Vaccinaties

Is je patiënt/cliënt al gevaccineerd? 
Meer informatie en laagdrempelig materiaal over Covid-19-, griepvaccinatie en over het belang van vaccineren in het algemeen, kan je hieronder terugvinden.

Waarom vaccineren?

Met bescherming door vaccinatie loopt je patiënt/cliënt veel minder risico’s dan met bescherming door de natuurlijke infectie omdat de meeste infectieziekten waartegen gevaccineerd wordt gevaarlijke complicaties kunnen hebben. In sommige gevallen kan de bescherming door vaccinatie zelfs duurzamer zijn dan door natuurlijke infectie. 

Meer informatie kan je vinden op de website van Gezondheid en Wetenschap.

Wat is verplicht en wat niet?

De Hoge Gezondheidsraad beveelt een aantal vaccins aan om het welzijn van alle Belgische inwoners te verbeteren en het risico op ernstige infecties of verwikkelingen hiervan sterk te verminderen. Eén daarvan is verplicht in België: het poliovaccin. De andere zijn aanbevolen voor bepaalde leeftijds- of risicogroepen. Welke vaccins dit zijn, kan je hier terugvinden. Vlaanderen beslist welke van de vaccins ze deels terugbetalen of gratis aanbieden. Dit hangt af van het voorkomen en de ernst van de aandoening, en van de haalbaarheid binnen het budget.

Vaccinaties zijn belangrijk, je hele leven lang

Op de website 'Laat Je Vaccineren' kan je een overzicht vinden per leeftijd en wanneer je patiënt/cliënt zich voor welk vaccin best dient te vaccineren.

Check je vaccinaties

Herinner jij (of je moeder of vader) niet meer of je in het verleden volledig gevaccineerd bent, dan kan je dat op andere manieren achterhalen. Misschien heb je nog een vaccinatiekaart of een boekje van Kind en Gezin van toen je klein was? Vaccinatiegegevens worden ook bijgehouden door de artsen die vaccineren. Tegenwoordig worden ze ook geregistreerd in een Vaccinnet, de vaccinatiedatabank van de Vlaamse overheid, zodat ze nooit meer verloren gaan en je ze zelf ook kunt raadplegen. Meer informatie vind je via deze link.

Op de website van Mijngezondheid krijg je zicht op verschillende persoonlijke gegevens over je gezondheid en over gezondheid in het algemeen. Ook hier kan je je vaccinatiegegevens terugvinden.

Covid-19 vaccinatie:

Omgaan met weerstand en nepnieuws

Hoe ga ik het gesprek aan met mijn doelgroep?

Hoe kan je zelf coronaberichten checken?

Mythes rond corona vaccinatie

Vraag en antwoord rond corona vaccinatie

Communicatie op maat van elke doelgroep

Vaccinatie COVID-19: specifieke doelgroepen

In de vaccinatiestrategie is communicatie cruciaal. De coronacrisis maakt duidelijk dat we niet enkel een algemene campagne nodig hebben, maar ook communicatie op maat van elke doelgroep. Niet iedereen bereik je met eenzelfde kanaal, taal en boodschap.

Meertalige corona-app: CIT

Het Agentschap Integratie en Inburgering lanceert de mobiele app Crisis Information Translated (CIT). Hiermee bieden ze anderstaligen actuele en correcte informatie over vaccinatie en de huidige coronamaatregelen. De informatie is beschikbaar in 18 talen. Daarnaast krijgen gebruikers info over Nederlands leren. De app is gratis beschikbaar via de App Store en Google Play.

Meertalige laagdrempelige folders over coronavaccinatie

 • Op deze pagina van het Vlaams Agentschap Integratie en Inburgering, vind je de meertalige folder 'Laat je vaccineren’.
 • Op deze pagina van Watblieft vind je de laagdrempelige folder ‘een vaccin tegen corona’  in beeldtaal voor iedereen, gemaakt door de Centra voor Basiseducatie.

 • Laagdrempelig vaccinatieschema van de Zuidpoort vzw in verschillende talen: Nederlands,  Frans, Engels, Noors, Arabisch en Turks.

 • In deze brief vinden ouders of voogd van 12-15 jarigen een antwoord op veelgestelde vragen over vaccinatie. Deze brief is ook beschikbaar in verschillende talen en in Vlaamse Gebarentaal (ontwikkeld door Stad Gent).

 • Hier vind je info over vaccinatiemogelijkheden voor niet-gevaccineerden. Deze info is ook beschikbaar in verschillende talen (ontwikkeld door Stad Gent).

 • In deze brief vind je meer informatie over de extra vaccintatie tegen corona voor 85-plussers.

Meertalige laagdrempelige folders over coronavaccinatie - vervolg

Praktische info over de vaccinatieaanpak in Gent

Communiceren en sensibiliseren over de COVID-19 vaccinatie

Sensibilisatietools Corona vaccinatie

Eenvoudige filmpjes over de werking van coronavaccins

Eenvoudige filmpjes over de werking van coronavaccins - vervolg

Griepvaccinatie, bescherm jij jezelf en anderen?

Ben je zorgverlener en werk je met kwetsbare doelgroepen? Maak dan zeker gebruik van onderstaande folders:

Griepvaccinatie

Griep wordt veroorzaakt door een virus dat wordt verspreid door de lucht en door direct contact met besmette personen (hoesten, niezen, een hand geven enzovoort). Na besmetting duurt het 1 tot 7 dagen voor de klachten beginnen.

Het is heel belangrijk om de risicopersonen en de medewerkers in de gezondheidssector zoveel mogelijk te vaccineren. Voor ons land zijn er 3,78 miljoen vaccins voorzien, of 840.000 meer dan vorig seizoen. Er wordt dus geen tekort aan griepvaccins verwacht en bijgevolg is er dit jaar, in tegenstelling tot vorig jaar, geen gefaseerde vaccinatiecampagne.

Risicogroepen

De risicopersonen worden in de volgende groepen ingedeeld:

 • Groep 1:

  • zwangere vrouwen;
  • personen met een chronische aandoening van longen, hart, lever, nieren;
  • personen met een metabole of neuromusculaire aandoening of met immuniteitsstoornissen;
  • personen vanaf 65 jaar;
  • personen die in een instelling opgenomen zijn;
  • kinderen tussen 6 maanden en 18 jaar onder chronische behandeling met acetylsalicylzuur.
 • Groep 2:
  • Personen die werken in de gezondheidssector
 • Groep 3:
  • Personen die onder hetzelfde dak wonen als:
   • de risicopersonen van groep 1;
   • kinderen jonger dan 6 maanden

Deze pagina is het laatst geüpdatet op 25/11/2021