Patiëntenverenigingen, mantelzorg en zelfhulp in Brugge

In de eerstelijnszone voert de persoon met een zorg- en ondersteuningsnood of zijn mantelzorger de regie over de organisatie van zijn zorg. Patiënten- en mantelzorgverenigingen bieden ondersteuning.

Recente initiatieven in de mantelzorg

Initiatieven vanuit ‘De Mantelfluisteraar’

‘De Mantelfluisteraar’ houdt geregeld bijeenkomsten in regio Brugge, op verschillende plaatsen en tijdstippen. Om alle mantelzorgers de kans te geven om langs te komen, ontmoeten we elkaar overdag en ’s avonds. Waar mogelijk leggen we de link naar de bestaande dementiecafés, om het onderwerp dementie bespreekbaar te maken binnen mantelzorg. Zo werken we mee aan een breed verhaal van eerstelijnszorg in Brugge en omgeving.

Donderdag 15 oktober om 19 uur ‘Verlofstelsels voor mantelzorgers’

Heel wat mantelzorgers combineren hun zorgtaken met een job. Een evenwichtsoefening die niet altijd gemakkelijk is. In deze sessie geven we praktische handvaten om de combinatie haalbaar te maken, en daarbij ook tijd voor jezelf te vinden. We gaan in op verlofsystemen waar je een beroep op kan doen, zoals het nieuwe mantelzorgverlof en het verlof voor medische bijstand. We geven tips om het gesprek met je werkgever aan te gaan. Doorheen de sessie is er ruimte om ervaringen met elkaar uit te wisselen.
Locatie: LDC Ten Boomgaarde, Ter Beke 29, 8200 Brugge.
Spreker: Naomi De Bruyne, Steunpunt Mantelzorg

Donderdag 12 november om 14 uur ‘De zorgvolmacht en bewindvoering’

Sinds 1 september 2014 is de Wet op de bewindvoering grondig gewijzigd. Tijdens deze infosessie wordt toelichting gegeven over de begrippen 'bewindvoering' en 'zorgvolmacht'. Er wordt ook aandacht besteed aan de achtergrond en de praktische toepassing ervan. Je komt te weten waarom het om ingrijpende maatregelen gaat, die rechtstreeks verband houden met het delicate thema van zelfbeschikking en emancipatie bij kwetsbare mensen.​
Locatie: LDC Ter Leyen, Kroosmeers 1, 8310 Brugge
Spreker: notaris Van Damme

‘De Mantelfluisteraar’ is een initiatief van deze partners: Stad Brugge, Mintus, iDROPS, sociaal innovatiebureau, Vlaams Mantelzorgplatform (Samana, Steunpunt Mantelzorg, Liever Thuis LM, Coponcho, OKRA-Zorgrecht en Ons Zorgnetwerk), Familiehulp en Kom op tegen Kanker
 

Initiatieven van het rouw- en verliescafé

De werkgroep Geborgen Zorgen organiseert twee rouw- en verliescafés voor alle Bruggelingen!
Het coronavirus, en alles wat dit met zich meebracht, heeft de laatste tijd een enorme impact gehad op ons allemaal.
De maandenlange lockdown bracht veel verlies mee, in alle soorten en maten, niemand bleef er van gespaard.
Ook nu de maatregelen zijn versoepeld is ons leven niet meer zoals het was, sommigen vrezen dat het ook nooit meer zó zal zijn.

In september organiseert Geborgen zorgen voor alle inwoners daarom nu ook twee rouw- en verliescafés rond het thema ‘Het verlies dat corona meebracht’.
Een rouw- en verliescafé biedt een nieuwe, ongedwongen manier om mensen samen te brengen en mekaar echt te ontmoeten.
Er is tijd, aandacht en ruimte voor verlies in een sfeer van vertrouwen en gezelligheid. Vandaar de metafoor van een café: niets moet, er gewoon zijn, een kop koffie drinken en luisteren is ook oké.
Voor elk café nodigen we iemand uit die het thema goed kent en daarover komt spreken. Daarnaast is er ruim de tijd voor vragen, uitwisselen van ervaringen, praten met en luisteren naar mekaar. Iedereen is van harte welkom!


Maandag 21 september van 14 tot 16 uur en donderdag 24 september van 19 tot 21 uur

‘Het verlies dat Corona meebracht’
Anne-Flor Vanmeenen (moreel consulent Huis van de Mens), Griet Gobyn (psycholoog en vormingsverantwoordelijke Heidehuis vzw) en Greet Demey (ondervoorzitter Missing You vzw) belichten de coronaperiode vanuit hun eigen werkveld en beantwoorden de vragen van de aanwezigen.

