Samen veerkrachtig

VeerkrachtHet leven zoals we dat kennen, wordt dit jaar serieus op zijn kop gezet door het coronavirus. Voor veel mensen gaat dit gepaard met onzekerheid, angst of stress. En dat kan ons psychisch welzijn ernstig schaden. De beste remedie tegen al die onzekerheid? Een flinke portie veerkracht! 

“Maar wat is veerkracht nu precies?”, horen we je denken. Hieronder leggen we je uit hoe veerkracht precies werkt en wat het je allemaal kan opleveren.  Tot slot stellen we jou ook heel wat hulplijnen voor die jou of iemand in jouw omgeving kunnen vooruit helpen.

Wat is veerkracht en waarom is het zo belangrijk?

Stress en tegenslag maken deel uit van het leven, maar ieder van ons gaat er anders mee om. Mensen met een grote veerkracht laten zich niet snel van de wijs brengen. Veerkracht is het vermogen om door te zetten, ook als het leven tegenzit.  
Veerkracht is belangrijk voor ons mentaal welbevinden. Veerkrachtige mensen voelen zich beter in hun vel. Nog straffer: ze weten een negatieve gebeurtenis om te buigen tot een positieve ervaring.
 

Goed nieuws: veerkracht kan je trainen!

Veerkracht is geen persoonlijkheidskenmerk. Je wordt dus niet geboren als super-veerkrachtig! Veerkracht is een samenspel van zowel erfelijke eigenschappen als omgevingsfactoren.

Positieve emoties bepalen onze veerkracht, zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. Veerkrachtige mensen…

 • …zijn optimistischer
 • …zien problemen in een ruimer perspectief
 • …stellen zichzelf doelen
 • …zoeken afleiding in dingen waar ze blij van worden

Fit in je hoofdJe kan je veerkracht versterken, net zoals je een spier traint. Fit in je hoofd is een online platform met een zelftest en 10 tips voor meer veerkracht. Ga er gerust mee aan de slag!

Anderen zijn belangrijk voor onze eigen veerkracht…

Nog een kenmerk van veerkrachtige mensen: ze roepen vaker de hulp in van vrienden. Veerkrachtige mensen blijven niet bij de pakken zitten maar vragen steun. Durf hulp vragen wanneer het nodig is.
 

…net zoals wij zelf belangrijk zijn voor de veerkracht van anderen

Ben je zelf veerkrachtig en hebben stress en pech geen invloed op jou? Weet dan dat je heel wat voor anderen kan betekenen. Door aandachtig te luisteren bijvoorbeeld, zonder te oordelen. En open te praten over je eigen problemen en de manier waarop je ermee omgaat. Je oprechte betrokkenheid kan wonderen doen voor de veerkracht van anderen. En je houdt er zelf ook nog eens een goed gevoel aan over!

helpen

Laat je helpen

 

Ondersteuning burgers

Zelfzorg

Andere hulpverlening

 • Iedereen kan bij het Centrum Algemeen Welzijnswerk (CAW) gratis terecht met vragen over problemen binnen de relatie, schuldproblemen, persoonlijke en psychische problemen, problemen t.g.v. verliesverwerking, enz. Het CAW is te bereiken op het nr. 0800-13 500 op weekdagen tussen 9u en 17u, via chat op weekdagen tussen 11u en 20u (www.caw.be) of via mail op www.caw.be.
 • Het JAC helpt jongeren tussen 12 en 25 jaar met al hun vragen en problemen. Problemen thuis? Op zoek naar je eigen stek? Vragen over seks? Slachtoffer van geweld of misbruik? Geldproblemen? Vragen over drugs? Of over pesten? Informatie nodig om zelfstandig te wonen? Of over je rechten en plichten? … Je kan bij het JAC terecht met elke vraag.
 • Awel wil een aanspreekpunt voor kinderen en jongeren zijn, via een voor de hand liggend, gratis en makkelijk bereikbaar contactkanaal. Awel gelooft sterk in de kracht van kinderen en jongeren en neemt hen serieus.
 • CLBch@t is een netoverstijgend initiatief van de CLB-sector. Zowel leerlingen als ouders zijn welkom met al hun vragen. De chatmedewerkers zijn ervaren, professionele CLB-medewerkers. Meer dan 150 psychologen en pedagogen, maatschappelijk werkers, paramedisch werkers en artsen uit alle CLB’s in Vlaanderen zorgen er samen voor dat je met hen kan chatten tijdens de openingsuren.
 • Tele-onthaal: Als mensen nood hebben aan een luisterend oor, kunnen ze 24u en 7 dagen op 7 gratis en anoniem bellen of chatten met Tele-Onthaal via het nummer 106 of op www.tele-onthaal.be
 • De zelfmoordlijn: De Zelfmoordlijn is gratis en anoniem te bereiken voor vragen rond zelfdoding op het nr. 1813 (24u op 24 en 7 dagen op 7), via chat of via mail op www.1813.be.
 • Ondersteuning voor mantelzorgers: zelfzorgtips, mantelzorgpodcast, Facebook-chat, …
 • Met vragen over geweld, misbruik en kindermishandeling kan men gratis en anoniem terecht op het nr. 1712 (weekdagen van 9u tot 18u), via chat op www.1712.be (maandag tot en met donderdag van 13u tot 20u) of via mail op ww.1712.be.

 

Ondersteuning Zorgprofessionals

 • Pillar: anonieme chat voor zorgverleners
 • Vanuit een samenwerking tussen CGG, CAW en Het Netwerk GG ADS kan elke zorgvoorziening vrijblijvend beroep doen op een gratis aanbod psychosociale ondersteuning.

Groepsaanbod:

Elke voorziening kan beroep doen op psychosociale ondersteuning in groep. Tijdens deze verbindende sessie wordt stilgestaan bij het uitzonderlijke van deze periode, wat dit met de teams gedaan heeft en hoe iedereen deze periode heeft beleefd. We brengen deze ervaringen samen ter investering van het mentale welzijn en het verhogen van de veerkracht.

Individuele ondersteuning:

Een groepsgesprek zal niet voor iedereen een antwoord bieden. De nood aan een persoonlijk gesprek over een eigen situatie is ook zeer reëel. Naast de ondersteuning in groep kan iedere medewerker beroep doen op een individueel gesprek.

Binnen deze gesprekken wordt gewerkt vanuit het principe van getrapte zorg. Indien blijkt dat een kortdurend traject de nood niet dekt wordt er een actieve doorverwijzing gerealiseerd naar de meest geschikte ondersteuning.

Op maat:

Hoe het aanbod psychosociale ondersteuning er voor een organisatie kan uitzien is zeer afhankelijk van de noden en vragen. Er wordt zoveel mogelijk op maat gewerkt.

Aanvraagprocedure:

Voor een aanvraag van deze ondersteuning kan contact opgenomen worden met Advies&Coaching ADS. Zij gaan, samen met de aanvrager (directie, leidinggevende of medewerker) en de partners binnen deze samenwerking, in overleg om een gepast antwoord op de zorgnoden te voorzien.

Contact: 0499/90 49 44 (bereikbaar elke voormiddag tussen 9u en 12u) - advies.coaching@ggzads.be (een medewerker neemt zo snel mogelijk contact op)