Tweede dosis AstraZeneca al na 8 weken

  • 12 mei 2021

Van 12 naar 8 weken

De ministers van Volksgezondheid hebben vandaag op de interministeriële conferentie en op advies van de Taskforce Vaccinatie beslist om de tijd tussen een eerste en tweede prik met het AstraZeneca-vaccin in te korten naar 8 weken. Tot nu wordt die tweede prik na 12 weken gegeven.

In Vlaanderen zorgt deze kortere tijdspanne ervoor dat met de huidige leverschema’s bijna iedereen (18 plussers) al tegen midden augustus volledig gevaccineerd kan zijn. Daarnaast moet het kortere tijdsinterval mensen nog meer motiveren om in te gaan op hun uitnodiging voor vaccinatie en zowel hun eerste als tweede dosis niet uit te stellen of te weigeren.

Door hen tegen midden augustus al volledig te kunnen vaccineren, zijn deze mensen ook beter beschermd als er tegen het einde van de zomer weer meer evenementen en andere groepsactiviteiten kunnen plaatsvinden.

Wetenschappelijke basis

Zowel de WHO als het EMA adviseren dat de tweede dosis van het AstraZeneca-vaccin tussen 8 en 12 weken gegeven kan worden. Volgens de laatste studies over de werking van het vaccin geeft een tweede dosis na 12 weken wel een iets hogere beschermingsgraad tegen milde ziekte, maar het verschil met de beschermingsgraad bij een tweede dosis na 8 weken is zeer klein. De intervaltijd van 12 weken zorgde er ook voor dat er sneller meer mensen een eerste prik konden krijgen, maar dat argument valt nu weg aangezien er geen eerste prikken met AstraZeneca meer gegeven worden zodra de vaccinatie begint bij mensen jonger dan 41 jaar.

Interval van 8 weken voor wie uitgenodigd wordt vanaf 13 mei

Het kortere interval van 8 weken zal van toepassing zijn voor alle uitnodigingen voor AstraZeneca-vaccinaties die verstuurd worden vanaf morgen, 13 mei dus. Het gaat het hier dus om uitnodigingen voor vaccinaties vanaf de week van 24 mei.

Interval van 12 weken voor wie al gevaccineerd of uitgenodigd is.

Tegen eind mei zullen in Vlaanderen meer dan 700.000 mensen al een eerste prik met AstraZeneca gekregen hebben.

Voor alle mensen die al een eerste prik gekregen hebben of al een uitnodiging voor een vaccinatie met AstraZeneca, blijft de tweede prik gepland staan na 12 weken! 

Zij kunnen hun geplande tweede dosis niet laten vervroegen. Dat zou immers de vaccinatiecampagne weer vertragen doordat er dan minder dosissen beschikbaar zouden zijn voor eerste dosissen.

Samen met het Agentschap Zorg en Gezondheid roepen wij deze mensen ook op ons callcenter niet te contacteren met de vraag om ook na 8 weken een tweede prik te kunnen krijgen. De vaccinvoorraden die elk vaccinatiecentrum krijgt, zijn hier niet op voorzien en in deze uiterst drukke vaccinatieweken hebben de vaccinatiecentra niet de mogelijkheid om mensen individueel een aangepast vaccinatieschema te bieden.