Naar aanleiding van de vele signalen die we ontvingen over beperkte toegankelijkheid van huisartsen, zijn we samen met betrokken partners op zoek gegaan naar mogelijke antwoorden op dit probleem. Dit is een complexe opdracht, omdat het verbeteren van de toegankelijkheid van zorg geen evidentie is en vaak te maken heeft met factoren waarop er geen invloed mogelijk is, zoals de vergrijzende bevolking en de toenemende zorgvraag.
In een vereenvoudiging van een complexe realiteit kan je toegankelijkheid van zorg verbeteren door enerzijds te werken aan een daling naar de ‘vraag naar zorg’ en anderzijds een stijging van het ‘zorgaanbod’. We lichten in kader van het signaal van de maand twee acties toe, die zich elk op één aspect toespitsen.
Men kan stellen dat de zorgvraag is toegenomen. Tevens stellen de partners vast dat, naast alle terechte zorgvragen, ook het oneigenlijk zorggebruik is toegenomen. Dit zorgt voor veel (nodeloze) druk op het gezondheidszorgsysteem. Om burgers hiervan bewust te maken hebben we opgeroepen tot een doordacht gebruik van de verschillende gezondheidszorgdiensten via de campagne 'Gebruik zorg, met zorg'. We koppelden tools zoals www.moetiknaardedokter.be en www.zoekgezond.be aan deze campagne om de burger bewust te maken over zijn/haar zorgvraag.
Lees hier alles over de campagne 'Gebruik zorg, met zorg'.
Het andere aspect waarop gewerkt kan worden is het zorgaanbod. Het achterliggende idee is dat een toegenomen effectiviteit bij zorgaanbieders kan leiden tot een verbetering van de toegankelijkheid.
Samen met Huisartsenkring Aalst, stad Aalst en ELZ AMALO hebben we ingetekend op een projectoproep bij de Vlaamse overheid. Het project focust zich op mogelijkheden die er zijn om te innoveren binnen de eigen huisartsenpraktijk. We willen een werkinstrument ontwikkelen dat de huisartsen in deze zones ondersteunt bij het implementeren van verbeteringen die bijdragen tot een effectieve(re) werking van de praktijk.