Vaccinatiecentrum gratis bereikbaar en toegankelijk voor iedereen

  • 26 februari 2021

De Stad Gent stelt alles in het werk om het vaccinatiecentrum in Flanders Expo voor iedereen bereikbaar te maken, te voet, met de fiets, met het openbaar vervoer of met de auto. Openbaar vervoer van en naar het vaccinatiecentrum is gratis. Ook parkeren aan het centrum is gratis. Op de site zelf staan begeleiders paraat, en wie dat nodig heeft, kan een persoonlijke assistent aanvragen.

Te voet of met de fiets

Dankzij extra signalisatie vinden voetgangers en fietsers makkelijk de weg naar het vaccinatiecentrum. De routes voor voetgangers staan aangeduid aan de dichtstbijzijnde tram- en bushaltes, fietsenstalling, parking, taxistandplaats en afzetstrook. Bezoekers die slecht te been zijn, kunnen uitrusten op strategisch geplaatste banken. Voor fietsers wordt de route aangeduid vanaf de Kortrijksesteenweg (Derbystraat, 2 minuten fietsen), vanaf het station Gent Sint-Pieters (7 minuten fietsen) en op het fietspad langs de R4. Aan Flanders Expo zelf worden 300 extra fietsenstalplaatsen geplaatst.

Met het openbaar vervoer

De Stad Gent zorgt voor gratis openbaar vervoer van en naar het vaccinatiecentrum voor iedereen. Tram 1 rijdt elke 6 minuten tussen Gent Sint-Pieters en Flanders Expo en stopt op 200 meter van de ingang van het vaccinatiecentrum. Daarnaast bedienen ook buslijnen 76, 77 en 78 de halte Dutrieulaan aan Flanders Expo (350 meter van de ingang van het vaccinatiecentrum). Aan de tramhalte zullen rolstoelen en begeleiders staan. De Lijn voorziet bovendien voldoende bussen en trams om eventuele pieken op te vangen. Over hoe Gentenaars gebruik kunnen maken van gratis openbaar vervoer naar het vaccinatiecentrum, volgt later meer informatie.

Extra hulp voor mensen met beperking en anderstaligen

Voor wie extra hulp nodig heeft en zelf geen hulp kan inroepen, zijn er tal van mogelijkheden. Zo zijn er taxicheques voor mensen met een beperkt inkomen. Minder mobiele personen kunnen ook aangepast (rolstoel)vervoer aanvragen. Er zijn helpende handen aanwezig, maar ook persoonlijke assistentie aanvragen behoort tot de opties. Deze vrijwilligers begeleiden mensen van en naar het vaccinatiecentrum en vergezellen hen ook bij de vaccinatieprik.

Voor slechthorenden is er in een aparte ruimte een ringleiding voorzien, een systeem dat storende randgeluiden via het hoorapparaat wegfiltert. Voor doven en anderstaligen staan tolken paraat die via tablet of telefoon kunnen bijspringen. Alle extra voorzieningen staan gebundeld op www.stad.gent/toegankelijkheidexpo.

Met de auto

Flanders Expo beschikt tot slot ook over voldoende parkeerplaatsen. Wie een vaccinatiebewijs voorlegt, parkeert gratis op parking B en C. Het nieuwe verkeersgeleidingssysteem aan The Loop geeft duidelijk de richting naar de parking aan. Er zijn plaatsen voor minder mobiele personen en er staan rolstoelen en vrijwilligers klaar voor wie assistentie nodig heeft.

 

Het volledige artikel kan u lezen op de website van Stad Gent