Vaccinatiecampagne griep - COVID najaar 2023

Midden september 2023 werd een nieuwe griep en COVID-19-vaccinatiecampagne gestart.

Onze rol als zorgraad

Als zorgraad ambiëren wij een zo hoog mogelijke vaccinatiegraad bij de doelgroepen waar het vaccin is aanbevolen. Wij bieden als netwerkorganisatie ondersteuning voor binnen de Eerstelijnszone Scheldekracht(*), door samenwerking te faciliteren tussen de verschillende actoren, vaccinatoren te ondersteunen, …

* Eerstelijnszone Scheldekracht omvat Merelbeke, Melle, Laarne, Destelbergen, Wetteren, Wichelen, Lochristi en Wachtebeke.

Hoe

Eerst komen de inwoners van de woonzorgcentra aan de beurt en ook de meest kwetsbaren die hiervoor zelf een afspraak maken bij hun (huis)arts of apotheker. Daarna volgen de andere prioritaire doelgroepen. Daarbij wordt steeds het laatste beschikbare vaccin gebruikt.

De vaccinaties zullen tijdens deze herfststrategie worden toegediend via de eerstelijnsgezondheidssector: huisartsen, apothekers en verpleegkundigen, de arbeidsartsen en de coördinerend raadgevend arts (CRA) in de woonzorgcentra.

Net als de voorbije jaren wordt ook griepvaccinatie aanbevolen voor wie kwetsbaar is.

Vaccinator in Merelbeke, Melle, Laarne, Destelbergen, Wetteren, Wichelen, Lochristi of Wachtebeke?

Voor wie

Het vaccin wordt sterk aanbevolen voor personen die kwetsbaar zijn om door COVID zwaar ziek te worden:

  • iedereen vanaf 65 jaar
  • personen die langdurig verblijven in een zorgvoorziening, zoals in de woonzorgcentra
  • personen met bepaalde onderliggende gezondheidsproblemen zoals long- of hartaandoeningen (het overzicht staat op laatjevaccineren.be)
  • alle personen met een verzwakte weerstand
  • zwangere vrouwen
  • en alle personen werkzaam in de zorgsector in en buiten zorginstellingen

Voor andere personen staat het vrij om zich te laten vaccineren.

Wens je gevaccineerd te worden dit najaar?

Neem dan tijdig contact op met je lokale huisarts, apotheker of eventuele thuisverpleegkundige en plan een vaccinatie in. Op die manier kunnen vaccins tijdig besteld en toegediend worden.

Geen vervoer naar jouw arts of apotheker ?

Neem contact op met (de mindermobielencentrale van) jouw gemeente.

Wanneer

Er wordt verwacht dat er tussen midden september 2023 en begin november 2023 gevaccineerd kan worden tegen COVID. Griepvaccinatie vanaf midden oktober. De vaccins kunnen op hetzelfde moment gegeven worden. Vraag advies aan je arts of apotheek wanneer je best gevaccineerd wordt en of de vaccins samen gegeven kunnen worden.

Het is belangrijk je bescherming op te bouwen voor het aantal besmettingen met COVID en griep begint te stijgen in de herfst- en wintermaanden.

Waar

Er komen geen grote Vlaamse vaccinatiecentra. Er zullen ook geen centraal uitgestuurde uitnodigingen komen. De vaccins zullen worden toegediend via het circuit van de eerstelijnsgezondheidssector (apothekers, huisartsen,…).

Meer info?

Burgers, huisartsen en apothekers kunnen op ‘Vaccinet’ nagaan wanneer een laatste COVID-vaccinatie werd toegediend.

Het COVID-vaccin blijft gratis voor iedereen.

Heeft u nog een andere vraag over vaccinatie of het vaccinatiecertificaat? Bel dan de Helpdesk Covid op het nummer 078 78 78 50, elke werkdag tussen 9u en 19u.