Mensen die werken in de zorgsector weten het al langer: er staat veel druk op de zorg en de werkdruk neemt toe. De sensibiliseringscampagne “Gebruik zorg, met zorg”, opgezet door Eerstelijnszone Regio Aalst roept daarom op tot een bewuster en meer doordacht gebruik van de verschillende diensten in de gezondheidszorg. Tegelijk promoten we ook digitale zelftriage via de website/app moetiknaardedokter.be.

Wat houdt deze campagne in?

Het hoofddoel van de campagne is oneigenlijk zorggebruik tegengaan. Dit willen we doen door burgers aan te moedigen om de juiste weg te bewandelen met hun zorgvraag. We maken daarbij de koppeling met enkele online tools. We willen het gebruik van de website/app moetiknaardedokter.be door burgers mee helpen toenemen in onze Eerstelijnszone. Daarnaast zetten we ook de website www.zoekgezond.be in de kijker als wetenschappelijk onderbouwd en betrouwbaar instrument zodat de burger de regie kan nemen over zijn gezondheid.

Hoe doen we dat?

In de novembereditie van de stads- en gemeentemagazines van de lokale besturen van onze regio verschijnt er een artikel of een interview waarin een huisarts uitlegt hoe hij of zij de druk op zijn of haar praktijk ervaart en hoe burgers kunnen helpen om die druk te verlichten. Hierbij wordt opnieuw de website en app MINDD.BE en/of zoekgezond.be in de spotlight gesteld als betrouwbare tools.

Wil je zo’n artikel en/of interview lezen?

We ondersteunen deze gedrukte pers met een brochure, zie hieronder, die in eerste fase te vinden zal zijn in de apotheken en bij de lokale besturen, gezien hun vele patiënten/cliënten/burgercontacten. Ook de spoeddiensten van de ziekenhuizen in onze regio krijgen deze brochure ter beschikking. In een tweede fase maken we de brochure ook beschikbaar voor alle eerstelijnsactoren, met de vraag tot verspreiding.

Wil je de brochure helpen verspreiden? Contacteer info@elzregioaalst.be.

Tegelijk voorzien we voor de huisartsen in de regio affiches en beeldmateriaal over MINDD.BE voor op de schermen in onthaal- en wachtruimtes.

Ook online zullen we zichtbaar campagne voeren via onze eigen kanalen en die van onze partners.

Wat kan jij doen als organisatie/eerstelijnsactor?

Je kan deze campagne steunen door:

  • De brochure verder te verspreiden, je kan ze downloaden en printen of bestellen via info@elzregioaalst.be
  • De affiche MINDD.BE te downloaden, printen en goed zichtbaar op te hangen
  • Beelmateriaal op de tv in wacht- en/of onthaalruimte te tonen: download dit hier.
  • Je eigen cliënten/patiënten te overtuigen om de app MINDD.BE te installeren en de check te doen bij ziekte of gezondheidsklachten!
  • Onze campagne ‘Gebruik zorg, met zorg’ online te delen of te posten

🤒 Ben je ziek of heb je medische hulp nodig?
Doe de check: www.moetiknaardedokter.be! ✅
🏥 Meer info over je gezondheidsklachten?
Doe de check: www.zoekgezond.be! ✅

Doe de check en krijg gratis, vrijblijvend en wetenschappelijk onderbouwd advies over wat je zelf al kan doen en waar jij terecht kunt met je zorgvraag!

🩺 Gebruik zorg, met zorg. Gebruik doordacht en bewust de verschillende gezondheidsdiensten, zo kan iedereen gebruik maken van de zorg, wanneer die het nodig heeft. Bij twijfel, contacteer altijd je arts.

#DoeDeCheck #GebruikZorgMetZorg @Eerstelijnszoneregioaalst

Voor de duidelijkheid

We begrijpen dat niet elke burger deze digitale tools zal kunnen gebruiken, en dat sommige mensen, vooral de meest kwetsbaren, mogelijk niet de nodige toegang of vaardigheden hebben. Toch willen we deze tools aanbieden als een extra hulpmiddel, met als doel de druk op de zorgsector te verlichten door wetenschappelijk onderbouwd en vrijblijvend advies te verstrekken. We erkennen dat aanvullende ondersteuning soms nodig zal zijn voor wie digitaal minder vaardig is. En heel belangrijk, geef altijd mee aan jouw cliënten/patiënten: “twijfel je aan de uitkomst, vind je het geen bruikbaar advies, voel je je ongerust of verergeren klachten? Neem dan zeker contact op met de huisarts.”

Ter info

Deze campagne maakt integraal onderdeel uit van een bredere actie, namelijk ‘tekorten in zorg en welzijn’. We weten dat er handen te kort zijn in de zorg in het algemeen en proberen ons steentje bij te dragen waar mogelijk. We dragen de mensen die gelijk waar werken in de zorg een warm hart toe, maar hebben prioriteiten moeten bepalen. Door de vele signalen ontvangen in 2023 uit het netwerk rond het huisartsentekort en het oneigenlijk gebruik van zorg in de wachtpost en de spoeddiensten is dit thema de eerste focus geworden.