Vakantie en vaccinatie combineren

 

De vaccinatiecampagne draait nu echt op volle toeren. Tegelijk komt de vakantieperiode eraan. Twee belangrijke dingen die je nu moet inplannen. Je wil dat wellicht graag combineren. Soms kan dat inderdaad. De vaccins bieden je een prima bescherming tegen COVID-19. Een groter doel is om het coronavirus uit onze samenleving te krijgen. Daarvoor moeten zoveel mogelijk mensen, ook jij, zich laten vaccineren.  We hopen daarom dat je je vaccin laat voorgaan op je vakantie.

Laat je vaccin voorgaan op je vakantie

Ontvang je een uitnodiging en valt één van de voorgestelde datums in je vakantie? Een eerste tip is natuurlijk om je gezondheid voorrang te geven. De overheid en de vaccinatiecentra bieden je een gratis vaccin aan om je gezondheid te beschermen. Hoe erg je ook vakantie nodig hebt, geef prioriteit aan je vaccin en pas je vakantieperiode hieraan aan. Er is vandaag veel flexibiliteit mogelijk bij je boekingen. Kijk die flexibiliteit vooraf na bij je hotel of reisagentschap.

Verzet je vaccinatiedatum

Kun je je vakantieperiode niet aanpassen, probeer dan je reservatie te wijzingen. De vaccinatiecode op je uitnodiging blijft immers één maand geldig. Wellicht geeft dat al voldoende speelruimte. Doe dit bij voorkeur zelf online. De link om je afspraken aan te passen staat in je uitnodigingsbrief. Kun je dit niet online, contacteer dan je vaccinatiecentrum. Het telefoonnummer staat ook in je uitnodiging. Soms kan het erg druk zijn in het callcenter. Zelf online aanpassen is meestal sneller en zo laat je ruimte voor mensen die niet zo goed met het internet overweg kunnen.

Hou er rekening mee dat het vaccinatiecentrum afhankelijk is van de vaccinleveringen. Op basis van de geplande leveringen worden er vaccinatiedagen vastgelegd. Wanneer je geen geschikte datum vindt die bij je vakantie past, moet je zelf de keuze maken of je voorrang geeft aan je vaccin of aan je vakantie.

Terugkeren voor je vaccin

Breng je je vakantie in België door, overweeg dan om even terug te keren voor je vaccin. Het ligt op jou te wachten en de hele crew van het vaccinatiecentrum staat voor jou klaar. Nadien kun je meteen terug op vakantie, maar dan gevaccineerd.

Je reist voor je werk of voor een medische reden

Enkel in deze twee gevallen kan het vaccinatiecentrum je vaccinatie inplannen buiten de geldigheid van je vaccinatiecode. Vraag een attest aan je werkgever of aan je arts en neem telefonisch contact op met het vaccinatiecentrum.