Als toegewijde zorgprofessional zorg jij elke dag voor jouw patiënt/cliënt/PZON. Op 26 maart 2024 draaiden we de rollen om! Tijdens ons symposium lag de focus op 'Zorg voor de zorgverlener'. Het symposium kwam tot stand in samenwerking met Logo Brugge Oostende en vond plaats in de Grote Post te Oostende.

We kijken terug op een geslaagde dag met 152 inschrijvingen. De workshops rond actuele thema's zoals deconnecteren, de kracht van slapen en perfectionisme werden positief onthaald door de zorgverleners. Tussen de workshops door was er tijd om te verbinden, een bezoekje te brengen aan de standhouders en te genieten van een lekkere maaltijd. Tijdens het plenair gedeelte werden we geboeid door Michael Portzky, neuropsycholoog en auteur van zowat alle Nederlandstalige vragenlijsten over mentale veerkracht. Tijdens zijn interessante uiteenzetting zijn we er met z'n allen in geslaagd om veerkracht beter te leren begrijpen. Kortom, op het eind van de dag zijn de zorgverleners met een voldaan gevoel én tal van praktische tips omtrent zelfzorg en veerkracht naar huis gegaan. Hieronder vind je nog enkele sfeerbeelden van ons symposium en kan je de sprekers beter leren kennen.

Enkele sfeerbeelden + video:

De sprekers:

Podcast Onbespreekbaar

Podcast Onbespreekbaar:

Hoe maak je mentale gezondheid bespreekbaar? Het is iets dat Nicolas en Jef in 2020 vanuit een intuïtief buikgevoel begonnen zijn. Om ook andere organisaties een inkijk te geven in dit proces, maakten ze een framework om te leren praten én luisteren naar mentale issues. Dit proces delen ze nu met iedereen die er gehoor naar heeft via hun talks & workshops vanuit een authentieke vertelstijl zoals in hun podcasts

Vind hier meer info.

De Pauze Methode

De Pauze Methode -Tamara Cuypers

Ontdek de kracht van de Pauze Methode door Tamara Cuypers

Korte, kwalitatieve pauzes kunnen voldoende zijn om ons zenuwstelsel te kalmeren. Tamara Cuypers gebruikt hiervoor De Pauze Methode: 5 stappen die je helpen te schakelen van opgejaagdheid naar bewust handelen vanuit kalmte en vastberadenheid. In deze workshop worden theoretische inzichten gekoppeld aan de praktijk en leer je naast De Pauze Methode nog een aantal pauze-technieken die je meteen kan toepassen in je werk en vrije tijd.

Tamara Cuypers

Tamara Cuypers begeleidt mensen in meditatie, mindfulness, zelfcompassie en ACT (Acceptance and Commitment Therapy). Haar eerste boek ‘De Pauze Methode’ komt uit in maart 2024.

Vind hier meer info.

Unplug to re-connect

Unplug to re-connect - Liesa Molenaers

De ‘always-on(line) culture’ van werken op afstand in combinatie met ons ‘novelty seeking brain’ maak het moeilijker om echt te deconnecteren van het werk. We blijven allemaal wel eens ‘aan’ staan wanneer er een deadline nadert, maar altijd geconnecteerd zijn, kan ook een grote impact hebben op onze productiviteit.

Van overprikkeling tot concentratieproblemen of zelfs burn-out: de gevolgen van altijd aan staan, hebben een grote impact op onze productiviteit.

We zijn dan ook snel geneigd om te denken: goed, weg ermee! Digital detox dan maar? Natuurlijk is het een goed idee om je smartphone soms gewoon weg te leggen (zeker voor het slapen), of om bewust minder doelloos te scrollen, maar laat je acties daar vooral niet stoppen.

In deze sessie ontdekken we de 3 vormen van deconnectie (digitaal, psychologisch en emotioneel) die je helpen om je te concentreren (tijdens het werk) en je mentaal los te koppelen van het werk (buiten het werk).”

Liesa Molenaers

Liesa is helemaal gebeten door deconnecteren. Van digitaal welzijn verbeteren tot zorgen voor een goede work-life balans: ze doet niets liever dan mensen daarbij helpen. Liesa is pedagoge van opleiding en inspireerde al tientallen organisaties in het beter deconnecteren.

Vind hier meer info.

Perfectionisme

Perfectionisme - Elfje Godderis

Perfectionisme is geen mode woord, het is helaas een “ziekte van deze tijd”, die heel wat jonge mensen en volwassenen onder ons belemmert om echt zichzelf te zijn en te genieten.

In deze workshop gaan we dieper in op het ontstaan, de gevolgen en de kenmerken van perfectionisme (want perfectionisme is veel meer dan de lat hoog leggen, het gaat ook om bevestigingsdrang, teveel piekeren, een laag zelfbeeld, controledrang, teveel verantwoordelijkheid opnemen, angsten, en …).

