Vaccinatiecampagne ELZ Dender: Stand van zaken

  • 6 mei 2021

Nieuwe stap in vaccinatiecampagne: alle 65 plussers zijn uitgenodigd… nu gaan we voluit voor de risicopatiënten !

In fase 2 van de vaccinatiestrategie komen alle 65-plussers, risicopatiënten en zwangere vrouwen aan de beurt. Sinds we aanbeland zijn bij de 69-jarigen worden deze bij het uitsturen van de uitnodigingen gemixt met mensen met onderliggende gezondheidsproblemen.

Concreet: bij het uitsturen van 100 uitnodigingen waren er 75 volgens leeftijd en 25 met risicoprofiel. Ook zwangere vrouwen en mensen met essentiële beroepen komen aan de beurt (politie).

Alle 65-plussers zijn uitgenodigd

Bij het uitsturen van nieuwe uitnodigingen deze week stellen we vast dat de volledige groep van 65-plussers uitgestuurd is. Een aantal onder hen is reeds uitgenodigd, maar moet nog langskomen voor een eerste prikje. Toch kunnen we nu reeds spreken van een fantastisch resultaat.

Risicopatiënten komen nu eerst volledig aan de beurt

En dus gaan we nu een nieuwe fase in, waarbij alle risicopatiënten aan de beurt komen. 

Vooraleer verder te gaan met de vaccinaties bij inwoners jonger dan 65 jaar (geboren vanaf 1957 en later) zullen eerst alle risicopatiënten aan bod komen. Ook deze risicopatiënten worden uitgenodigd van oud naar jong.

  • Voor het vaccinatiecentrum in Dendermonde gaat het over 10.710 personen uit gemeente Berlare, gemeente Lebbeke en stad Dendermonde.
  • Voor het vaccinatiecentrum in Hamme gaat het over 7.852 personen uit gemeente Zele, gemeente Buggenhout en gemeente Hamme.

Gezien de vrij hoge aantallen vaccins die we momenteel binnen krijgen zal deze groep heel snel vooruit gaan.

  • Voor het vaccinatiecentrum in Dendermonde zijn op 6 mei uitnodigingen vertrokken tot geboortejaar 1982
  • Voor het vaccinatiecentrum in Hamme zitten we zelfs al aan geboortejaar 1984.

De selectie als risicopatiënt gebeurde op basis van criteria die werden vastgelegd door de Hoge Gezondheidsraad. De volledige lijst met weerhouden aandoeningen kan je hier raadplegen.

We stellen vast dat zeer veel inwoners niet weten dat ze werden geïdentificeerd als risicopatiënt. Je kan dit controleren door beveiligd in te loggen op www.myhealthviewer.be of door contact op te nemen met je apotheker of ziekenfonds. Meer info nodig hoe je kan werken met myhealthviewer.be? Klik dan hier

Coronavaccinatie tijdens zwangerschap

Zwangere vrouwen kunnen vanaf 4 mei voor prioritaire vaccinatie digitaal doorgegeven worden door de huisarts. Hun vaccinatiecode wordt automatisch gekoppeld aan een Pfizer vaccin. Lees hier meer over vaccinatie tijdens de zwangerschap.

Oproep t.a.v. 65-plussers die nog geen uitnodiging hebben ontvangen

Ben je 65-plussers en kreeg je nog geen uitnodiging? Dan is er waarschijnlijk iets fout gelopen met jouw uitnodiging. Neem dan contact op met het callcenter via 0800 99 502 of stuur een mail met jouw rijksregisternummer naar vaccinatie@elzdender.be

Fase 3 van de vaccinatiecampagne volgt snel

In een derde fase komt de rest van de volwassen bevolking (mensen tussen 18 en 64 jaar zonder onderliggende aandoening) aan de beurt.

Benieuwd wanneer je aan de beurt bent voor je coronavaccinatie? Hier kan je op basis van je leeftijd opzoeken wanneer je ongeveer je uitnodiging en je de eerste en tweede dosis van het vaccin mag verwachten. Opgelet, dit is geen exacte timing, maar een inschatting! Hou dus zeker rekening met een mogelijk verschil van één week vroeger of één week later voor je effectieve uitnodiging en vaccinatiedata.

En voor wie echt niet kan wachten … via QVAX.be kan men zich nog steeds registreren voor een last minute oproep.  Zeker een aanrader om dit te doen!

Vaccinatieteller ELZ Dender - 5 mei