Locatie: De Brug – Hauwerstraat 3A  te  8000 Brugge.  Gratis. Dit Rouw- en verliescafé wordt aangeboden door de Stad Brugge. De plaatsen zijn beperkt, schrijf je daarom zeker in via lutvanschoors@gmail.com  of  0474/97.94.39

Praktische info vindt u hier:

pdf bestandrouw- en verliescafé.pdf (90 kB)

Initiatieven vanuit Samana mantelzorgvereniging:
 

Maandag 21 september om 19 uur Webinar | Mantelzorger in 2020

Ben je een beginnend of meer ervaren mantelzorger? Je bent welkom. Op deze online samenkomst bieden wij 10 vuistregels aan om aan thuiszorg te doen. Twee mantelzorgers vertellen hoe zij aan thuiszorg doen en wat ‘mantelzorg’ haalbaar maakt. Daarna is er kans om vragen te stellen en om uit te wisselen. Na je inschrijving bezorgen we je de deelnamelink. Inschrijven kan door op de link te klikken hier op volgend: maandag 21 september van 19u00 tot 20u30

 

Donderdag 24 september om 14 uur: ‘Eenzaamheid is niet gelijk aan alleen zijn’
Spreker: Michael Portzky

‘Eenzaamheid’… net als ‘depressie’, ‘dementie’ of zovele andere woorden een woord waar heel wat angst rond kleeft… doch waarrond ook veel misverstanden circuleren!
Met deze uiteenzetting wensen we achter het masker van de eenzaamheid te gaan kijken! 
Wensen we de juiste cijfers te kleven op dit fenomeen! 
Wie is eenzaam? Hoeveel mensen zijn er eenzaam? Eens eenzaam, altijd eenzaam? Is het hetzelfde als depressief zijn? Of is het hetzelfde als rouwverwerking? Wat valt er tegen te doen? Zijn alle interventies even succesvol? Zijn er verschillende soorten van eenzaamheid? Kan men eenzaamheid meten? Welke rol speelt leeftijd bij eenzaamheid? Zijn er andere factoren die een rol spelen? 
Allemaal vragen die moeten beantwoord worden als we een juiste kijk op eenzaamheid willen krijgen… zowel voor onszelf te behoeden, als voor diegenen rondom ons die misschien met dit probleem worstelen.

Toegang: 4€. CM-lidprijs: 2€  Inschrijven bij Samana  aanbod.wvl@samana.be

Maandag 19 oktober om 14 uur: start ontmoetingsgroep voor mensen in rouw zie flyer

Deze groep is er voor mensen die de zorg opnamen voor een persoon met ziekte die minstens drie maanden geleden is overleden thuis, in het ziekenhuis en/of woon – en zorgcentrum. Vaak blijf je als mantelzorger achter met gevoelens van gemis en vragen zoals hoe moet het nu verder?

In een warme sfeer bespreken we volgende onderwerpen: kennismaking, valkuilen en stapstenen bij het omgaan met rouw, aandacht voor troost, aandacht voor herstel, kwetsbaarheid en kracht. Daarnaast is er de mogelijkheid om gedachten, ervaringen en gevoelens uit te wisselen en te delen met anderen. Bijeenkomsten zijn op maandagmiddag van 14 tot 16 uur op 19/10, 16/11, 14/12 en 18/01/2021.Begeleiding: Francky Debusschere educatief medewerker Samana en verlies- en rouw-consulent. Plaats: Hof van Watervliet, Zaal 7, Oude Burg 27, 8000 Brugge.
Toegang: 5€ per samenkomst/ mapje. Organisatie: Samana domein Mantelzorg,
mantelzorg.wvl@samana.be
051 26 53 66

Starten met een mantelzorgvriendelijke school. In Brugge starten we in september in Brugge met een mantelzorgvriendelijke school. https://www.samana.be/projecten/mantelzorgvriendelijke-school/  Dit ter info.

Samana mantelzorgvereniging activiteiten in de ELZ Brugge: francky.debusschere@samana.be 051 26 53 66

Een wensboom

Elke burger heeft in de Coronatijden te maken gehad met ‘bubbels’ en ‘beperkingen’ in het belang van de algemene veiligheid. Alle begrip daarvoor. Een groep die wel eens werd vergeten zijn de mantelzorgers en mensen met een chronische ziekte of een zorgnood.

Op vandaag vinden wij het belangrijk om visueel en psychologisch een positief signaal te geven. Momenteel zijn wij in bespreking om in Brugge te werken met een wensboom. Dit als plaats waar mensen hun boodschap van hoop, wensen, een bemoediging voor mantelzorgers en mensen met een chronische ziekte en/of zorgnood kunnen neerschrijven en aanhangen. Op deze manier betrekken wij de bevolking en drukken we waardering en sympathie uit voor de vele mensen die dagelijks de zorg opnemen voor iemand anders en ook voor mensen die extra zorg nodig hebben om krachtig en weerbaar in het leven te staan. Voor het bekendmaken van deze actie zouden wij een oproep lanceren via facebook en andere kanalen. De actie zou starten op 10/10 naar aanleiding van de week van het bos en de dag van de chronische zieken 2020. 

Naar aanleiding van de dag van de mantelzorger werden zangers/muzikanten aangesproken om een liedje te spelen voor mantelzorgers. Wie een mantelzorger wil verrassen met een liedje uit de jukebox in de week van de geestelijke gezondheidszorg kan dit doen via link:

https://www.youtube.com/playlist?list=PL3IfSswsk-JwkNnfR4YkZ7dugFQhH8f4w

 

 

 

 

 

 

pdf bestandverbinding in verlies.pdf (254 kB)