Slechthorend in tijden van corona: een uitdaging!

  • 29 januari 2021

Eerstelijnszone Dender en az Sint-Blasius geven tips voor (slecht)horenden

Sinds corona dragen mensen een mondmasker. Ook de huisarts, de ambtenaar op de stadsdiensten, de winkelier, de kinesist. Niet altijd gemakkelijk voor doven en slechthorenden, die sterk zijn aangewezen op gezichtsuitdrukkingen en mimiek.

“Communicatie is voor iedereen moeilijker geworden, en des te meer voor slechthorenden” zegt Reinout Remmery. Hij is coördinator van Eerstelijnszone (ELZ) Dender, een organisatie die lokale zorg- en welzijnsprofessionals verenigt rond kwaliteitsvolle en toegankelijke zorg. “Voor hen vormen de mondmaskers een echte uitdaging. En dat terwijl elkaar goed begrijpen zeker in zorgsituaties enorm belangrijk is. Daarom hebben ELZ Dender en az Sint-Blasius de handen in elkaar geslagen om zowel de slechthorenden als wie met hen in gesprek gaat, communicatietips aan te reiken. Naast het kaartje met de tips, ontwierpen we ook een sticker die slechthorenden op hun mondmasker kunnen kleven.”

stickerDe stickers en de bijhorende kaartjes worden vanaf 1 februari uitgedeeld door de huisartsen en apothekers in de gemeenten van ELZ Dender: Dendermonde, Lebbeke, Buggenhout, Berlare, Hamme en Zele. Ook in het az Sint-Blasius kunnen mensen die doof of slechthorend zijn de stickers en het kaartje krijgen. Ook bij de gemeentebesturen van onze regio kunnen mensen terecht. De actie gaat gepaard met een informatiecampagne voor de brede bevolking èn de zorgverstrekkers.

“De tips zijn gebaseerd op de raadgevingen van Ahosa, een vzw die dove en slechthorende personen empowert en de horende samenleving sensibiliseert”, zegt Remmery. In overleg met Ahosa hebben we onze regionale campagne een eigen invulling gegeven. Verenigingen en burgers die kaartjes of stickers willen aanvragen, kunnen hiervoor terecht bij ELZ Dender, via 0473 63 30 29 of info@elzdender.be.