Reizen in de zomer van 2021: tests en vaccins

Wie deze zomer naar het buitenland gaat, informeert zich best goed over de voorwaarden. Moet je gevaccineerd zijn, of getest, of beide? Wat je nodig hebt, is steeds afhankelijk van je bestemming. Je zoekt best tijdig de nodige informatie op. Je bent hier zelf verantwoordelijk voor. Je huisarts of het vaccinatiecentrum kunnen je hierin niet begeleiden. 

Je vindt hier een overzicht van maatregelen per land: https://reopen.europa.eu/nl

Je mag wel uitgaan van de twee basisprincipes: het digitaal coronacertificaat en je laten testen.

Het digitaal coronacertificaat

Wie een geldig digitaal coronacertificaat heeft, kan in de Europese Unie vrij reizen. Dat certificaat kan je krijgen bij één van deze drie gevallen:

  • OF je bent (al een week) volledig gevaccineerd (of deels gevaccineerd, maar de meeste Europese landen aanvaarden dit niet als geldig certificaat)
  • OF je kan een negatieve PCR-test voorleggen
  • OF je bent recent genezen van corona

Je kan dit raadplegen via:

Let op! Het is verstandig dit ook te downloaden en uit te printen zodat je het ook op papier bij hebt. Het kan per post worden opgestuurd (aanvraag via 078 78 78 50, op weekdagen tussen 9u en 19u). Reken daarvoor wel een weekje tijd. Ons lokale callcenter kan je hier niet bij helpen!

Het certificaat is geldig vanaf 1 juli. Let wel op! In sommige landen is dit certificaat voldoende, andere leggen nog bijkomende eisen op. Denk hierbij niet alleen aan je uiteindelijke reisbestemming, maar ook aan landen waar je doorheen reist om die bestemming te bereiken. 

Meer informatie? Surf naar www.vlaanderen.be/covid-certificaat 

Testen

Het is afhankelijk van je bestemming of je een test nodig hebt of niet. Elk land is vrij om voorwaarden te stellen. Ook als je volledig gevaccineerd bent, kan een PCR test nog noodzakelijk zijn! Voor vele jongeren is een PCR-test de enige manier waarop zij een coronacertificaat kunnen krijgen. 

Voor kinderen onder de 12 jaar is deze test niet verplicht, maar wel aangeraden.

Tussen 28 juni en 30 september 2021 voorziet de overheid een tegemoetkoming voor twee SARS-CoV-2 PCR-testen voor personen die nog niet de kans kregen om zich volledig te laten vaccineren. Dit is geldig tijdens de maanden juli, augustus en september.

Na je test kan je een certificaat als bewijs aanvragen via de covidsafe.be app of via www.mijngezondheid.be . Dat heb je zeker nodig!

Waar en hoe vraag je zo’n test aan? 

Hier vind je een overzicht van waar je in onze regio een test kan aanvragen in functie van je reis. Je hoeft niet eerst langs een arts voor een voorschrift. Controleer hoe oud de test mag zijn in het land van je bestemming en plan hem tijdig in! 

De geldigheidsduur van de test kan je hier nakijken: https://reopen.europa.eu/nl. Algemeen voorzie je best 48 uur, tenzij het land van je bestemming een langere termijn voorziet.

Je terugkeer

Je keert terug uit een groene of oranje zone?

Er zijn geen verplichtingen tot quarantaine of tests. Let wel op: tijdens de duur van je verblijf kan de kleurcode veranderd zijn. 

Je keert terug uit een rode zone?

Dan zijn er twee mogelijkheden:

  • Algemeen: Geen test of quarantaine nodig
  • TENZIJ: Melding via Passenger Locator Form (bij bijvoorbeeld een certificaat van negatieve PCR-test waarvan de test al ouder dan 72 uur is)

Dit geldt voor iedereen vanaf 12 jaar. 

Je keert terug uit een zone met een heel hoog risico (variants of concern)?

Je moet in quarantaine met een test op dag 1 en dag 7. Dit geldt ook voor mensen die al volledig gevaccineerd zijn of die in het land zelf een negatieve test hebben afgelegd. zij kwamen misschien in contact met gevaarlijke varianten die we zeker niet in het land willen binnenbrengen!

Passenger Locator form

Het passenger locator form is nog steeds van toepassing. Met dit document verklaar je bij de overheid waar en hoe lang je op reis bent geweest. Alleen wanneer je minder dan 48 uur in het buitenland bent geweest, moet je dit niet invullen. Er is geen onderscheid meer tussen professionele en niet-professionele reizen. Het formulier en meer informatie hierover vind je hier: https://travel.info-coronavirus.be/nl.

Meer info? Contacteer 078 78 78 50 of bekijk: https://www.vlaanderen.be/covid-certificaat of www.info-coronavirus.be/nl/reizen/.

Heb je nog vragen?

Klik hier voor meer informatie. Hier kan je ook veelgestelde vragen met antwoorden terugvinden over de PCR-testen voor reizigers.

Nog vragen? Bel naar de centrale helpdesk voor de covid-certificatie: 078 78 78 50. Wij als eerstelijnszone alsook ons lokaal callcenter voor het vaccinatiecentrum kunnen je hier niet bij helpen.

Reizen corona