Tot nu toe waren de sectoren VAPH en Opgroeien nog niet officieel opgenomen als partners van de Eerstelijnszone. In het nieuwe eerstelijnsdecreet worden de beide sectoren wel uitdrukkelijk vernoemd, en wordt er gevraagd aan de Eerstelijnszones om ervoor te zorgen dat ze minstens vertegenwoordigd zijn in de Algemene Vergadering, via een afgevaardigde. Om dit te realiseren ondernemen we enkele acties.
Op 29 februari werd een eerste trefdag georganiseerd, op regionaal niveau. Samen met ELZ Bonstato, Pallieterland, Rupelaar, Mechelen-Katelijne en Zora nodigden we alle partners van Opgroeien en VAPH uit voor een eerste kennismaking. Er werd vooral tijd besteed aan het leren kennen van de partners en de Eerstelijnszone. Daarnaast werd er ook al even aandacht besteed aan het verkennen van mogelijkheden om samen te werken.
Om de afstemming verder vorm te geven, organiseren we in het najaar, 24 oktober, opnieuw een trefdag voor beide sectoren. Er zal vooral de nadruk liggen op enerzijds de vertegenwoordiging, en anderzijds het afstemmen van beleids- en actieplannen, en waar we elkaar kunnen versterken of ondersteunen.
Schrijf je nu in voor de trefdag van de Eerstelijnszones met sector Opgroeien.
Schrijf je nu in voor de trefdag van de Eerstelijnszones met sector VAPH.
Kannet en VZW Dito zijn twee organisaties die zich inzetten voor mensen met een beperking, hun familie en hun vrienden.
Kannet is in onze regio plaatselijk actief. Er is een werking voor Klein-Brabant (Bornem en Puurs-Sint-Amands) en een voor Willebroek. VZW Dito is een gebruikersorganisatie. Ze organiseren onder andere vrijetijdstrajectbegeleiding op maat en hebben een centrale hulplijn.
“Kannet” is een organisatie van en voor mensen met een beperking, hun familie en hun vrienden. Kannet informeert, verenigt, empowert en bouwt aan een inclusieve samenleving. Met de “Kan” van kunnen omdat we geloven dat we drempels kunnen verlagen en wegnemen en deze ons niet laten afschrikken om samen naar oplossingen te zoeken.
Bij “Kannet Puurs” kan je terecht voor goed verzorgde activiteiten voor je vrije tijd. Deze zijn op maat gemaakt van onze doelgroep: personen met een fysieke of mentale handicap, hun partners, ouders, broers, zussen en vrienden. Onze enthousiaste vrijwilligersploeg organiseert de activiteiten en biedt ondersteuning aan de de meer dan 160 deelnemers die onze vereniging telt. Hier maken we vrienden voor het leven.
Elk kalenderjaar werken we een nieuw en divers aanbod uit. Toppers die regelmatig terugkomen, zijn:
Marleen Verspecht, Bestuurslid Kannet Puurs
VZW Dito is een gebruikersorganisatie. Ze zijn belangenbehartiger voor personen met een handicap, beantwoorden vragen over handicap, bieden infosessies en workshops aan en hebben ook zelf een (uitgebreid) vrijetijdsaanbod. Ze hebben ook een uitgebreid online aanbod.
VZW Dito heeft een 'centrale hulplijn', Wegwijzer, een infoloket: 02 515 19 32. Ook hebben ze een eigen mailadres: wegwijzer@ditovzw.be Mensen kunnen daar met al hun vragen terecht. Hebben mensen meerdere vragen (bijvoorbeeld rond hun dossier, rond hun rechten, meerdere vragen over wat dan ook) dan worden ze uitgenodigd op een zitdag in een kantoor in hun buurt of komen ze naar jou thuis. Ze nemen dan graag de tijd om alle vragen te bespreken.
Omdat er zo'n grote vraag naar vrije tijd en opvang is (bijvoorbeeld voor kinderen die geen plekje vinden in het buitengewoon onderwijs) hebben ze ook vrijetijdstrajectbegeleiding op maat. Ze gaan dan specifiek voor jou (of jouw zoon of dochter) op zoek naar een hobby, een sport... of vrijwilligerswerk (bij volwassenen) om zinvol je dag door te brengen - al dan niet onder begeleiding.