psychosociale hulp voor hulpverleners

Hulp in stressvolle en verwarrende tijden

De huidige situatie vraag erg veel van jou als zorgverlener.
Trek op tijd aan de bel wanneer stress en spanningen beginnen op te bouwen. Blijf er niet alleen mee zitten!
Hieronder vindt je verschillende initiatieven waar je terecht kan voor tips en/of professionele ondersteuning.

Nood aan een luisterend oor? Tips nodig om verder te kunnen?

Hulpverleners van CGG De Pont staan voor je klaar.

Meld je telefonisch aan: 015 42 08 32.

Werk je voor een woonzorgcentrum?

Bekijk het specifieke aanbod van CGG De Pont voor zorgverleners van woonzorgcentra: pdf bestandAanbod CGG voor woonzorgcentra (187 kB)

Zorgen voor morgen begint vandaag: Willen we dat iedereen mee kan dan moeten we er vandaag zijn voor wie dringend de nodige psychosociale zorg nodig heeft.

Vlaams minister voor Welzijn, Volksgezondheid, Gezin en Armoedebestrijding Wouter Beke lanceerde een grootschalig actieplan om het mentale welzijn van de bevolking te ondersteunen in deze crisis en daarna. Of het nu gaat over zorgwerkers die onder enorme druk staan, bewoners van woonzorgcontra die elk contact met hun familie moeten missen, jongeren die hun vrijheid verliezen, volwassenen die zich zorgen maken over hun job of kinderen die hele dagen thuiszitten: iedereen voelt de impact van de epidemie en de lockdown-maatregelen. 

Het plan werd uitgewerkt in overleg met een groep van experts en omvat een brede waaier aan acties op verschillende domeinen. Het richt zich zowel op de hele bevolking als op specifieke doelgroepen als zorgverleners, patiënten, rusthuisbewoners en kinderen.


https://www.zorgenvoormorgen.be/

 

Als je in de zorgsector werkt, geef je vandaag alles wat je hebt. Met hart en ziel, dag en nacht. Op dit platform vind je tips om goed voor jezelf te zorgen, veerkracht bij te tanken en je collega’s te ondersteunen. Ook voor professionele hulp kan je hier terecht. Zo houden we ons ook mentaal fit. Zo zijn we samen De ZorgSamen.

Als zorgverlener sta je in de vuurlinie van deze trage crisis. Je doet zeer belangrijk werk in extra moeilijke omstandigheden. Je kan je hierdoor zinvol of gewaardeerd voelen, maar ook macheloos of gefrustreerd.

VZW Coaching for Heroes

De VZW bundelt opgeleide en ervaren coaches en verzamelt fondsen opdat zorgverleners in deze periode gratis bij een coach of therapeut terecht kunnen om te ventileren of om helderheid te kunnen krijgen over vraagstukken voor henzelf. We vinden het belangrijk dat de zorgverleners, die nu onder hoge druk staan, naast het welverdiende applaus van zovelen ook iemand hebben waar ze terecht kunnen met het emotionele en mentale proces dat ze in deze tijd doormaken.

Meer info: http://www.coachingforheroes.be

Het zijn rare tijden. En die doen wat met een mens. Daarom is het belangrijker dan ooit om aan je mentale weerbaarheid (en die van je gezin of dierbaren) te werken. Deze online interventie kan je helpen om je kalmer te voelen en te blijven functioneren. Het is een wetenschappelijk onderbouwd stappenplan van ongeveer vijfenveertig minuten. Je kan het alleen doorlopen of met je huisgenoten. Omdat we willen dat iedereen zich OK voelt.

Ga naar de tool.