De eerstelijnszones bieden als netwerkorganisatie een uitstekend platform om integraal te werken op het snijvlak van diverse sectoren, beroepsgroepen, beleidsdomeinen, … aan warme en solidaire gemeenschappen en aan kwaliteitsvolle en toegankelijke zorg en ondersteuning voor alle burgers op het grondgebied.

In algemene zin zien we de eerstelijnszone hierbij enerzijds als een spons om heel uiteenlopende noden uit die lokale gemeenschappen te capteren, zowel vanuit het brede werkveld (zorg, welzijn, lokale besturen, …) als vanuit de volledige populatie en met bijzondere aandacht voor kwetsbare doelgroepen. Anderzijds vervult de eerstelijnszone ook een rol als katalysator. Het betekent dat een aantal van die noden en signalen gericht kunnen worden doorvertaald in samenwerking via concrete acties die zichtbaar zijn op het terrein en meerwaarde creëren voor burgers, lokale gemeenschappen en de betrokken partners van de eerstelijnszone zelf.

Het coördinatieteam vormt het kloppende hart van de eerstelijnszone en wordt daarin ondersteund door de zorgraad. De inbreng en rol van het coördinatieteam kan in de dagelijkse praktijk sterk variëren qua intensiteit en betrokkenheid ten aanzien van de vele lokale partners en de dynamieken die zich (al) ontwikkelen op het lokale speelveld. Het kan bijvoorbeeld gaan over een rol als initiatiefnemer om zelf een nieuwe actie te lanceren of als trekker om een samenwerking draaiende te houden. Daarnaast neemt het team soms eerder een rol op als een facilitator waarbij dynamieken die in het werkveld tussen partners ontstaan juist veel ruimte krijgen en gericht kunnen worden ondersteund. Tenslotte kan het ook gaan over een helikopterrol waarbij het vooral belangrijk is om het overzicht te bewaren op het geheel van doelstellingen en dynamieken binnen de eigen eerstelijnszone en om te blijven zorgen voor voldoende samenhang tussen de acties die zich hierbij ontwikkelen.

De uitbouw van een eerstelijnszone als een netwerkorganisatie vraagt met andere woorden om een dynamische aanpak waarbij afhankelijk van de lokale context en noden continu vorm wordt gegeven aan de rollen en inbreng van het coördinatieteam, maar ook aan die van de zorgraad en van alle partners uit de diverse clusters die op een bepaald moment een engagement kunnen of willen opnemen om mee de missie en doelstellingen van de eerstelijnszone te realiseren.

Het voorgestelde traject: praktisch en inhoudelijk

Rode draad

Doorheen het gehele traject houden we continu een rode draad vast die ons de nodige richting en houvast biedt. Het betekent concreet dat we focussen op:

  • Maximale aandacht voor cocreatie in de voorbereiding, implementatie en evaluatie van het traject met inbreng van alle betrokken partners en stakeholders
  • Het continu pendelen tussen de dagelijkse praktijk en ervaringen van partners en stakeholders en het behouden van een breed helikopterperspectief om het overzicht te bewaren en de juiste vragen te blijven stellen over het waarom, het wat en het hoe
  • Het creëren van meerwaarde via de samenwerking op diverse vlakken:
    • De verdere uitbouw van de eerstelijnszone als sterke en flexibele netwerkorganisatie
    • Elk van de partners die een engagement opnemen in het kader van één of meerdere acties binnen de eerstelijnszone (“what’s in it for them”?)
    • Het realiseren van de sociale grondrechten van burgers en van de meest kwetsbare groepen in het bijzonder
    • De verdere ontwikkeling van buurten tot levendige en solidaire gemeenschappen

Om de rol van de eerstelijnszone Westkust en Polder als netwerkorganisatie verder uit te bouwen, werken we voor de periode van oktober 2022 tot juni 2023 dus samen een concreet traject uit dat bestaat uit drie fases.