Aan de hand van herkenbare voorbeelden, gaan we samen op zoek naar wat dit alles concreet betekent. Ik leg ook uit hoe je via een coaching traject weer luchtiger, vrijer, zorgelozer door het leven kan gaan. De specifieke OCP-methodiek (ontwikkeld door Marcel Hendrickx, schrijver van oa het boek “Zeg me dat ik oké ben”) versterkt opnieuw je zelfvertrouwen en vertrouwen in het leven, om dan vanuit innerlijke rust aan het stuur van je leven te zitten. Er wordt in de workshop ook even geproefd van deze deugddoende methodiek.

Elfje Godderis

Elfje Godderis is licentiate in de orthopedagogiek, gediplomeerd perfectionismecoach en natuurcoach, trainer, en (plus)mama. In hoofdberoep is zij beleidsmedewerker aan een Vlaamse universiteit.

Elfje is aangesloten bij de Belgische beroepsvereniging voor perfectionismecoaches (www.bpcvzw.be). Zij geeft deze workshop vanuit haar praktische expertise na vele jaren als perfectionismecoach, en als trainer van nieuwe coaches.

Vind hier meer info.

Lachatelier

Het lachatelier - Hilde Terryn

Ooit een wijn-, bier- of whiskydegustatie bijgewoond?

Je leerde er wellicht een eigen smaak ontwikkelen, misschien kreeg je uitleg over ‘hoe een proeverij in zijn werk gaat’ of creëerden de vele smaken een trigger door het oproepen van herinneringen aan een voorbije reis,…

Wat dacht je evenwel van het bijwonen van een LachDegustatie?

Kan je je nog herinneren dat je als kind honderduit lachte? Mag ik jou vragen hoe het nu met jouw lach ‘als volwassene’ gesteld is?

Wanneer bulderde jij voor het laatst van het lachen? Wanneer kreeg je nog eens de slappe lach? Wanneer had je ’t laatst buikpijn van het lachen of diende je echt naar het toilet te lopen want anders was ‘t…

Zoals je wellicht weet zijn er meerdere redenen waardoor we onze lach kunnen kwijtraken echter…. Wist je dat stress dé grootste dooddoener van onze lach is?

Hoog tijd dus voor een ludieke, aangename, prettig gestoorde, unieke en uitzonderlijke top-degustatie!

Hierbij gaan we interactief, ontspannen en afwisselend aan de slag met onze lach. We proeven vrijuit en genieten ten volle van diverse soorten lach.

Via LachAtelier lever ik een bijdrage aan een positieve kijk, meer ontspanning en werkplezier, beter kunnen relativeren. Een leuke sfeer door inspirerende teambuildings en voordrachten met een hoek af.

Vind hier meer info.

Slaapgezondheid

De kracht van slapen: a Wake-up call - Dr. Inge Declercq

"Ontdek de magie van een goede nachtrust: een interactieve reis door 'De kracht van slapen' met Dr. Inge Declercq. Verrijk jezelf met praktische wetenschappelijke inzichten tijdens deze boeiende sessie. Ontdek hoe herstellende slaap, stressvermindering, een gezonde levensstijl én de juiste mindset hand in hand gaan. Krijg direct toepasbare tools en waardevolle tips aangereikt om je energieniveau overdag te boosten en je nachtrust te optimaliseren.

Dr. Inge Declercq

Dr. Inge Declercq is arts, neuroloog en gecertificeerd slaapexpert. Ze is verbonden aan het Universitair Ziekenhuis Antwerpen en CEO van SleepWell&StressLess. Ze vertelt graag gepassioneerd over slapen en hoe ons leven overdag onze slaap erg beïnvloedt. Dr. Declercq schreef al enkele bestsellers over slapen en komt haar ervaringen en expertise graag met ons delen.

Vind hier meer info.

Veerkracht

Veerkracht leren begrijpen - Michael Portzky

Veerkracht is vandaag hét sleutelwoord als het gaat om de manier waarop we in het leven staan. Wat er ook gebeurt in ons leven (veranderingen, negatieve gebeurtenissen, een verlies, een burn-out, een depressie, problemen veroorzaakt door stress op het werk…), steeds weer wordt de manier waarop we ons een weg banen door het leven bepaald door onze veerkracht.

Wetenschappelijk onderzoek leert ons steeds meer over het belang van veerkracht. Is veerkracht een persoonlijkheidskenmerk of iets wat door onze omgeving wordt beïnvloed?

Is veerkracht iets wat aangeboren is of kan je veerkracht aankweken? Kan je je eigen veerkracht meten? En kan je je eigen veerkracht ook doen groeien?

Michael Portzky

Michael Portzky is neuropyscholoog. Hij is de auteur van zowat alle Nederlandstalige vragenlijsten over mentale veerkracht en bouwde de voorbije jaren een sterke reputatie op in het lezingencircuit

Vind hier meer info.