Risicopersoon? Denk aan je griepvaccin!

 • 28 september 2020

Elk jaar doet griep zijn intrede in het land. Gemiddeld één op de tien personen krijgt griep. Meestal geneest men snel, maar bij sommige personen kunnen ernstige complicaties optreden. Vaccinatie is de beste manier om je te beschermen tegen het virus en de gevolgen ervan!

Een griepvaccin, is dat wel veilig? Uiteraard!

Net zoals elk geneesmiddel kan er een bijwerking voorkomen, voornamelijk wat roodheid van de huid of plaatselijk een pijnlijk gevoel. Maar vaccins worden uitvoerig getest en gecontroleerd en zijn dus betrouwbaar. De risico’s van het vaccin zijn veel kleiner dan het risico op complicaties bij griep.

Waarom moet je je laten vaccineren?

De griepspuit is volledig veilig en zorgt ervoor dat de kans dat je griep krijgt kleiner wordt. Als je toch nog griep krijgt, is de ziekte milder en  heb je minder kans op complicaties (zoals longontsteking). Door jezelf te vaccineren tegen het griepvirus, bescherm je ook jouw omgeving en kan je zelfs indirect levens redden.

Ben jij een risicopersoon?

Indien je tot één van deze groepen behoort, krijg je voorrang bij het ophalen van het griepvaccin:

Groep 1:

 • Zwangere vrouwen;
 • Patiënten met een chronische aandoening, ook indien gestabiliseerd:longpatiënten, hartpatiënten (behalve hoge bloeddruk); nier- en leverpatiënten; patiënten met suikerziekte; BMI > 35, patiënten met een neuromusculaire aandoening of slecht werkend immuunsysteem;
 • Personen ouder dan 65 jaar;
 • Personen die in een instelling verblijven;
 • Kinderen van 6 maanden tot en met 18 jaar die langdurige aspirinetherapie ondergaan.

Groep 2:                                                

 • Personen werkzaam in de gezonheidssector.

Groep 3:                                                       

 • Personen die onder hetzelfde dak wonen met personen uit groep 1 of met kinderen jonger dan 6 maanden.

Groep 4:                                                           

 • Personen tussen 50 en 65 jaar

Hoe zal de griepvaccinatie dit jaar verlopen?

Dit jaar zal de griepvaccinatie anders verlopen dan voordien. Om ervoor te zorgen dat het aantal complicaties door griep zo laag mogelijk blijft en dat alle risicopatiënten op tijd hun vaccin ontvangen, zullen de griepvaccins dit jaar in twee fases te verkrijgen zijn.

In de eerste fase kunnen enkel voor personen die tot een risicogroep behoren, vaccins afgehaald worden bij de apotheker. 

Reserveer als risicopersoon nu al je vaccin!

Haal je vaccin vanaf 1 oktober op bij je apotheker. Maar je kan het eerder al reserveren! Dit doe je door  een voorschrift te vragen aan je huisarts en naar je apotheker te brengen. Die reserveert dan een vaccin voor jou.

Ook zonder voorschrift kan je als risicopersoon reeds een griepvaccin reserveren. Vergeet dan niet je voorschrift mee te brengen als je het vaccin ophaalt.

Hoe bewaar ik het vaccin?

Vanaf 1 oktober kan je je vaccin ophalen bij je apotheker.

Wanneer je je vaccin hebt opgehaald, bewaar je het in de koelkast tot je afspraak met de dokter.

Wanneer kan ik me laten vaccineren?

Het ideale tijdstip voor het plaatsen van een griepvaccin is tussen 15 oktober en 15 december. Dit jaar krijgen risicopersonen voorrang.

Er zijn voldoende vaccins voor alle risicopatiënten. Er is genoeg tijd om het vaccin vanaf 15 oktober te laten zetten.

Reserveer je vaccin vóór 15 november indien je tot een risicogroep behoort! Na die datum kunnen ook niet-risico-patiënten zich laten vaccineren als er nog vaccins beschikbaar zijn.

Wist je dat…

Het griepvaccin beschermt enkel tegen griep, maar niet tegen COVID-19.

Het is dus nog steeds erg belangrijk om de coronamaatregelen goed op te volgen:

 • Blijf thuis als je één van volgende symptomen hebt: koorts, hoesten, problemen met ademen, soms een verstopte neus, keelpijn, diarree, geur- en/of smaakverlies.
 • Neem in dat geval telefonisch contact op met je huisarts.
 • Respecteer de hygiëneregels: was of ontsmet regelmatig je handen.
 • Beperk je nauwe contacten.
 • Hou 1,5 meter afstand.
 • Draag een mondmasker wanneer je geen voldoende afstand kan houden en op plaatsen waar het verplicht is.

De maatregelen tegen COVID-19 beschermen tegen infectieziekten in het algemeen en dus ook tegen griep. Nog een reden om ze goed op te volgen!

Heb je nog vragen?

Aarzel niet als je met vragen zou zitten over de griep of het griepvaccin. Neem contact op met je huisarts of huisapotheker. Meer informatie vind je ook op: www.laatjevaccineren.be