STUDIEDAG Voor altijd verbonden, de kracht van (einde) levensverhalen

Datum:
Locatie: Odisee Hogeschool Campus Aalst, Kwalestraat 154, 9300 Aalst
Toevoegen aan persoonlijke kalender

Op 3 september 2020 biedt Odisee Advanced Education opnieuw een leerrijke studiedag aan in het kader van het behoud van de bijzondere beroepsbekwaamheid of -titel in de ouderenzorg of palliatieve zorg.

De kracht van het werken met levensverhalen in de ouderenzorg en in de palliatieve zorg is gekend. Meer en meer wordt de nodige tijd en ruimte besteed aan het verleden en de toekomst van ouderen, ook al zijn velen kwetsbaar en fragiel. Professionals kunnen ahv methodieken leren om de nodige aandacht te besteden aan het levensverhaal van de ouderen, ook al schieten woorden vaak tekort. Ook op het einde van het leven denken veel ouderen na over hun leven en over de toekomst.
Luisteren naar emotionele en spirituele noden is meestal veel moeilijker. Toch horen deze gesprekken wezenlijk bij kwaliteitsvolle zorg. Het gaat immers over de kern van het mens-zijn. Een gesprek dat terugblikt op het leven en vooruitkijkt naar het einde van het leven biedt mogelijkheden in het kader van warme en betrokken zorg. Professionals kunnen leren om verbindend te communiceren,  dit werkt ook extra verbindend voor de betrokkene en zijn naasten.

Voormiddag: Els Messelis (gerontologe en docente Odisee) deelt hoe je als professional op een creatieve manier kan omgaan met het individuele levensverhaal van de oudere volwassene. Ze biedt tips en tricks om heel concreet met een aantal creatieve methodieken aan de slag kan gaan.

Namiddag: Hilde Ingels (vzw Amfora) schetst hoe een training voor 'Afscheid dat verbindt' verloopt. Hoe kan je een moeilijk thema als het levenseinde in een eindelevensverhaal uitwerken en zo verbindend communiceren met de bewoner en zijn naasten? Ze presenteert ook de Verbinddoos als instrument om samen met de ouderen met eindelevensvragen aan de slag te gaan.


Meer informatie en inschrijven kan via de website.

Voor vragen kan je terecht bij ann.jaques@odisee.be