Testcentrum Gentbrugge, Jan Palfijn en UZ Gent

Voor covid-19 testen kunnen burgers zowel via de huisartsenpraktijk als via twee testcentra getest worden.

Wie kan er in welke testcentra terecht?

Triagecentrum Gentbrugge

Het testcentrum in Gentbrugge is opgezet voor wie zich ziek voelt én symptomen vertoont. Deze mensen zullen door de huisarts doorverwezen worden.

Testcentrum Jan Palfijn

Het testcentrum aan Jan Palfijn test enkel Gentenaars (= mensen die gedomicilieerd zijn in Gent) die voldoen aan de onderstaande voorwaarden:

 1. Je hebt minstens één van de volgende hoofdsymptomen die acuut ontstaan zijn, zonder andere duidelijke oorzaak : hoest; kortademigheid; thoracale pijn; acute reuk- of smaakverlies.
 2. Een van volgende voorwaarden:
  • Je kreeg per sms een CTPC code (Covid Test Prescription Code) waarmee je een afspraak kan inboeken om een test in het testcentrum te laten afnemen:
   • Na contactonderzoek door de overheid (op dag 1 en dag 7 na het laatste risicocontact)
   • Na terugkomst uit een rode zone
   • Je huisarts schreef je een test voor in het testcentrum
  • Je werd gecontacteerd door de contactonderzoekers van de Hogeschool/Unief -> je brengt jouw doorverwijsbrief mee naar het testcentrum
  • Je huisarts verwees je voor een COVID19-test door naar het testcentrum (in uitzonderlijke gevallen).

Merk op! Kinderen jonger dan 6 jaar hoeven niet getest te worden (uitzonderlijk wel bij doorverwijzing door een CLB-arts).

Men moeten op voorhand een afspraak inboeken via gent.testcovid.be. Zonder afspraak (e-ticket) kunnen zij niet terecht in het testcentrum.  Wie zelf niet in staat is om dit digitaal aan te vragen, kan hierbij telefonische ondersteuning vragen op het nummer 09/210 10 40. Dit telefoonnummer is er enkel om patiënten een afspraak te geven (er worden geen vragen over corona of het testcentrum behandeld).


Alle recente informatie kan je ook terugvinden op gent.testcovid.be

Testcentrum UZ Gent

Het testcentrum in het UZ Gent is opgezet voor wie geen symptomen van COVID-19 vertoont en:

 • u komt naar het UZ Gent voor een ingreep, dagopname of meerdaagse opname.
 • u had een hoogrisicocontact met een besmet persoon.
 • u hebt de test nodig voor een reis en bent in orde met alle reisvaccinaties. Twijfelt u of u vaccinaties nodig hebt, maak dan zo snel mogelijk een afspraak met de Reiskliniek.
 • u vulde het Passagier Lokalisatie Formulier in bij uw terugkeer uit het buitenland en kreeg het bericht dat u zich moet laten testen.
 • u moet worden getest in het kader van een clusteronderzoek of bij een COVID-uitbraak in een school, bedrijf of andere gemeenschap.

Het is verplicht om daarvoor een afspraak te maken.

Lukt het niet via deze weg, dan kan je ook een afspraak maken via de huisarts of bellen naar op 09 332 12 30.

Alle informatie kan u terugvinden op de website van het UZ Gent.