Valpreventie

Vaak zijn ouderen zich nog te weinig bewust dat het voorkomen van valincidenten mogelijk is. Gedachten zoals “ik ben te oud geworden”, “er is niets meer aan te doen” of “vallen overkomt mij niet” belemmeren dikwijls dat ouderen iets aan hun valrisico (laten) doen.

Richtlijnen

De Vlaamse richtlijn 'Valpreventie bij thuiswonende ouderen' kan je hier terugvinden.

Praktische tools

Voor het gebruik van vrijheidsbeperkende maatregelen kan je volgende zaken raadplegen 

BOEBS maakt het de gemeente en lokale organisaties die werken voor en met ouderen makkelijker om werk te maken van meer beweging en een veilige woon- en leefomgeving, enkele van de belangrijkste aandachtspunten bij valpreventie.

Aanbod

Valpreventie aanbod in de verschillende Gentse ziekenhuizen kan je hieronder terugvinden:

Valpreventie en Kinesitherapie in Gent: Sterk Te Been

Een algemeen aanbod over valpreventie kan je terugvinden op valpreventie.be, alsook de folder 'blijf in beweging, doe het veilig!'

Rust Roest is een bewegingsprogramma om sedentaire ouderen die moeilijk/weinig op zelfstandige basis hun woning verlaten te activeren. Via een samenwerking met de leerlingen van de middelbare Benedictuspoort in Ledeberg en studenten ergotherapie van Artevelde hogeschool krijgen de deelnemende ouderen 2 keer per maand een huisbezoek.

De bewegingsactiviteiten in Gent zijn te vinden in het tijdschrift Wijs. Het tijdschrift, dat om de 2 maanden hernieuwd wordt, kan je online vinden via deze link.

Ergo aan huis en lokale dienstencentra voor ergonomische hulpmiddelen

Deze pagina is het laatst geüpdatet op 17/01/2022