondersteunt eerstelijnsactoren en/of het natuurlijk netwerk bij vroegdetectie en vroeginterventie wanneer er een vermoeden is van een psychische kwetsbaarheid.

VOOR WIE
Coaching&Oriëntatie is beschikbaar voor:

  • personen vanaf 24 jaar met een (vermoeden van) psychische kwetsbaarheid;
  • alle zorgaanbieders uit de brede eerste lijn
    (bv. huisarts, thuiszorg, gezinszorg, welzijnsactoren, GTB, …);
  • en/of het natuurlijk netwerk;
  • verblijvend in de regio Noord-West-Vlaanderen
    (ELZ Brugge, ELZ WE40, ELZ Oostkust, ELZ Houtland en Polder, ELZ Oostende-Bredene, ELZ Westkust & Polder).

WANNEER EN WAT MAG JE VERWACHTEN

Wanneer je geconfronteerd wordt met een cliënt en/of een naaste met (een vermoeden van) een psychische kwetsbaarheid (voor alle leeftijden) kan je terecht bij CROSSLINK voor:

  • onmiddellijke info;
  • consult;
  • doorverwijzing naar de best passende hulpverlening.

CROSSLINK is te bereiken via volgend nummer:

  • 050 14 08 84

Voor acute situaties kunt u steeds beroep doen op het Mobiel Crisisteam:

De huisarts, behandelend psychiater of psycholoog kan aanmelden na overleg en met toestemming van de cliënt. Na aanmelding neemt het Mobiel Crisisteam onmiddellijk telefonisch contact op met de cliënt en plannen ze zo vlug mogelijk een huisbezoek.

Na een grondige screening door CROSSLINK kan je verwezen worden naar Coaching & Oriëntatie (vanaf 24 jaar) voor de volgende acties en/of interventies:

  • vroegdetectie- en interventie;
  • coaching van het natuurlijk en/of professioneel netwerk (ad hoc of structureel);
  • oriëntatie;
  • netwerkopbouw en ondersteuning (cfr. outreachende werking);
  • aanklampende zorg.

- COACHING

Coaching&Oriëntatie coacht het professioneel en/of het natuurlijk netwerk die botsen op moeilijkheden in het omgaan met cliënten met psychische en/of psychiatrische kwetsbaarheid. Dit is een proces waarbij het betrokken netwerk begeleid wordt en hierbij denken we aan bijvoorbeeld signaalherkenning, aanreiken van tools om in gesprek te gaan, risicotaxatie, …

Hiermee wordt ingezet op het inbrengen van deskundigheid, het betrokken natuurlijk en/of professioneel netwerk te ondersteunen in het omgaan met en hen hierbij te adviseren omtrent verdere trajecten.

Situaties kunnen anoniem besproken worden (indien er bijvoorbeeld geen toestemming is van de cliënt). Een grote meerwaarde van deze coaching is dat de casus niet wordt overgenomen, maar dat het betrokken netwerk geholpen wordt om er zelf verder mee aan de slag te gaan.

De mogelijkheid tot structurele coachingsmomenten kan ook aangevraagd worden via de coördinatoren (zie contactgegevens verder).

Dit kan gaan over de verdere aanpak, signaalherkenning, risicotaxatie, de mogelijkheden van Coaching&Oriëntatie, interessante literatuur of websites, de sociale kaart en doorverwijsmogelijkheden, het aanbod deskundigheidsbevordering en nog veel meer.

- ORIËNTATIE

Vanuit Coaching&Oriëntatie verkennen we samen met de eerstelijns hulpverlener, de cliënt en/of het natuurlijk als professioneel netwerk wat er aan de hand kan zijn met de cliënt en welke richting de hulpverlening best uitgaat.

Vaak leidt dit tot een eerste verkennend en oriënterend gesprek met de cliënt. In dit gesprek staan de keuze van de cliënt en het komen tot een gedeeld behandelvoorstel centraal.

Zo nodig wordt een doorverwijzing naar andere hulpverlening georganiseerd.

- AANKLAMPENDE ZORG

In situaties waarbij de cliënt een ambivalente of ontbrekende hulpvraag heeft (de zogenaamde “zorgwekkende zorgmijders”) kan Coaching&Oriëntatie aan de slag gaan via de methodiek van aanklampende zorg.

Dit betekent dat we op een outreachende, flexibele en proactieve manier toch proberen contact uit te bouwen, met als doelstelling onze andere opdrachten (oriëntatie, netwerkopbouw, …) te kunnen realiseren.

Dit gebeurt in overleg en samenwerking met de verwijzer (eerstelijn of naastbetrokkene) en eventuele andere partners in het netwerk.

CONTACTGEGEVENS

coachingenorientatie@covias.be

Coördinatoren Coaching&Oriëntatie: