Partner in de kijker: Diabetes Liga Brugge

  • 28 maart 2022

Welkom bij de Diabetes Liga, het Vlaams netwerk voor personen met diabetes en hun familie, professionals in de diabeteszorg en personen met een verhoogd risico op diabetes.
Samen streven we naar de beste zorg en omkadering voor personen met diabetes en willen we diabetes type 2 een halt toeroepen. Dit doen we door te informeren, connecteren en mobiliseren.
We verspreiden kwalitatieve informatie, behartigen de belangen van mensen met diabetes, en creëren een netwerk en ervaringsuitwisseling rond diabetes.

Hoe helpen we concreet?

1. Kom in contact met anderen
De Diabetes Liga organiseert een brede waaier aan activiteiten, voordrachten, workshops, wandelingen … zowel voor personen met diabetes als voor zorgprofessionals. Het zijn laagdrempelige formules met diverse inhoudelijke boodschappen,  verspreid in Vlaanderen én dus ook in regio Brugge. Zo kunnen personen met diabetes vlot contacten leggen met lotgenoten in eigen regio.
Alle info over de activiteiten van de Brugse afdeling van de Diabetes Liga vind je op de website www.brugge-diabetes.be.


2. Vind het antwoord op je diabetes-vraag
Blijf niet zitten met je vragen, twijfels of bezorgdheden over diabetes en leven met diabetes maar contacteer de Diabetes Infolijn op het gratis nummer 0800 96 333 of infolijn@diabetes.be.
Twee diëtisten-diabeteseducatoren en een podoloog geven persoonlijk en gericht advies.

3. Lees en leer bij
Levensverhalen en ervaringen van personen met diabetes, nieuwtjes over diabetes, gezonde recepten, … verneem je in het ledenmagazine Diabetes Info en via onze social media berichten.
Zo’n 6000 personen volgen reeds onze facebookpagina, jij ook?
Op zoek naar een gids rond leven met diabetes type 1 of type 2? Inlichtingen rond rijbewijs? Of voetenzorg? Boodschappenkaartje voor de juiste voedingskeuzes? … heel wat brochures en flyers vind je op www.diabetes.be.

4. Kind, jongere of ouder, er bestaat een specifiek aanbod en netwerk voor jou
Ouders van kinderen met diabetes komen samen in Diakids. Voor tieners en jongeren tot 28 jaar is er Jong & Diabeet, waar leeftijdsgenoten elkaar ontmoeten op activiteiten én zich tevens als monitor voor de kindervakantiekampen engageren. Wie graag fietst, kan aansluiten bij het sportieve Diabetes Liga Cycling Team. Wil je tevens een actieve rol spelen, je handen uit de mouwen steken en helpen, dan ben je van harte welkom als vrijwilliger bij de Diabetes Liga.

5. Spreekbuis en belangenbehartiger voor personen met diabetes
Diabetes Liga zorgt dat diabetes prioritair op het beleidsagenda staat en zet in op extra onderzoek naar diabetes. Zo blijven we onder meer lobbyen voor toegankelijkere verzekering inzake
schuldsaldo en gewaarborgd inkomen voor personen met diabetes.

6. Meet en ken je risico op type 2 diabetes
De Diabetes Liga zet in op diabetespreventie door het aanzetten tot screening en aanmoedigen van een gezonde levensstijl. Vanaf de leeftijd van 45 jaar kan je via www.gezondheidskompas.be je risico op diabetes type 2 vaststellen, en indien aangewezen doorstromen in het HALT2Diabetes Project.
Ook dames die tijdens hun zwangerschap een verhoogde bloedsuikerwaarde kenden, worden in het project Zoet Zwanger begeleid om het risico op type 2 diabetes te verkleinen.
  

De Diabetes Liga in Vlaanderen én Brugge

Het Vlaams netwerk van de Diabetes Liga bestaat uit meer dan 30.000 sympathisanten: mensen met diabetes en hun familie, professionals in de diabeteszorg, en personen die een verhoogd diabetesrisico lopen.
Vanuit de hoofdzetel in Gent werken 22 medewerkers om personen met diabetes en hun omgeving te informeren, connecteren en mobiliseren.
Tevens zijn er 18 plaatselijke afdelingen in Vlaanderen met zo’n 350 enthousiaste vrijwilligers.

De Plaatselijke Afdelingen zorgen voor het rechtstreeks contact met onze leden in hun regio. Dit doen ze met een gevarieerd programma waaraan onze leden kunnen deelnemen.
Afdeling Brugge en omstreken richt zich naar personen met diabetes en personen met verhoogd risico op diabetes uit Beernem, Blankenberge, Brugge, Damme, De Haan, Jabbeke, Knokke-Heist, Oostkamp, Torhout, Wingene, Zedelgem en Zuienkerke.

Lid worden

Lid worden van de Diabetes Liga kan via www.diabetes.be/nl/steun-ons/word-lid.

Mensen die niet de mogelijkheid hebben om digitaal informatie op te vragen en/of lid te worden kunnen terecht op telefoonnummer 09/220 05 20.

 

2022-03-12-hangerijn-6.jpg