Sneltesten

De klassieke test op COVID-19 gebeurt met een "PCR-test", die genetisch materiaal van het virus detecteert. Dit is de meest betrouwbare test. Sinds eind 2020 zijn er ook "sneltesten" beschikbaar, die meten de aanwezigheid van antigeenstoffen en geven een sneller maar minder betrouwbaar resultaat dan de PCR-tests. De Vlaamse en federale overheid hebben dergelijke sneltesten aangekocht. Deze worden ingezet volgens een afgesproken strategie en worden ingezet in onderwijs* en in zorgvoorzieningen.

*Gent stelde zich kandidaat voor een pilootproject sneltesten bij onderwijs in samenwerking met het Departement Onderwijs, de CLB’s, het Rode Kruis en het testcentrum van Jan Palfijn.

Het gebruik van de sneltesten is aan een aantal voorwaarden onderworpen. Voor wie sneltesten geschikt zijn, vind je hier. Elk gebruik van sneltesten buiten deze officiële teststrategie wordt afgeraden omdat het tot op heden onduidelijk is hoe betrouwbaar de testen zijn.

Ben je dus op zoek naar meer informatie over sneltesten, bijvoorbeeld of deze nuttig zijn in jouw organisatie, hoe betrouwbaar ze zijn, welke risico's ze inhouden, ... Neem dan zeker een kijkje op de website van Zorg en Gezondheid.