Proficiat aan de toekomstige zorgzame(re) buurten van ELZ Scheldekracht!

 • 1 februari 2022

Goed nieuws! Ook binnen onze eerstelijnszone zijn er 3 geselecteerden om van hun buurt een 'zorgzame(re) buurt' te maken!

Zorgzame buurten

Vorig jaar lanceerde Vlaams minister Beke het idee van Zorgzame Buurten als toekomstmodel. Een Zorgzame Buurt is een buurt waar mensen comfortabel thuis of in hun vertrouwde buurt kunnen blijven wonen en er de nodige ondersteuning krijgen van buren, zorgverleners of anderen.

'Stel je een warme buurt voor waar jong en oud samen leven, waar we ons geborgen en thuis voelen en iedereen voor elkaar zorgt. Een plek met voldoende en nabije zorg. Een buurt waar het goed leven is.'

Om dit te stimuleren werd er de projectoproep verspreid.

Onze zorgzame buurten

Warme Flora Floreert

 • Indiener: Zorgband Leie & Schelde
 • Buurt: Flora, Merelbeke (Oost-Vlaanderen)
 • Dit project bouwt voort op de eerder initiatieven die al werden genomen in de buurt  'Merelbeke Flora' en hierbij willen ze graag verder aan de slag met 'Kwartiermaken' waarbij men hulpverleners faciliteren om belangrijke kantelmomenten te herkennen, samen bij te sturen wanneer er hindernissen zijn, samen te rouwen om wat niet lukt en samen te genieten van wat wel lukt.

 • Klik hier voor meer informatie over dit project.

ZoWe - Buurten in Zorgzaam Wetteren

 • Indiener: OCMW Wetteren
 • Buurt: Wetteren-Ten-Ede (Oost-Vlaanderen)
 • Via een buurtgerichte en participatieve aanpak op maat, laagdrempelige ‘buurtbabbels’, inzet van buurtvrijwilligers, gerichte huisbezoeken en samenwerking in een sterk lokaal netwerk van diverse (welzijns)actoren, verenigingen, vrijwilligers en buurtbewoners uit de afgebakende buurt, willen we de sociale cohesie in Wetteren Ten Ede versterken, proactief (zorg)noden opsporen en het ‘kleine helpen’ onderling stimuleren.
 • Klik hier voor meer informatie over dit project.

Samen thuis in de Zaffelaarse buurt!

 • Indiener: WCZ Exalta Sint-Vincentius
 • Buurt: Deelgemeente Zaffelare, Lochristi (Oost-Vlaanderen)
 • Toekomstgericht willen we van een bestaande site, met het WZC en ruime tuin, een ontmoetingsplaats maken voor Zaffelare. Het opstarten van een buurtbabbel en sleutelfiguren in een wijk om eenzaamheid te doorbreken én het kleine helpen te versterken. Alsook willen ze dat een antennepunt van het lokaal dienstencentrum ’t Fazantenhof Lochristi in het WZC een plaats voor ontmoeting, vorming, informatie en ondersteuning wordt.
 • Klik hier voor meer informatie over dit project.

Bij deze wensen onze lokale partners proficiat, alsook bieden wij natuurlijk onze ondersteuning als eerstelijnszone waar nodig. We kijken samen uit naar de verdere uitrol van deze zorgzamere buurten!

Alle zorgzame buurten

Van 1 maart 2022 tot 29 februari 2024 gaan 119 projecten in Vlaanderen en Brussel aan de slag om van hun buurt een Zorgzame Buurt te maken. Je vindt een overzicht van alle geselecteerde buurten hier.

Op zoek naar meer informatie over?

Bekijk het hele persbericht en/of bekijk alles op de pagina 'Zorgzame buurten'. Lokale bijeenkomsten rond dit topic op niveau van de eerstelijnszone worden hier bijgehouden.

Vragen of interesse?

Je kan ons steeds mailen via info@elzscheldekracht.be bij vragen, interesse of opmerkingen bij onze zorgzame buurten.