Waarom deze trefdag?

Op donderdag 16 november 2023 organiseert Eerstelijnszone Westhoek een trefdag rond psychosociaal welzijn in de Westhoek met als overkoepelend thema is 'Toeleiden naar het juiste aanbod: voor elk wat nodig is'. Iedereen actief binnen zorg en welzijn is welkom.

Eerstelijnszone Westhoek ontwikkelde vorig jaar www.hulpvoorjou.be, een website met het psychosociale aanbod in onze regio, lokaal en online, voor zowel jongeren als volwassenen. Op deze trefdag willen we je ook graag fysiek kennis laten maken met het lokale professionele aanbod tijdens de standenbeurs of in verschillende workshops, gericht op jongeren of volwassenen.

De trefdag is gratis maar inschrijven is wel verplicht voor de workshops (aantal beperkt) en het netwerkmoment.

Schrijf je in voor het hele programma, een onderdeel of kom enkel langs op de standenmarkt. Aan jou de keuze!

Ontdek hier het volledige programma:

15u00 - 18u00 Doorlopend standenbeurs rond het aanbod psychisch welzijn in de Westhoek

Ontdek op de beurs het aanbod van:

Jan Ypermanziekenhuis, Wit-gele kruis West-Vlaanderen, 1Gezin 1Plan AanZet, Kwadraat, Mobiele teams Kwadraat, PZT Ieper, Vrij CLB Westhoek, TEJO Ieper, Drugs Expertise Team Westhoek (Kompas Vzw), WINGG Crosslink, VZW Start West-Vlaanderen, Buddywerking Midden en Zuid West-Vlaanderen, Zorgcentrum na seksueel geweld, Heilig Hart Ieper, De Keper, Hedera, CGG Suïcidepreventiewerking West-Vlaanderen, CAW Centraal West-Vlaanderen, Boeren op een Kruispunt, Online PsyHulp, Thûs, Eerstelijnszone Westhoek, VVKP (beroepsvereniging klinisch psychologen), Familiehulp

15u30 - 16u15 Workshops deel 1

1. TEJO Ieper

(max 25 pers) - Kris Lazeure

Voorstelling van Tejo, een organisatie waar masters therapeuten psychologische hulp aanbieden aan jongeren van 10 tot 20 jaar.

2. Hedera

(max 15 pers) - Bernard Deleersnyder

WORKSHOP VOLZET

De visie van Hedera omzetten naar een therapie-aanbod

Binnen de workshop nemen we jullie op een interactieve manier mee in de wereld van Act, de herstelvisie en het contextueel denken. Deze theoretische achtergronden in combinatie met een atelierwerking vormen de grondvesten van Hedera.

3. CGG Largo: Suïcidepreventie

(max 17 pers) - Laurence Luteijn

WORKSHOP VOLZET

In je werk kan je mensen met (mogelijks) suïcidale gedachten tegenkomen. Wil jij weten hoe je signalen dat iemand aan zelfmoord denkt kan herkennen? Wat je in dat geval kan doen en hoe je de ander kan stimuleren om hulp te zoeken? In de workshop leer je het stappenplan suïcidepreventie binnen welzijnszorg kennen.

16u15 - 16u45 Pauze
16u45 - 17u30 Workshops deel 2

1. Wingg Crosslink

(max 25 pers) - Jasmijn Degryse en collega

"Hoe houden we elkaar en de jongeren samen vast?" Het zorgprogramma Crosslink ondersteunt zorgverleners die met kinderen met (een vermoeden van) een geestelijk gezondheidsprobleem in contact komen. Aan de hand van een fictieve casus ontdek je hoe die ondersteuning er precies uitziet.

2. Jan Ypermanziekenhuis en PZ Heilig Hart

(max 20 pers) - Liesbeth Houzet en collega

WORKSHOP VOLZET

De sociale kaart van de verslavingszorg in Eerstelijnszone Westhoek wordt geduid a.h.v. de stepped-carevisie.

3. Psychiatrische Zorg Thuis

(max 9 - 12 pers)

WORKSHOP VOLZET

In deze interactieve workshop maak je a.h.v. een casusbespreking kennis met PZT (en Dia–Mo). Je ontdekt ook de sociale kaart rond mentaal welzijn in de Westhoek, leert ze online opzoeken d.m.v. een casus en krijgt tips en advies.

17u30 - 19u00 Netwerkmoment met hapje en drankje
19u00 - 20u00 Lezing Griet Frère, stafmedewerker Similes Griet Frère van Similes (organisatie voor familie van psychisch kwetsbare mensen) komt als ervaringsdeskundige vertellen en stelt haar boek "Het komt voor in de beste families" voor. Bladzijden vol duiding, concrete tips, oriëntatie in de geestelijke gezondheidszorg, inzicht in financiële en administratieve zorgen, maar ook hoop. Een absolute aanrader!

Praktische info

  • Datum: 16 november 2023
  • Uur: 15u - 20u
  • Locatie: OC In 't Riet in Zillebeke
  • Voor wie: iedereen actief binnen zorg en welzijn
  • Deelnemen is gratis - inschrijven voor workshops en netwerkmoment verplicht
  • Aanwezigheidsattest voorzien - accreditering huisartsen is aangevraagd

Heb je nog vragen?

Contacteer Eerstelijnszone Westhoek heleen.debaene@eerstelijnszonewesthoek.be of 0471 70 09 54.