Testing

Testcentrum

 

  • Heb je 1 of meer klachten (hoesten, kortademig, pijn in de borststreek, keelpijn, smaak- en/of geurverlies, uitgesproken vermoeidheid, koorts zonder duidelijke oorzaak), ga dan in isolatie en neem contact op met je huisarts.  Je huisarts regelt een test, indien nodig.  Soms kan dit bij de huisarts zelf, maar meestal zal je hiervoor naar het testcentrum verwezen worden in de Kroonveldlaan te Dendermonde.  Je blijft in isolatie tot je het resultaat van de test kent.
  • Indien je een hoog-risicocontact gehad hebt met een besmet persoon (en de besmette persoon heeft dit ook gemeld) en je hebt zelf geen symptomen, dan zal je gecontacteerd worden door de contacttracers van de Vlaamse Overheid.  Zij zullen jou een code (bestaande uit 16 cijfers en letters) bezorgen om je te laten testen.  Met deze code kan je hier zelf een afspraak maken in het testcentrum, op dag 7 na het laatste hoog-risicocontact. Je kan er meteen ook een quarantaine attest afdrukken.
  • Indien het hoog-risicocontact plaats vond in een collectiviteit (bv. scholen of bedrijven), is de coördinerend arts van de collectiviteit verantwoordelijk voor het genereren van deze code.
  • Indien deze test positief is, wordt het hoog-risicocontact in isolatie geplaatst voor minstens 7 dagen vanaf de dag dat de test is afgenomen.
  • Indien deze test negatief is, kan het hoog-risicocontact uit quarantaine, maar moet de patiënt waakzaam zijn gedurende een periode van 14 dagen.
  • Indien geen test wordt afgenomen (bijv. kind jonger dan 6 jaar), of wanneer het testresultaat niet tijdig beschikbaar is, stopt de quarantaine van asymptomatische hoog-risico contacten na 10 dagen na het laatste hoog-risico contact. Deze quarantaine wordt dan gevolgd door een periode van 4 dagen extra waakzaamheid.