Partner in de kijker: Similes

  • 20 september 2022

Eén op vier mensen kampt vroeg of laat met een ernstig psychisch probleem. De impact daarvan is groot. Wanneer je kind, je partner, een van je ouders, een broer of zus of iemand anders uit je omgeving te maken krijgt met psychische kwetsbaarheid, verandert er ook veel in jouw leven. Als familielid of naaste blijf je zelf vaak in de kou staan. Similes doorbreekt dat patroon.

Bij Similes word je warm onthaald

Similes vzw is een sociaal culturele vereniging, die bestaat dankzij de inzet van gedreven vrijwilligers over heel Vlaanderen. De meesten zijn zelf familiebetrokken en zijn ervaringsdeskundigen die graag hun expertise delen. Onze vrijwilligers kennen de uitdagingen waar je als naaste mee geconfronteerd wordt. Ze zijn vaak zelf zoekende (geweest) om de kwetsbaarheid van hun familielid een plaats te geven in het eigen leven. Het zijn echte hoopbrengers voor mensen die overweldigd worden door zorgen met betrekking tot geestelijke gezondheid. Zij gaan graag met jou in gesprek en bieden je een divers aanbod rond verschillende thema’s en op tal van locaties.

We komen tegemoet aan jouw noden

Tijdens online en fysieke infoavonden over actuele thema’s laten we een expert aan het woord, die ook ingaat op vragen uit de zaal. Met je deelname aan zo’ avond raak je snel geïnformeerd over een onderwerp dat je aanbelangt. Het is een eenvoudige manier om onze vereniging te leren kennen.

Als naastbetrokkende ben je van harte welkom op onze gespreksavonden. Lotgenotencontact biedt je de kans om voluit hoop en energie te tanken. Het vraagt misschien wel wat van je om open te staan voor de inbreng van anderen. Of je voelt je geremd om je eigen verhaal te delen (wat ook niet hoeft). De ervaring leert dat lotgenoten vaak vrienden worden voor het leven.

Steeds terugkerende vragen krijgen een plaats in ons vormingsaanbod. Deskundige lesgevers begeleiden je om sterker te staan in uitdagingen waar je op botst, zoals communicatie met je kwetsbare familielid, veranderende relaties in je gezin, wegwijs raken in de zorg en in de administratieve en juridische mallemolen …

We ondersteunen en versterken je, en bieden je de kans om te ontspannen onder gelijkgezinden. Tijdens filmvoorstellingen, wandelingen, een uitwaaiweekend of tentoonstelling genieten we van mekaars altijd deugddoende gezelschap.

Nieuwsgierig geworden naar het aanbod in de regio?

Neem snel een kijkje op de website www.similes.be.