Rookstopbegeleiding

Rookt je patiënt/cliënt? Overweegt hij/zij te stoppen met roken? Wil je patiënt/cliënt weten hoe verslaafd hij/zij is aan nicotine?
Ontdek hieronder meer informatie over het aanbod en waar je patiënt/cliënt terecht kan voor hulp.

Redenen en voordelen van stoppen met roken

Stoppen met roken heeft tal van voordelen. Zeker voor de gezondheid. Maar ook financieel: je patiënt/cliënt kan er ontzettend veel geld mee besparen. En je patiënt/cliënt wordt een voorbeeld voor anderen ... iedere roker heeft zijn of haar eigen motivatie om te stoppen met roken. Maar de voordelen zijn voor iedereen gelijk. Ontdek meer hier!

Test met advies

De nicotineverslavingstest bestaat uit 6 vragen. Zo kan je patiënt/cliënt testen hoe verslaafd hij/zij is aan nicotine.

Aanbod

Groepscursussen

Groepscursussen zijn een effectief middel om te stoppen met roken. In groep vinden mensen steun. Iedereen heeft hetzelfde doel voor ogen, er wordt gedeeld en gelachen. Een tabakoloog of erkende rookstopbegeleider begeleidt de sessies.

Zowel Stad Gent als de Bond Moyson organiseren groepscursussen.

  • De  groepscursussen van Stad Gent bestaan uit 8 sessies van telkens 1u30min.
  • De kostprijs is 48 euro voor de 8 lessen.
  • Mensen met verhoogde tegemoetkoming en jongeren tot 20 jaar betalen 24 euro.
  • Alle info en inschrijven vind je via Groepscursus Stad Gent.
  • De groepscursussen van Bond Moyson bestaan uit 4 sessies van telkens 1u30min.
  • De kostprijs is 24 euro voor de 4 lessen.
  • Leden betalen 20 euro.
  • Mensen mét verhoogde tegemoetkoming en jongeren tot 20 jaar betalen 12 euro. 
  • Alle info en inschrijven vind je via Groepscursus Rookstop Bond Moyson.

Individueel aanbod

Wil je client/patiënt graag stoppen op individuele basis?  Dan kan hij zich laten begeleiden door een erkende tabakoloog of rookstopbegeleider. Via de website van de VRGT kan je de dichtstbijzijnde tabakoloog opzoeken. De kostprijs is 7,5 € per 15 min. Mensen met verhoogde tegemoetkoming en jongeren tot 21 jaar betalen 1 € per 15 minuten.

Kan je cliënt/patiënt zich moeilijk verplaatsen? Dan is er de telefonische coaching door een tabakoloog van Tabakstop. Die is helemaal gratis!

Er bestaan ook apps die je cliënt/patiënt kunnen ondersteunen bij het stoppen bij roken. Op de website van Gezond Leven worden 7 rookstop apps uitgelegd die kunnen helpen, zoals bijv. de Stopstone app voor jongeren. Verschillende zijn gratis.

Gedeeltelijke terugbetaling van nicotinevervangers en rookstopgeneesmiddelen

Een aantal ziekenfondsen voorzien een gedeeltelijke terugbetaling van rookstopmiddelen zoals nicotinevervangers (pleisters, tabletten, kauwgom, inhaler, …). De overheid voorziet een gedeeltelijke terugbetaling  van rookstopgeneesmiddelen op voorschrift zoals Zyban® (Bupropion) en Champix® (Varenicline). Hier vind je het overzicht. Je patiënt/cliënt vraagt best eerst raad over het gebruik ervan aan de tabakoloog, apotheker of huisarts want bij de nicotinevervangers is de juiste dosering belangrijk en de geneesmiddelen hebben soms bijwerkingen.