Samenwerking met mantelzorgers, mantelzorg- en patiëntenverenigingen

  • 31 januari 2019

Regelmatig kom je als professionele zorg- of welzijnswerker of lokaal bestuur in contact met mantelzorgers. Mantelzorgers zijn personen uit de directe omgeving van een persoon met een zorg- of ondersteuningsnood (partner, kind, ouder, ander familielid, buur of vriend(in)) die op regelmatige basis zorgtaken opnemen voor die persoon.

Samenwerken met mantelzorgers is niet altijd eenvoudig. Daarom ontwikkelden HoGent en de VUB, in opdracht van de Vlaams Steunpunt Welzijn, Volksgezondheid en Gezin, de Samenspraak-fiche. Een handig instrument om de samenwerking en communicatie tussen personen met een zorg- en ondersteuningsnood, mantelzorgers en zorg- en welzijnswerkers te verbeteren/versterken. Je vindt de fiche via de zoekfunctie op www.mantelzorgers.be, de website van het Vlaams Expertisepunt Mantelzorg.

Op www.mantelzorgers.be vind je tevens meer info over wat mantelzorg zoal inhoudt, een luik dat specifiek aandacht besteedt aan wat gemeentebesturen voor mantelzorgers kunnen doen en een luik over het als zorgprofessional samenwerken met mantelzorgers. De website is een initiatief van de 6 Vlaamse mantelzorgverenigingen (Liever Thuis LM, Samana, Okra Zorgrecht, S-Plus Mantelzorg, Ons Zorgnetwerk en Steunpunt Mantelzorg) en het Steunpunt Mens en Samenleving (SAM), op vraag van de Vlaamse overheid.

De 6 mantelzorgverenigingen en de vele patiëntenverenigingen actief in onze eerstelijnszone (verenigd in PLAZZO) hebben als opdracht de personen met een zorg- en ondersteuningsnood en hun mantelzorgers zo goed mogelijk te informeren en hun belangen te behartigen. Wil je een initiatief opzetten ter ondersteuning van deze groepen, kan je contact opnemen met deze verenigingen. Op www.mantelzorgers.be vind je onderaan rechts een link naar de website van de mantelzorgverenigingen, waar je hun contactgegevens terugvindt.