Intrafamiliaal geweld

Problematische thuissituaties, verwaarlozing en intrafamiliaal geweld komen meer en meer in de aandacht. In de eerste lijn kunnen individuele hulpverleners, diensten en de omgeving van slachtoffers een belangrijke bijdrage leveren!

In regio Eerstelijnszone Scheldekracht(*) maken we dan ook graag het project IMOCAFV mee kenbaar. Imocafv staat voor 'Intersectoral en Multidisciplinaire ondersteuning om Familiaal geweld en Community aanpak te verbeteren'.

Het project komt tot stand ism Domus Medica, CAVASA, FJC en VLOCO en zal leiden tot:

 • een lokaal gedragen aanpak en
 • een stroomdiagram/flowchart voor de hulpverlening op de eerste lijn i.v.m. partnergeweld en ouderenmis(be)handeling

  Interdisciplinaire vormingen

  Om dit waar te maken werden er enkele interdisciplinaire vormingen georganiseerd om zo de betrokkenen in kaart te brengen ism dr. Leo Pas (trekker en bezieler van het IMOCAVF project) en de projectpartners Domus Medica, CAVASA, FJC en VLOCO.

  1. Praktische aanpak van partnergeweld en ouderenmis(be)handeling op de eerstelijn
  2. Uitwerking intervisie 'intrafamiliaal geweld' op maat van regio ELZ Scheldekracht
  3. Consensusvorming (waarbij er o.a. een stroomdiagram/zorgpad zal opgemaakt worden rond het topic intrafamiliaal geweld voor regio ELZ Scheldekracht, met bijhorende taakdefiniƫring voor de verschillende eerstelijnsactoren)

  Binnenkort plannen we een breed intervisiemoment voor eerstelijnsactoren regio ELZ Scheldekracht ifv 'intrafamiliaal geweld'.

  Bekijk alvast de e-learnings!

  De e-learnings rond volgende thema's zijn beschikbaar via het e-learning platform van Domus Medica (1,5 CP ethiek voor leden van DM).

  • Ouderenmisbehandeling
  • Partnergeweld
  • Kindermishandeling

  Geen lid van Domus Medica? Geen probleem, bekijk ze via de knop rechts onderaan "E-learnings zonder accreditering". Op het eind krijgt u dan de gelegenheid een attest voor deelname aan te vragen.

  Wil je nog graag betrokken worden bij dit project? Of wil je graag op de hoogte gehouden worden van het infomoment?