Partner in de kijker: Lokale Dienstencentra

  • 23 november 2021

Een lokaal dienstencentrum is een laagdrempelige ontmoetingsplaats in de buurt waar iedere inwoner, ongeacht hun leeftijd, terecht kan voor een gevarieerde warme maaltijd en allerhande activiteiten. Naast een plek om andere mensen bij een kop koffie te ontmoeten, kan je er ook terecht met vragen over (thuis)zorg of deelnemen aan diverse activiteiten. De dienstencentra hebben een aanbod op maat van de buurt en zijn bezoekers. Vandaar dat het aanbod per dienstencentra verschillend is.

Wanneer nodig gaat het dienstencentrum met je mee op weg naar de gepaste hulp- en dienstverlening. Het dienstencentrum is een betrokken partner in het buurtwerk en slaat de brug naar de gespecialiseerde (thuiszorg)diensten binnen de wijk of gemeente. Op die manier wil het dienstencentrum de bezoeker helpen om zo lang mogelijk thuis te blijven wonen.

In het dienstencentrum kan je daarnaast elke (werk)dag terecht voor een warme maaltijd, kan je hulp bij boodschappen aanvragen, kan je info verkrijgen rond de aangeboden vervoersdienst(en). Ieder dienstencentrum heeft een aangepast aanbod aan dienstverlening.

In de uitbouw van het activiteitenaanbod werken de dienstencentra nauw samen met lokale zorgpartners en verenigingen. Zo kan het aanbod worden uitgebouwd in samenwerking met de lokale seniorenverenigingen (bv kaarting, creanamiddagen,…). Of worden de informatieve middagen ondersteund door een lokale zorgpartner.

De dienstencentra werken met heel wat vrijwilligers, zij kunnen diverse taken op zich nemen. (bv hulp in de cafetaria, activiteiten begeleiden, vervoer,…)

Sommige dienstencentra hebben ook enkele plaatsen voor begeleid vrijwilligerswerk. Zo kunnen personen met (een vermoeden van) een beperking taken op maat aangeboden krijgen. De vrijwilliger moet zelfstandig kunnen werken, maar er wordt er extra begeleiding voorzien op de werkplaats.

Voor sommige inwoners is de drempel te hoog om voor het eerste binnen te stappen in een dienstencentrum, neem gerust contact op met de centrumleider, zodat zij het bezoek mee kunnen begeleiden.

 

LDC de Braambeier

Loppemsestraat 14a

8210 Zedelgem

050 25 22 40

de.braambeier@zedelgem.be

 

LDC Jonkhove

Aartrijksestraat 9

8211 Aartrijke

050 25 01 31

jonkhove@zedelgem.be

 

LDC de Pasterelle 

Ieperweg 11

8210 Loppem

050 25 01 37

de.pasterelle@zedelgem.be

 

LDC de Stip

Sint-Jozefsdreef 8

8020 Oostkamp

050 20 75 51

eva.roets@wzcstjozef.be

 

LDC Mirte

Rollebaanstraat 10A

8730 Beernem

050 83 17 37

katelijne.coppejans@curando.be