Is je patiënt/cliënt al gevaccineerd?
Meer informatie en laagdrempelig materiaal over Covid-19-, griepvaccinatie en over het belang van vaccineren in het algemeen, kan je hieronder terugvinden.

Waarom vaccineren?

Met bescherming door vaccinatie loopt je patiënt/cliënt veel minder risico’s dan met bescherming door de natuurlijke infectie omdat de meeste infectieziekten waartegen gevaccineerd wordt gevaarlijke complicaties kunnen hebben. In sommige gevallen kan de bescherming door vaccinatie zelfs duurzamer zijn dan door natuurlijke infectie.

Meer informatie kan je vinden op de website van Gezondheid en Wetenschap.

Wat is verplicht en wat niet?

De Hoge Gezondheidsraad beveelt een aantal vaccins aan om het welzijn van alle Belgische inwoners te verbeteren en het risico op ernstige infecties of verwikkelingen hiervan sterk te verminderen. Eén daarvan is verplicht in België: het poliovaccin. De andere zijn aanbevolen voor bepaalde leeftijds- of risicogroepen. Welke vaccins dit zijn, kan je hier terugvinden. Vlaanderen beslist welke van de vaccins ze deels terugbetalen of gratis aanbieden. Dit hangt af van het voorkomen en de ernst van de aandoening, en van de haalbaarheid binnen het budget.

Vaccinaties zijn belangrijk, je hele leven lang

Op de website 'Laat Je Vaccineren' kan je een overzicht vinden per leeftijd en wanneer je patiënt/cliënt zich voor welk vaccin best dient te vaccineren.

Check je vaccinaties

Herinner jij (of je moeder of vader) niet meer of je in het verleden volledig gevaccineerd bent, dan kan je dat op andere manieren achterhalen. Misschien heb je nog een vaccinatiekaart of een boekje van Kind en Gezin van toen je klein was? Vaccinatiegegevens worden ook bijgehouden door de artsen die vaccineren. Tegenwoordig worden ze ook geregistreerd in een Vaccinnet, de vaccinatiedatabank van de Vlaamse overheid, zodat ze nooit meer verloren gaan en je ze zelf ook kunt raadplegen. Meer informatie vind je via deze link.

Op de website van Mijngezondheid krijg je zicht op verschillende persoonlijke gegevens over je gezondheid en over gezondheid in het algemeen. Ook hier kan je je vaccinatiegegevens terugvinden.

Griepvaccinatie

Griep wordt veroorzaakt door een virus dat wordt verspreid door de lucht en door direct contact met besmette personen (hoesten, niezen, een hand geven enzovoort). Na besmetting duurt het 1 tot 7 dagen voor de klachten beginnen.

Het is heel belangrijk om de risicopersonen en de medewerkers in de gezondheidssector zoveel mogelijk te vaccineren. Voor ons land zijn er 3,78 miljoen vaccins voorzien, of 840.000 meer dan vorig seizoen. Er wordt dus geen tekort aan griepvaccins verwacht en bijgevolg is er dit jaar, in tegenstelling tot vorig jaar, geen gefaseerde vaccinatiecampagne.

Bescherm jij jezelf en anderen?

Ben je zorgverlener en werk je met kwetsbare doelgroepen? Maak dan zeker gebruik van onderstaande folders:

Risicogroepen

De risicopersonen worden in de volgende groepen ingedeeld:

Groep 1:

 • zwangere vrouwen;
 • personen met een chronische aandoening van longen, hart, lever, nieren;
 • personen met een metabole of neuromusculaire aandoening of met immuniteitsstoornissen;
 • personen vanaf 65 jaar;
 • personen die in een instelling opgenomen zijn;
 • kinderen tussen 6 maanden en 18 jaar onder chronische behandeling met acetylsalicylzuur.

Groep 2:

 • Personen die werken in de gezondheidssector

Groep 3:

 • Personen die onder hetzelfde dak wonen als:
  • de risicopersonen van groep 1;
  • kinderen jonger dan 6 maanden

Corona in Gent

Een overzicht van alle coördinerende acties die de ELZ samen met de stad Gent en de partners in de Zorgraad opneemt, in de bestrijding van de covid-pandemie, kan je hier terugvinden. Daarnaast zijn er nog heel wat acties die partners zelf uitwerkten, vaak voor specifieke doelgroepen of buurten. De sociale regisseurs van de stad Gent hebben het beste overzicht van de lokale acties in jouw wijk. Je kan hen contacteren via deze link.